В сила от 02.03.2012 г.
Приложение към чл. 2
Държавно образователно изискване за придобиване на квалификация по професията "Техник-животновъд" |
Професионално направление: |
621 |
Растениевъдство и животновъдство |
Наименование на професията: |
Специалности: |
Степен на професионална квалификация: |
6210401 |
Говедовъдство |
Трета |
6210402 |
Овцевъдство |
Трета |
6210403 |
Свиневъдство |
Трета |
6210404 |
Птицевъдство |
Трета |
6210405 |
Зайцевъдство |
Трета |
6210406 |
Пчеларство и бубарство |
Трета |
6210407 |
Коневъдство и конна езда |
Трета |
1. Входни характеристики
1.1. Изисквания за входящо минимално образователно равнище за ученици и за лица, навършили 16 години
За придобиване на трета степен на професионална квалификация по професията "Техник-животновъд" от Списъка на професиите за професионално образование и обучение по чл. 6, ал. 1 ЗПОО (утвърден от министъра на образованието, младежта и науката със Заповед № РД-09-413 от 12.05.2003 г., изм. и доп. със Заповед № РД-09-04 от 8.01.2004 г., Заповед № РД-09-34 от 22.01.2004 г., Заповед № РД-09-255 от 9.04.2004 г., Заповед № РД-09-274 от 18.02.2005 г., Заповед № РД-09-1690 от 29.09.2006 г., Заповед № РД-09-828 от 29.06.2007 г., Заповед № РД-09-1891 от 30.11.2007 г., Заповед № РД-09-298 от 19.02.2009 г., Заповед № РД-09-1803 от 29.10.2009 г., Заповед № РД-09-621 от 18.05.2010 г., Заповед № РД-09-1728 от 1.12.2010 г., Заповед № РД-09-748 от 13.06.2011 г. и Заповед № РД-09-1805 от 9.12.2011 г.) входящото минимално образователно равнище за ученици е завършен седми клас или завършено основно образование.
За придобиване на трета степен на професионална квалификация по професията "Техник-животновъд" минималното входящо образователно равнище за лица, навършили 16 години, е завършено основно образование.
1.2. Изисквания за входящо квалификационно равнище или професионален опит
За обучение по професията "Техник-животновъд" с придобиване на трета степен на професионална квалификация не се изисква обучаваният да притежава по-ниска степен на професионална квалификация или професионален опит по друга сродна професия.
За лица с професионален опит или проведено професионално обучение, свързано с професията, е необходимо надграждащо обучение, включващо усвояване на компетенции, които кандидатът за обучение не притежава. Съдържанието на обучението се определя след сравнение на компетенциите и резултатите от ученето, описани в държавните образователни изисквания (ДОИ) за придобиване на квалификация по професии.
2. Описание на професията
2.1. Трудови дейности, отговорности, личностни качества, особености на условията на труд, оборудване и инструменти, изисквания за упражняване на професията, определени в законови и подзаконови актове (здравословно състояние, правоспособност и др.)
Техник-животновъдите работят в животновъдни ферми, където полагат грижи за отглеждането на различни видове животни. Освен във фермите придобилите трета степен на професионална квалификация могат да отглеждат животни в семейното спомагателно стопанство, във фуражопроизводството или фуражопреработвателни предприятия. Друга възможност е да работят във вивариуми, в лаборатории, обслужващи изследователски институти, университети, болници и други организации. Те могат да се грижат за животните в зоологическите градини, както и за дивеча в резерватите или местата на тяхното естествено обитаване. Техник-животновъдите, придобили трета степен на професионална квалификация, могат да ръководят животновъдна ферма и да изпълняват всички основни производствени дейности. В своята работа те се ръководят от указанията и съветите на зооинженери или ветеринарни лекари.
Основните трудови дейности на техник-животновъда с трета степен професионална квалификация са следните:
• организира производството и съхранението на фураж;
• осигурява правилното използване и поддържане на пасищата;
• съставя фуражен баланс, план за производството на фуражи и за балансиране на дажбите и смеските за отделните видове и категории животни;
• обслужва машините и съоръженията, използвани в животновъдното производство, и полага грижи за тяхната поддръжка и съхранение;
• осигурява профилактични грижи за животните;
• организира правилното отглеждане на животните;
• осъществява развъдна дейност;
• контролира и регистрира растежа и продуктивните качества на животните;
• получава и реализира висококачествена продукция;
• планира, ръководи и контролира дейността в животновъдната ферма.
Дейността на техник-животновъда се различава в зависимост от вида и типа на фермата или предприятието, в което работи.
При изпълнение на трудовите дейности той работи със: машини за обработка и раздаване на фуражи на различните видове и категории животни (фронтални товарачи, фуражораздаващи ремаркета, миксери за фураж и др., трактори, съоръжения за доене, стрижба, подрязване на копитата, почистване и вентилация на помещенията; миещи средства, дезинфектанти, лекарства, мляко и вълна, противопожарни и лични предпазни средства, инструменти за ремонт на сградите, машините и оградите. При изпълнение на някои от трудовите дейности е необходимо да използва инструкции и правила за безопасна работа и отчетни документи.
Лицата, практикуващи професията, трябва да бъдат физически здрави и издръжливи, подвижни и сръчни и да проявяват интерес към животните.
Част от работното време протича на открито при разнообразни климатични условия, свързани с вариране на температурите, влажността и др. В някои случаи техник-животновъдът работи в сгради с вредни газове и механични замърсители, с опасност от алергични заболявания.
За да ръководят животновъдна ферма и да изпълняват всички основни производствени дейности, трябва да могат да работят в екип, да осъществяват ефективна комуникация с други лица и да поемат отговорност за своята и на подчинените си работа, да поддържат конструктивни работни взаимоотношения, като проявяват съобразителност, гъвкавост, лоялност и дисциплинираност. Работното време на техник-животновъдите е с нормална продължителност, но предвид спецификата на грижите за животните е възможно то да бъде удължено до късно през нощта, както и да се работи и през почивните, и през празничните дни от годината.
За управление на трактор и работа с други селскостопански машини лицата с трета степен на професионална квалификация по професията "Техник-животновъд" трябва да положат изпит за придобиване на правоспособност за водач на МПС категории "Ткт" и "В" съгласно изискванията на Наредба № 37 от 2002 г. за условията и реда за обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и условията и реда за издаване на разрешение за тяхното обучение, издадена от министъра на транспорта и съобщенията (ДВ, бр. 82 от 2002 г.), и категория "Твк" по изискванията на Наредба № 12 от 2009 г. за условията и реда за придобиване и отнемане на правоспособност за работа със земеделска и горска техника, издадена от министъра на земеделието и храните (ДВ, бр. 35 от 2009 г.).
2.2. Възможности за продължаване на професионалното обучение
Придобилите трета степен на професионална квалификация по една специалност от професията "Техник-животновъд" могат да се обучават за придобиване на квалификация по друга специалност от професията "Техник-животновъд", като обучението по общата задължителна професионална подготовка, единна за всички професионални направления, по отрасловата задължителна професионална подготовка по професионално направление "Растениевъдство и животновъдство" и по част от специфичната задължителна подготовка се зачита, или да продължат обучението си за придобиване на четвърта степен на професионална квалификация по 6210603 специалност "Управление на растениевъдни и животновъдни ферми".
2.3. Възможности за професионална реализация съгласно Националната класификация на професиите и длъжностите (НКПД - 2011), утвърдена със Заповед № РД-01-931 от 27.12.2010 г. на министъра на труда и социалната политика; изм. и доп. със заповеди № РД-01-204 от 28.02.2011 г., № РД-01-426 от 30.05.2011 г. и № РД-01-529 от 30.06.2011 г.
Придобилите трета степен на професионална квалификация по професията "Техник-животновъд" могат да постъпват на работа на длъжности (професии) от НКПД, включени в единични групи 6122 Птицевъди, 6123 Пчелари и бубари, 6121 Животновъди и производители на млечни продукти, 6129 Животновъди, некласифицирани другаде, както и други, включени при актуализирането на НКПД.
3. Цели на обучението
3.1. Цели на обучението по общата задължителна професионална подготовка - единна за всички професионални направления
След завършване на обучението по професията обучаваният трябва да:
• познава, спазва и прилага правилата за здравословни и безопасни условия на труд;
• познава правата и задълженията си като участник в трудовия процес съгласно Кодекса на труда, разбира договорните отношения между работодател и работник;
• участва активно при изпълнение на задачите, съдейства на членовете на екипа и търси помощ от тях; отнася се с чувство на отговорност при изпълнение на задачата, която му е възложена;
• осъществява ефективни работни взаимоотношения с колеги и с прекия си ръководител;
• разбира своята роля в дейността на предприятието, съзнава необходимостта от повишаване на квалификацията си;
• умее да намира информация с помощта на компютър, работи с текстообработваща програма;
• ползва специализирана литература, включително и на чужд език.
3.2. Цели на обучението по отрасловата задължителна професионална подготовка - единна за всички професии от професионално направление "Растениевъдство и животновъдство"
След завършване на обучението по професията обучаваният трябва да:
• познава и прилага изискванията на директивите и разпоредбите на ЕС и на националното законодателство за контрол и управление на качеството, хигиената и хранителната безопасност;
• познава и спазва изискванията на нормативните документи, регламентиращи дейностите в животновъдното стопанство и опазването на
околната среда;
• познава биологичните особености на различните видове животни;
• намира и ползва информация в техническа и технологична документация и в интернет, свързана с практикуването на професията.
3.3. Цели на обучението по специфичната за професията "Техник-животновъд" задължителна професионална подготовка
След завършване на обучението по професията обучаваният трябва да:
• организира производството и съхранението на фураж;
• осигурява правилното използване и поддържане на пасищата;
• съставя фуражен баланс и план за производството на фуражи;
• балансира дажбите и смеските за хранене на различните видове и категории животни;
• оперира с машините и съоръженията, използвани в животновъдното производство, полага грижи за тяхната поддръжка и съхранение;
• осигурява условия за профилактика и опазване здравето на животните;
• организира репродуктивната дейност на животните и извършва манипулациите, свързани с тази дейност;
• организира правилно отглеждане на животните в съответствие с добрите фермерски практики;
• осигурява условия за получаване на висококачествена продукция от животните и нейното ефективно реализиране;
• осигурява правилно развъждане на животните, подбор на животни за разплод и за бракуване;
• контролира произхода и продуктивните качества на животните;
• планира, ръководи и контролира дейността на фермата;
• анализира и изготвя отчети за дейността на фермата.
4. Резултати от ученето
Компетенции |
Резултати от ученето |
|
Обучаваният трябва да: |
Общи за професията "Техник-животновъд" |
1. Спазва |
1.1. Описва вредното въздействие на отделените газове в |
правилата за |
животновъдните сгради и на лекарствените вещества върху човешкия |
здравословни и |
организъм |
безопасни |
1.2. Оказва долекарска помощ при възникнали инциденти |
условия на труд |
1.3. Изброява правилата за безопасна работа с инструменти, машини и |
и опазва |
съоръжения |
околната среда |
1.4. Разпознава опасните ситуации, които могат да възникнат по време на |
при изпълнение |
работа |
на служебните си |
1.5. Работи правилно и безопасно с машини и съоръжения |
задължения |
1.6. Ползва лични предпазни средства и специална работна екипировка |
|
1.7. Познава правилата и процедурите за пожарна и аварийна |
|
безопасност и борба с пожарите |
|
1.8. Използва по предназначение средства за противопожарна защита |
|
(кофпомпа, пожарогасител и др.) |
|
1.9. Събира и изхвърля отпадните продукти на определените за целта |
|
места при спазване на изискванията за опазване на околната среда |
2. Осъществява |
2.1. Познава минималните зоохигиенни и ветеринарномедицински |
ежедневен |
изисквания за защита и хуманно отношение към животните |
контрол и |
2.2. Наблюдава поведението на животните и констатира отклонения в |
профилактика на |
здравословното им състояние |
здравословното |
2.3. Полага грижи за болните и наранени животни-дава лекарствени |
състояние на |
средства в предписаните от ветеринарен лекар дози и лекарствени |
животните |
форми (твърди, течни, мазила и пр.) и в съответствие с дадените от него |
|
указания |
|
2.4. Приготвя разтвори за третиране на животните против външни |
|
паразити |
|
2.5. Описва техниката на различните видове манипулации-къпане, |
|
обмиване, напръскване, напрашване и др. |
|
2.6. Сравнява различните методи за противопаразитно третиране, |
|
представя предимствата и недостатъците им и опасностите за |
|
замърсяване на околната среда |
|
2.7. Спазва предпазните мерки за предотвратяване на рисковете при |
|
работа и третиране на болни и наранени животни |
|
2.8. Стриктно изпълнява предписанията, издадени от |
|
ветеринарномедицинските органи |
|
2.9. Проявява хуманно отношение към животните при третирането им |
3. Осигурява |
3.1. Поддържа помещенията и съоръженията за отглеждане на животни |
подходящи |
съобразно ветеринарномедицинските и санитарно-хигиенните изисквания |
условия за |
3.2. Познава изискванията за осветление, влажност, циркулация на |
животните, |
въздуха и проветряване на помещенията в зависимост от |
отглеждани в |
физиологичните и етологичните особености на животните и птиците |
затворени |
3.3. Познава нормите за концентрация на вредни газове и интензивност |
помещения и на |
на шум в помещенията за отглеждане на животните и птиците |
открито |
3.4. Периодично извършва замервания на основните показатели и при |
|
наличие на отклонения предприема мерки за тяхното коригиране |
|
3.5. Проверява ежедневно състоянието на техническите съоръжения и |
|
системи и при установяване на дефекти предприема мерки за |
|
своевременното им отстраняване |
|
3.6. Инсталира в помещенията система за изкуствена вентилация и |
|
алармена система за известяване при отказ на вентилационната система |
|
3.7. Осигурява защита от неблагоприятни атмосферни влияния, хищници и |
|
други вредни въздействия върху здравословното състояние на |
|
животните, отглеждани на открито |
4. Планира, |
4.1. Съставя годишен план за дейността на фермата и краткосрочни |
контролира, |
планове за провеждането на отделни мероприятия |
анализира и |
4.2. Изготвя длъжностни характеристики на работниците при посочени |
отчита |
данни за броя на категориите животни, технологията на отглеждане, |
резултатите от |
наличната механизация и други условия |
дейността на |
4.3. Описва начините за извършване на ежедневен и периодичен |
фермата |
контрол на състоянието на техническите съоръжения във фермите |
|
4.4. Посочва видовете отчетни документи, които трябва да се водят във |
|
фермата, и познава в детайли изискванията за тяхното прецизно водене |
|
4.5. Регистрира на хартиен или електронен носител данните за |
|
запложданията и ражданията, броя и теглото на новородените, |
|
развитието на младите животни и други показатели |
|
4.6. Отчита разхода на фураж при различните групи животни и вида на |
|
даваната смеска, прираста на групата и разхода на фураж за един |
|
килограм прираст |
|
4.7. Води отчет за наличието, прихода и разхода на фуражи и |
|
консумативи, за продажбите и покупките и за приходите и разходите във |
|
фермата |
|
4.8. Води документация за продуктивността на животните (мляко, месо, |
|
яйца, пчелен мед и други животински продукти) |
|
4.9. Анализира състоянието и набелязва мерки за подобрение дейността |
|
на фермата (или при зададени данни) |
5. Намира и |
5.1. Периодично се информира от специализирани издания, интернет |
прилага |
сайтове, посещение на изложения, обучения и други за новите |
информация, |
технологии, препарати, машини и инструменти, прилагани в |
необходима за |
животновъдството |
поддържане на |
5.2. Подготвя ежедневни и периодични отчети за извършената работа |
животновъдно |
5.3. Поддържа контакти с браншовите организации, фирмите, |
стопанство |
обслужващи животновъдството, и институциите, имащи отношение към |
|
него |
Специфични за специалност 6210401 "Говедовъдство" |
6. Организира |
6.1. Разпознава и описва основните типове почви и тяхната пригодност |
производството и |
за отглеждане на различни фуражни култури |
съхранението на |
6.2. Описва основните и повърхностните обработки на почвата и |
фуражи |
обяснява тяхното предназначение и ефективност |
|
6.3. Характеризира хранителните особености на основните фуражни |
|
култури |
|
6.4. Описва технологията на отглеждане на различните видове |
|
фуражни култури |
|
6.5. Приготвя, окачествява и съхранява сено съобразно технологичните |
|
изисквания |
|
6.6. Приготвя силаж, окачествява го и го изважда от силажовместилището |
|
6.7. Полага грижи за изсушаване и съхранение на зърното |
|
6.8. Извършва различните обработки на почвата и агротехническите |
|
мероприятия (сеитба, торене, напояване, растителна защита, прибиране |
|
и съхраняване на реколтата) |
7. Осигурява |
7.1. Описва технологията на създаване на изкуствени пасища и тревни |
правилното |
смески, подходящи за различни почвени и климатични райони |
използване и |
7.2. Пояснява мероприятията, свързани с повърхностното подобряване |
поддържане на |
на пасищата |
пасищата |
7.3. Описва технологията за директно подсяване на пасищата |
|
7.4. Извършва парцелиране на пасище при зададени размери, добиви |
|
и животни за паша |
|
7.5. Обяснява използването и преместването на електропастир |
|
7.6. Описва мероприятията за поддържане на продуктивността и на |
|
добрия вид на пасищата |
|
7.7. Преценява състоянието на пасището и запасите от зелена трева, |
|
определени приблизително и с помощта на уреди |
|
7.8. Описва особеностите на паша на месодайните говеда и определя |
|
вида и количеството на фуража за подхранване |
|
7.9. Описва особеностите на паша на дойни крави, сухостойни крави и |
|
на млади животни за разплод и угояване |
8. Съставя фуражен |
8.1. Съставя годишен оборот на говедовъдна (биволовъдна) ферма при |
баланс и план за |
посочени статус в началото на годината и план за броя и използването |
производство и за |
на отделните категории животни |
покупка на фуражи |
8.2. Изчислява нуждите от фуражи при посочени средногодишен брой |
|
и продуктивност на говедата |
|
8.3. Съставя фуражен баланс на говедовъдна ферма при посочени |
|
брой и продуктивност на животните и налични фуражи |
|
8.4. Изчислява необходимите площи за производство на фуражи при |
|
посочени (или изчислени) нужди от фуражи и добиви от отделните |
|
фуражни култури |
|
8.5. За пълноценното хранене на животните изчислява количеството на |
|
различните видове фуражи, които трябва да се закупят при посочен |
|
(или съставен) фуражен баланс |
9. Балансира |
9.1. Описва устройството и функциите на храносмилателната система |
дажбите за |
на говедата |
хранене на |
9.2. Обяснява системите за оценка на енергийната и на протеиновата |
различните |
хранителност на фуражите |
категории говеда |
9.3. Изчислява сумата от нормите за отделните функции при различни |
|
категории говеда |
|
9.4. Съставя дажба за дойни крави и биволици при посочени жива |
|
маса, дневна млечност, движение, бременност, оценка на телесното |
|
състояние и други условия и с помощта на предоставени справочници |
|
за нормите и фуражите |
|
9.5. Съставя дажби за сухостойни крави и биволици при посочена жива |
|
маса, стадий на бременност, оценка на телесното състояние и други |
|
условия |
|
9.6. Съставя дажби за млади разплодни животни с различна жива маса |
|
и планиран дневен прираст |
|
9.7. Съставя дажби за угояване на телета |
|
9.8. Балансира дажби за различни категории говеда и биволи |
|
9.9. Съставя целодажбени смески за различни категории говеда |
|
9.10. Съставя план за подхранване на месодайни говеда при |
|
максимално използване на пашата |
|
9.11. Съставя схема за изкуствено хранене на телета и малачета с |
|
мляко или млекозаместители при посочен дневен разход на течна храна |
10. Оперира с |
10.1. Агрегира селскостопанската техника за извършване на различни |
машините и |
полски операции (оран, култивиране, сеитба, брануване, пръскане и др.) |
съоръженията, |
10.2. Регулира различните приспособления за изпълнение на полските |
използвани в |
операции |
растениевъдството |
10.3. Агрегира трактори с косачка, обръщачка и балировачка и |
и животновъдното |
извършва косене, обръщане и балиране на сено |
производство, и |
10.4. Описва последователността в процеса на доене в доилна зала и с |
полага грижи за |
доилна инсталация в обора |
тяхната поддръжка |
10.5. Измива доилната инсталация и другите съоръжения, които се |
и съхранение |
използват при доенето на животните |
|
10.6. Почиства с булдозерна дъска |
|
10.7. Зарежда с фуражи, смесва и раздава целодажбена или |
|
полудажбена смеска с фуражосмесително ремарке |
|
10.8. Полага ежедневни и периодични грижи за машините и |
|
съоръженията |
|
10.9. Описва изискванията за подготовката и съхранението на |
|
различните машини и съоръжения |
11. Осигурява |
11.1. Приготвя разтвори за дезинфекция на складове, обори, входни |
профилактиката и |
площадки, пропуски и различни съоръжения и дава указания за |
здравеопазването |
тяхното използване |
на говедата, |
11.2. Приготвя препарати за дератизация и дезинсекция |
използвайки |
11.3. Приготвя разтвори за ваните за копита |
препаратите, |
11.4. Прави подкожни и мускулни инжекции, дава през устата течни и |
предоставени от |
сухи препарати, извършва накапване в очите и прилага други методи |
ветеринарен лекар, |
за ваксиниране и лечение на говедата |
и следвайки |
11.5. Измерва температурата, пулса, дихателните движения и |
неговите указания |
контракциите на търбуха |
|
11.6. Описва особеностите, профилактиката и лечението на основните |
|
незаразни, заразни и паразитни болести по говедата |
|
11.7. Подрязва ръчно или с машинка копитата на говедата |
|
11.8. Описва правилата за карантиниране на животните |
|
11.9. Описва изискванията при изолиране на заразно болни говеда |
12. Ръководи |
12.1. Описва устройството и функциите на женския и мъжкия полов |
репродуктивната |
апарат, половия цикъл и оптималното време за заплождане |
дейност на |
12.2. Обяснява съставянето на случен план съвместно със специалист |
говедата и |
селекционер и мерките за неговото точно изпълнение |
провеждането на |
12.3. Определя продължителността на периода за доброволно |
манипулациите, |
изчакване преди осеменяване на кравите в зависимост от тяхната |
свързани с нея |
възраст, млечна продуктивност, оценка на телесното състояние и |
|
желания сезон на отелване |
|
12.4. Определя възрастта и живата маса за заплождане на юниците в |
|
зависимост от желаната сезонност на отелванията |
|
12.5. Извършва бимануелно изкуствено осеменяване на крави и юници |
|
12.6. Прилага предписаното от ветеринарен лекар хормонално |
|
третиране и синхронизация на еструса |
|
12.7. Описва особеностите в репродукцията на месодайните говеда |
|
12.8. Описва начините за оказване на помощ при трудни раждания с |
|
различно представяне на телето |
|
12.9. Описва начините за съживяване на новородено теле, задушено |
|
при раждане или застрашено от смърт |
13. Управлява |
13.1. Описва състава и свойствата на млякото |
получаването на |
13.2. Описва изискванията на наредбите за добиване на качествено и |
висококачествена |
здравословно мляко |
продукция и |
13.3. Окачествява млякото в зависимост от състава и свойствата му |
нейното ефективно |
13.4. Определя съдържанието на мазнини и протеини в млякото |
реализиране |
13.5. Наблюдава и организира периодично контрол върху прираста в |
|
живото тегло на животните, предназначени за угояване за месо |
Специфични за специалност 6210402 "Овцевъдство" |
14. Организира |
14.1. Разпознава и описва основните типове почви и тяхната пригодност |
производството и |
за отглеждане на различни земеделски култури |
съхранението на |
14.2. Описва основните и повърхностните обработки на почвата и |
фуражите |
обяснява тяхното предназначение и ефективност |
|
14.3. Характеризира хранителните особености на основните фуражни |
|
култури |
|
14.4. Съставя сеитбообращение при изчислена или зададена потребност |
|
от фуражи и определен добив от фуражните култури |
|
14.5. Описва засяването, торенето и другите агротехнически мероприятия |
|
по отглеждането на царевица за силаж и за зърно |
|
14.6. Описва технологията на отглеждане на люцерна |
|
14.7. Описва технологиите за отглеждане на ечемик, пшеница и други |
|
зърнени култури |
|
14.8. Приготвя, окачествява и съхранява сено |
|
14.9. Описва технологията на приготвяне на силаж и неговото |
|
окачествяване и изваждане от силажовместилището |
|
14.10. Описва изискванията за изсушаването и съхранението на зърно и |
|
показателите за окачествяването му |
15. Осигурява |
15.1. Описва технологията на създаването на изкуствени пасища и |
правилното |
тревни смески, подходящи за различни почвени и климатични райони |
използване и |
15.2. Организира мероприятията, свързани с повърхностното подобряване |
поддържане на |
на пасищата |
пасищата |
15.3. Обосновава и описва технологията за директно подсяване на |
|
пасищата |
|
15.4. Извършва парцелиране на пасище при зададени размери, добиви и |
|
брой животни за паша |
|
15.5. Обяснява използването и преместването на електропастир и |
|
извършва монтаж или преместване на електропастир |
|
15.6. Описва мероприятията за поддържане на продуктивността и на |
|
добрия вид на пасищата |
|
15.7. Преценява състоянието на пасището и запасите от зелена трева, |
|
определени приблизително и с помощта на уреди |
|
15.8. Определя вида и количеството на подхранването на отделните |
|
категории овце и кози в зависимост от състоянието на пасището |
16. Съставя |
16.1. Съставя годишен оборот на овцевъдна (козевъдна) ферма в |
фуражен баланс |
началото на годината |
и план за |
16.2. Изчислява нуждите от фуражи при посочени средногодишен брой и |
производство и |
продуктивност на овцете (козите) |
за покупка на |
16.3. Съставя фуражен баланс на овцевъдна (козевъдна) ферма при |
фуражи |
посочени брой и продуктивност на животните и наличните фуражи |
|
16.4. Изчислява необходимите площи за производство на фуражи при |
|
посочени (или изчислени) нужди от фуражи и добиви от отделните |
|
култури |
|
16.5. За осигуряване на пълноценно хранене на животните изчислява |
|
количеството и вида на фуражите, които трябва да се закупят при |
|
посочен (или съставен) фуражен баланс |
17. Балансира |
17.1. Обяснява особеностите на храносмилателната система при овцете и |
дажбите за |
козите |
хранене на |
17.2. Обяснява измерването на енергийната хранителност с КЕМ, КЕР и |
различните |
тяхното използване при отделните категории овце и кози |
категории овце и |
17.3. Описва същината на ПСЧ и БПТ и балансирането на дажбите по |
кози |
протеин |
|
17.4. Съставя дажби за различните категории овце и кози при посочени |
|
жива маса, дневна млечност, движение, оценка на телесното състояние и |
|
други условия |
|
17.5. Балансира дажбите за различни категории овце и кози с помощта |
|
на компютърна програма |
|
17.6. Съставя целодажбени смески за различни категории овце и кози с |
|
помощта на компютърна програма |
|
17.7. Съставя схема за изкуствено хранене на агнета, отбити на |
|
1-2-дневна възраст с мляко или млекозаместител |
18. Оперира с |
18.1. Агрегатира трактора с различни оръдия за извършване на полски |
машините и |
операции (оран, култивиране, сеитба, брануване, пръскане и др.) |
съоръженията, |
18.2. Регулира ги в зависимост от вида на операцията и работи с тях при |
използвани в |
спазване на изискванията за здравословни и безопасни условия на труд |
растениевъдното |
18.3. Агрегатира трактора с косачка, обръщачка и балировачка и |
и |
извършва косене, обръщане и балиране на сено |
животновъдното |
18.4. Извършва ръчно и машинно доене на овце |
производство, |
18.5. Измива доилната инсталация и другите съоръжения |
грижи се за |
18.6. Извършва ръчна и машинна стрижба на овце и кози |
тяхната |
18.7. Извършва почистване на дълбоката постеля в овчарника с |
поддръжка и |
фронтален товарач |
съхранение |
18.8. Зарежда с фуражи, смесва и раздава целодажбена или |
|
полудажбена смеска с фуражосмесително ремарке |
|
18.9. Полага ежедневни и периодични грижи за машините и |
|
съоръженията |
|
18.10. Описва изискванията за подготовката и съхранението на |
|
различните машини и съоръжения |
19. Осигурява |
19.1. Приготвя разтвори за дезинфекция на складове, обори, входни |
профилактиката |
площадки, пропуски и различни съоръжения и дава указания за тяхното |
и |
използване |
здравеопазването |
19.2. Приготвя препарати за дератизация и дезинсекция |
на овцете и |
19.3. Приготвя разтвори за ваните за копита |
козите, |
19.4. Прави подкожни и мускулни инжекции, дава през устата течни и |
използвайки |
сухи препарати, извършва накапване в очите и прилага други методи за |
препаратите, |
ваксиниране и лечение на говедата |
предоставени от |
19.5. Измерва температурата, пулса, дихателните движения и |
ветеринарен |
контракциите на търбуха |
лекар, и |
19.6. Описва особеностите, профилактиката и лечението на основните |
следвайки |
незаразни, заразни и паразитни болести по овцете и козите |
неговите |
19.7. Подрязва и привързва при нужда копитата на овцете |
указания |
19.8. Описва правилата за карантиниране на животните |
|
19.9. Описва изискванията при изолиране на заразно болни овце и кози |
20. Ръководи |
20.1. Описва устройството и функциите на женския и мъжкия полов |
репродуктивната |
апарат, половия цикъл и оптималното време за заплождане на овце и |
дейност на |
кози |
овцете и козите и |
20.2. Обяснява съставянето на случен план съвместно със специалист |
провеждането на |
селекционер и мерките за неговото точно изпълнение |
манипулациите, |
20.3. Описва подготовката на овцете с различна оценка на телесното |
свързани с нея |
състояние за случната кампания |
|
20.4. Обосновава възможностите за заплождане на младите животни на |
|
различна възраст и условията за това |
|
20.5. Извършва изкуствено осеменяване на овце и кози |
|
20.6. Прилага предписаното от ветеринарен лекар хормонално третиране |
|
и синхронизация на еструса |
|
20.7. Описва възможностите за уплътнено агнене на месодайните овце и |
|
начина на осъществяването му |
|
20.8. Изчислява броя на боксовете за скорооагнените овце в зависимост |
|
от графика на заплождане на овцете |
|
20.9. Описва последователността на направата на различни боксове |
|
20.10. Описва инвентара и материалите, които трябва да се подготват за |
|
агнилната кампания |
|
20.11. Описва изискванията за оказване на помощ при трудни раждания |
|
на агнетата и козлетата |
|
20.12. Описва начина за съживяване на новородено, задушено при |
|
раждане или застрашено от смърт |
21. Организира |
21.1. Описва времето и начина на прегрупиране на овцете през |
правилното |
различните периоди на продуктивния цикъл |
отглеждане на |
21.2. Прави оценка на телесното състояние на различните категории |
животните |
говеда по 5-балната система |
съобразно |
21.3. Описва изискванията за хуманно отношение към животните |
добрите |
21.4. Описва подготовката на овцете за стрижба, правилното им |
фермерски |
третиране при стрижбата и грижите за тях след това |
практики |
21.5. Описва подготовката и провеждането на противопаразитното |
|
къпане и грижите за овцете |
22. Получава |
22.1. Описва състава и свойствата на млякото |
висококачествена |
22.2. Описва изискванията на наредбите за добиване на качествено и |
продукция и |
здравословно мляко |
организира |
22.3. Описва показателите за окачествяване на млякото |
нейното |
22.4. Определя съдържанието на мазнини и протеини в млякото |
ефективно |
22.5. Описва методите и организациите за продажба на млякото |
реализиране |
22.6. Описва начина на извършване на правилна стрижба, сортиране и |
|
съхранение на вълната |
|
22.7. Определя готовността на агнетата за клане и тяхното качество |
|
според системата EUROP на живо |
Специфични за специалност 6210403 "Свиневъдство" |
23. Организира |
23.1. Разпознава и описва основните типове почви и тяхната пригодност |
производството и |
за отглеждане на различни земеделски култури |
съхранението на |
23.2. Описва основните и повърхностните обработки на почвата и |
фуражи |
обяснява тяхното предназначение и ефективност |
|
23.3. Характеризира хранителните особености на основните фуражни |
|
култури |
|
23.4. Съставя сеитбооборот при определена нужда от фуражи и налични |
|
ниви |
|
23.5. Описва засяването, торенето и другите агротехнически мероприятия |
|
по отглеждането на основните зърнени култури (царевица, ечемик, |
|
пшеница, тритикале и др.) |
|
23.6. Описва технологията на отглеждане на бобови култури (грах, соя, |
|
бакла, лупина и др.) |
|
23.7. Описва влаготермичната обработка на соята, произведена в |
|
стопанството, преди даване на различните категории свине |
|
23.8. Описва изискванията за изсушаване и съхранение на зърното и |
|
показателите за окачествяването му |
24. Съставя |
24.1. Съставя годишен оборот на свиневъдната ферма в началото на |
фуражен баланс |
годината и план за броя и използването на отделните категории животни |
и план за |
24.2. Изчислява нуждите от фуражи при посочен средногодишен брой на |
производство и |
свинете от отделните категории |
за покупка на |
24.3. Съставя фуражен баланс на свиневъдната ферма при посочен (или |
фуражи |
изчислен) среден брой на отделните категории свине и налични фуражи |
|
24.4. Изчислява необходимите площи за производство на фуражи при |
|
посочени (или изчислени) нужди от фуражи и добиви от отделните |
|
култури |
|
24.5. Изчислява количеството и вида на фуражите, които трябва да се |
|
закупят, при посочен (или съставен) фуражен баланс за осигуряване на |
|
пълноценно хранене на животните |
25. Извършва |
25.1. Описва устройството и функциите на храносмилателния апарат на |
хранене на |
свинете и особеностите в храненето |
различните |
25.2. Обяснява начина на измерване на енергийната стойност на |
категории свине |
фуражите и на енергийните нужди на свинете |
|
25.3. Описва изискванията към количеството и качеството на протеина |
|
25.4. Познава изискванията за балансиране на дажбите и смеските по |
|
критичните аминокиселини |
|
25.5. Добавя синтетични аминокиселини при съставяне на смески |
|
25.6. Балансира смеските за различни категории свине с помощта на |
|
компютърна програма |
|
25.7. Определя състава на дажбата за отделните категории свине и |
|
обосновава взетото решение |
|
25.8. Определя начина на хранене на отделните категории |
|
свине-свободно или нормирано, със суха, навлажнена или мокра храна |
|
25.9. Определя телесното състояние на свинете майки и описва |
|
корекциите, които е необходимо да се направят в начина на хранене |
|
25.10. Съставя схема за хранене на свине майки през различните |
|
периоди на репродуктивния цикъл |
26. Работи с |
26.1. Агрегатира трактор с различни оръдия за извършване на полски |
машините и |
операции (оран, култивиране, сеитба, брануване, пръскане и др.) |
съоръженията, |
26.2. Регулира ги за изпълнение на конкретната операция и работи с тях |
използвани в |
при спазване изискванията за здравословни и безопасни условия на |
растениевъдното |
труд |
и |
26.3. Извършва смилане на фуражите съобразно изискванията на |
животновъдното |
отделните категории свине |
производство, и |
26.4. Извършва механизирано дозиране и смесване на фуражите и |
осигурява |
приготвяне на смески за различните категории свине |
тяхната |
26.5. Извършва ръчно смесване на отделните добавки и фуражи |
поддръжка и |
26.6. Зарежда със стационарни или мобилни съоръжения хранилките на |
съхранение |
свинете |
|
26.7. Описва изискванията за подготовката и съхранението на |
|
различните машини и съоръжения |
27. Осигурява |
27.1. Приготвя разтвори за дезинфекция на складовете, оборите, |
профилактиката |
входните площадки, пропуските и различните съоръжения и дава |
и |
указания за тяхното използване |
здравеопазването |
27.2. Приготвя препарати за дератизация и дезинсекция на |
на свинете, |
свинефермата |
използвайки |
27.3. Описва правилата за влизане на външни хора във фермата и |
препарати, |
тяхната екипировка и дезинфекция |
предоставени от |
27.4. Прави подкожни и мускулни инжекции, дава през устата течни и |
ветеринарен |
сухи препарати, извършва накапване в очите и прилага други методи за |
лекар и |
ваксиниране и лечение на свинете |
следвайки |
27.5. Измерва температурата, пулса и дихателните движения на свинете |
неговите |
27.6. Описва особеностите, профилактиката и лечението на основните |
указания |
незаразни, заразни и паразитни болести по свинете |
|
27.7. Описва правилата за карантиниране на животните |
|
27.8. Описва изискванията при изолиране на заразно болни свине |
28. Ръководи |
28.1. Описва устройството и функциите на женския и мъжкия полов |
репродуктивната |
апарат, половия цикъл и оптималното време за заплождане на животните |
дейност на |
28.2. Обяснява съставянето на случен план съвместно със специалист |
свинете и |
селекционер и мерките за неговото точно изпълнение |
провеждането на |
28.3. Определя типа на заплождане и съставя план за заплождането и |
манипулациите, |
опрасването на свинете |
свързани с нея |
28.4. Обосновава възрастта на заплождане на младите животни и |
|
условията за това |
|
28.5. Прави маточно изкуствено осеменяване на свине |
|
28.6. Определя бременността на заплодените свине |
|
28.7. Прилага предписаните от ветеринарен лекар хормонално третиране |
|
и синхронизация на еструса |
|
28.8. Оказва помощ при трудни раждания с различно представяне на |
|
прасенцата |
|
28.9. Съживява задушено при раждането или застрашено от смърт |
|
новородено |
29. Организира |
29.1. Описва времето и начина на прегрупиране на свинете през |
правилното |
различните периоди на продуктивния цикъл |
отглеждане на |
29.2. Описва грижите за свинете майки през различните периоди на |
животните, като |
репродуктивния цикъл |
прилага добрите |
29.3. Описва грижите за малките прасенца преди и след отбиването |
фермерски |
29.4. Описва грижите за прасетата за угояване |
практики в |
29.5. Описва изискванията за хуманно отношение към животните |
стопанството |
29.6. Описва изискванията за осигуряване на благоприятни условия за |
|
отглеждане на животните |
|
29.7. Описва изискванията за хуманно отношение към животните при |
|
придвижването и транспортирането им |
Специфични за специалност 6210404 "Птицевъдство" |
30. Познава |
30.1. Описва устройството и функциите на храносмилателната система |
особеностите на |
при птиците и особеностите в храненето им |
храненето на |
30.2. Описва видовете хранителни вещества (вода, протеин, |
различните |
въглехидрати, мазнини, минерални вещества и витамини) и тяхното |
видове птици |
значение при храненето на птиците |
|
30.3. Описва определянето на смилаемостта и енергийната стойност на |
|
фуражите за птици |
|
30.4. Описва определянето на протеиновата хранителност на фуражите |
|
за птици и на истинската смилаемост на аминокиселините |
|
30.5. Описва фуражите, използвани при храненето на птиците, и техните |
|
особености |
|
30.6. Обяснява предназначението на различните съоръжения за хранене |
|
на птиците и начините за тяхното регулиране |
|
30.7. Посочва нуждата от хранителен фронт за различните видове и |
|
категории птици |
|
30.8. Описва изискванията към водата и към различните съоръжения за |
|
поене на птиците |
31. Балансира |
31.1. Описва промените в носливостта, масата на яйцата, живата маса и |
дажбите за |
консумацията на смеска през различните фази на яйценосния период |
хранене на |
31.2. Описва промените в изискванията към смеските, използвани през |
различните |
отделните фази на яйценосния период |
видове |
31.3. Описва методите за хранене и съставя смески за отделните фази на |
птици-кокошки, |
яйценосния период с помощта на компютърна програма |
пуйки, патици, |
31.4. Описва смеските, които се използват за отделните фази на растеж |
гъски, рядко |
при разплодните пилета, и съставя стартер, гроуер, девелопер и |
отглеждани |
предяйценосна смеска с помощта на компютърна програма |
птици |
31.5. Описва фазите на хранене на бройлерите и съставя с помощта на |
|
компютърна програма стартерна, гроуерна и финишерна смеска |
|
31.6. Описва особеностите в храненето на разплодни носачки от |
|
бройлерно направление и съставя смески за първата и втората фаза на |
|
яйценосния период |
|
31.7. Съставя схема за хранене на подрастващи пилета от бройлерно |
|
направление и балансира смески за стартерния, гроуерния, |
|
пребридерния, първата и втората фаза на бридерния период |
32. Прилага |
32.1. Пояснява основните елементи на технологията и съоръженията, |
технологии на |
използвани при отглеждане на кокошки носачки |
отглеждане на |
32.2. Извършва изкуствено осеменяване на различни птици |
различни видове |
32.3. Описва основните технологии на отглеждане на разплодни млади |
и категории птици |
птици, посочва техните предимства и недостатъци |
|
32.4. Описва технологиите за отглеждане на бройлери |
|
32.5. Описва технологичните елементи при отглеждане на подрастващи |
|
разплодни птици и на родители от бройлерното направление |
|
32.6. Обяснява особеностите в технологията за отглеждане на пуйки |
|
32.7. Описва технологията на отглеждане на водоплаващи птици |
|
32.8. Описва технологията на отглеждане на други видове птици-токачки, |
|
пъдпъдъци, гълъби и щрауси |
|
32.9. Описва изискванията за хуманно отношение към птиците |
33. Инкубира |
33.1. Описва изискванията към отделните помещения в местата за |
яйца от различни |
инкубиране на яйца |
видове птици |
33.2. Описва устройството на инкубатора и на отделните системи |
|
(отоплителна, охладителна, овлажнителна, вентилационна) |
|
33.3. Описва устройството и състава на яйцето и избора на яйца за |
|
люпене |
|
33.4. Извършва дезинфекция на разплодни яйца |
|
33.5. Обяснява значението на факторите на средата за развитието на |
|
ембрионите |
|
33.6. Описва технологичния режим за инкубация и за люпене на яйца от |
|
различни видове птици-кокоши, пуйчи, от водоплаващи птици, |
|
пъдпъдъци и др. |
|
33.7. Извършва поредица от прегледи при инкубация на кокоши, пуйчи, |
|
пачи, гъши или яйца от други видове птици |
|
33.8. Окачествява излюпените пилета |
|
33.9. Изчислява оплодяемостта и люпимостта на заредените и на |
|
оплодените яйца |
34. Осигурява |
34.1. Приготвя разтвори за дезинфекция на складовете, птичарниците, |
профилактиката |
входните площадки, пропуските и различните съоръжения и дава |
на птиците, |
указания за тяхното използване |
използвайки |
34.2. Приготвя препарати и извършва дератизация и дезинсекция |
препаратите, |
34.3. Описва изискванията за влизане на външни лица във фермата и |
предоставени от |
тяхната екипировка и дезинфекция |
ветеринарен |
34.4. Обяснява значението на профилактичната програма за бройлери |
лекар и |
34.5. Обяснява значението на профилактичната програма за |
следвайки |
подрастващи носачки |
неговите |
34.6. Прави подкожни и мускулни инжекции, дава през устата течни и |
указания |
сухи препарати, извършва накапване в очите и прилага други методи за |
|
ваксиниране и лечение на птиците |
|
34.7. Измерва температурата, пулса и дихателните движения на птиците |
|
34.8. Описва и разпознава признаците на основните заболявания и |
|
описва протичането, профилактиката и лечението на основните |
|
незаразни, заразни и паразитни болести по птиците |
|
34.9. Описва правилата за карантиниране на птиците |
Специфични за специалност 6210405 "Зайцевъдство" |
35. Разпознава |
35.1. Преценява поведението на малките зайчета в зависимост от |
поведението на |
температурата, задоволяването с мляко и суха храна и определя |
зайците, както и |
състоянието им |
признаците за |
35.2. Определя признаците и фазите на разгонване (еструс) и преценява |
неразположение |
оптималното време за заплождане на зайците |
и заболяване |
35.3. Разпознава животните, които са болни или неразположени, по |
|
определени признаци |
36. Познава |
36.1. Познава различните системи на заплождане при зайците |
особеностите за |
36.2. Описва схемата за хранене на женските животни и мъжките |
отглеждане и |
разплодници преди заплождане |
размножаване на |
36.3. Определя най-благоприятния момент за осеменяване |
зайци |
|
37. Приготвя |
37.1. Подбира различни смески в зависимост от категориите зайци и |
балансирани |
определя разликите между отделните видове смески |
дажби за |
37.2. Извършва хранене с обемисти фуражи на отделните категории |
хранене на |
зайци |
различните |
37.3. Познава начините и кратността на раздаване на храната при |
категории зайци |
нормирано хранене и в зависимост от типа на дажбата |
|
37.4. Полага грижи за почистване и зареждане на поилките |
38. Осигурява |
38.1. Приготвя разтвори за дезинфекция на помещенията и на |
профилактиката |
различните съоръжения и дава указания за тяхното използване |
на зайците, |
38.2. Приготвя препарати и извършва дератизация и дезинсекция |
използвайки |
38.3. Прави подкожни и мускулни инжекции, дава през устата течни и |
препаратите, |
сухи препарати, извършва накапване в очите и прилага други методи за |
предоставени от |
ваксиниране и лечение на зайците |
ветеринарен |
38.4. Измерва температурата, пулса и дихателните движения на зайците |
лекар и |
38.5. Описва и разпознава признаците на основните заболявания и |
следвайки |
описва протичането, профилактиката и лечението на основните |
неговите указания |
незаразни, заразни и паразитни болести по зайците |
Специфични за специалност 6210406 "Пчеларство и бубарство" |
39. Провежда |
39.1. Описва биологичните и стопанските качества на пчелите |
развъдно-подобрител- |
39.2. Разпознава породите пчели |
ни дейности с пчелите |
39.3. Извършва маркиране на пчели |
|
39.4. Описва методите и провежда селекция на пчели |
|
39.5. Описва начините и извършва контрол на медосбора с кошери на кантар |
40. Отглежда пчелни |
40.1. Описва и извършва отглеждане на пчелни майки |
майки |
40.2. Описва и извършва отглеждане на племенни търтеи |
|
40.3. Преценява качествата на майките и на търтеите |
|
40.4. Описва и осъществява съешаването на майките и търтеите |
|
40.5. Извършва маркиране и транспортиране на произведените майки |
|
40.6. Описва и извършва предаване на пчелни майки към пчелно семейство |
41. Провежда |
41.1. Описва анатомичните и физиологичните особености на |
дейности по |
половия апарат и производството на полови клетки |
изкуствено |
41.2. Описва апаратурата за извършване на изкуствено |
осеменяване на |
осеменяване и методите за работа с нея |
пчелите майки |
41.3. Извършва изкуствено осеменяване на пчели майки |
42. Провежда |
42.1. Описва признаците за разпознаване и диференциране на |
дейности за |
отделните заболявания и на различните неприятели по пчелите |
борба с |
42.2. Разпознава отделните заболявания и неприятели по |
болестите и |
пчелите |
неприятелите по |
42.3. Взема материал и го подготвя за лабораторно изследване с |
пчелите |
оглед уточняване на диагнозата |
|
42.4. Изследва лабораторно материала от болни и пострадали кошери |
|
42.5. Описва и провежда хигиенни и профилактични мероприятия |
|
срещу заболяване и нападане от неприятели на кошерите |
|
42.6. Описва особеностите и действието на различни препарати |
|
за третиране на болестите и неприятелите |
43. Извършва |
43.1. Описва и определя основните качествени показатели на меда |
технологичен |
43.2. Описва най-често срещаните видове фалшификации на |
и химичен контрол |
меда и методите за тяхното откриване и ги прилага |
на пчелните продукти |
43.3. Описва основните качествени показатели на пчелния клей, |
|
пчелния прашец, восъка и другите пчелни продукти |
|
43.4. Описва основните документи за регламентиране и |
|
стандартизиране на меда и техните изисквания |
44. Маркетинг на |
44.1. Описва особеностите на вътрешния и международния пазар |
пчелните продукти |
за мед и други пчелни продукти |
|
44.2. Описва сертифицирането на меда и другите пчелни продукти |
|
44.3. Описва националното и международното право, засягащо |
|
търговията с пчелни продукти |
|
44.4. Описва методите за рекламиране и маркетинг на пчелни продукти |
|
44.5. Описва различните начини на продажба на пчелните |
|
продукти и техните предимства и недостатъци |
|
44.6. Калкулира себестойността на меда и икономическата |
|
ефективност на пчеларството |
Специфични за специалност 6210407 "Коневъдство и конна езда" |
45. Организира |
45.1. Разпознава и описва основните типове почви и тяхната |
производството и |
пригодност за отглеждане на различни земеделски култури |
съхранението на |
45.2. Описва основните и повърхностните обработки на почвата и |
фуражи |
обяснява тяхното предназначение и ефективност |
|
45.3. Характеризира хранителните особености на основните фуражни |
|
култури |
|
45.4. Определя площите за отделните култури и сеитбооборота при |
|
зададена или изчислена нужда от фуражи и в зависимост от |
|
наличните обработваеми площи |
|
45.5. Описва засяването, торенето и другите агротехнически |
|
мероприятия по отглеждането на царевица за силаж и зърно |
|
45.6. Описва технологията на отглеждане на люцерна и тревни смески |
|
45.7. Описва отглеждането на ечемик, пшеница и други зърнени култури |
|
45.8. Описва и демонстрира приготвянето, окачествяването и |
|
съхраняването на сено |
|
45.9. Описва технологията на приготвяне на силаж и неговото |
|
окачествяване и изваждане от силажовместилището |
|
45.10. Спазва технологичните изисквания за изсушаване, |
|
окачествяване и съхранение на зърно |
46. Осигурява |
46.1. Описва технологията на създаването на изкуствени пасища и |
правилно |
тревните смески, подходящи за различни почвени и климатични |
използване и |
райони |
поддържане на |
46.2. Пояснява мероприятията, свързани с повърхностното подобряване |
пасищата |
на пасищата |
|
46.3. Обосновава и описва технологията за директно подсяване на |
|
пасищата |
|
46.4. Извършва парцелиране на пасище при зададени размери, |
|
добиви и животни за паша |
|
46.5. Обяснява използването и преместването на електропастир |
|
46.6. Монтира електропастир и извършва неговото преместване |
|
46.7. Описва мероприятията за поддържане на продуктивността и на |
|
добрия вид на пасищата |
|
46.8. Преценява състоянието на пасище и запасите от зелена трева, |
|
определени приблизително и с помощта на уреди |
|
46.9. Описва особеностите на пашата на отделните категории коне и |
|
нуждата от подхранване в зависимост от състоянието на пасището |
47. Съставя |
47.1. Съставя годишен оборот на коневъдната ферма при посочени |
фуражен баланс и |
статус в началото на годината и план за броя и използването на |
план за |
отделните категории коне |
производство и за |
47.2. Изчислява нуждите от фуражи при посочен средногодишен брой |
покупка на фуражи |
на отделните категории коне |
|
47.3. Съставя фуражен баланс на коневъдната ферма при посочени |
|
брой на отделните категории коне и налични фуражи |
|
47.4. Изчислява необходимите площи за производство на фуражи при |
|
посочени (или изчислени) нужди от фуражи и добиви от отделните |
|
култури |
|
47.5. Изчислява количеството и вида на фуражите, които трябва да се |
|
закупят при посочен (или съставен) фуражен баланс с оглед постигане |
|
на пълноценно хранене на животните |
48. Балансира |
48.1. Описва устройството и функциите на храносмилателната система |
дажбите за |
на конете |
хранене на |
48.2. Обяснява начина на измерване на енергийната и на протеиновата |
различните |
хранителност на фуражите за коне |
категории коне |
48.3. Съставя дажби за бременни и за кърмещи животни съобразно |
|
живата маса при спазване на нормите и хранителната стойност на |
|
фуражите |
|
48.4. Съставя дажби за подрастващите животни през различните |
|
възрасти-8-, 15- и 25-месечна възраст, съобразно посочената жива маса |
|
48.5. Съставя дажби за възрастни коне, извършващи лека и тежка работа |
|
48.6. Балансира дажбите за различните категории коне |
|
48.7. Описва особеностите в храненето на спортните коне за тренинг и |
|
за състезания |
49. Оперира с |
49.1. Агрегатира трактора с различни оръдия за извършване на полски |
машините и |
операции (оран, култивиране, сеитба, брануване, пръскане и др.) |
съоръженията, |
49.2. Регулира машините за изпълнение на конкретна операция и |
използвани в |
работи с тях при спазване изискванията за здравословни и безопасни |
растениевъдството |
условия на труд |
и във фермата, |
49.3. Агрегатира трактора с косачка, обръщачка и балировачка и |
грижи се за тяхната |
извършва косене, обръщане и балиране на сено |
поддръжка и |
49.4. Полага ежедневни и периодични грижи за техническата |
съхранение |
изправност на машините и съоръженията |
|
49.5. Описва подготовката и съхранението на различните машини и |
|
съоръжения |
50. Осигурява |
50.1. Приготвя разтвори за дезинфекция на складове, обори, входни |
профилактиката и |
площадки, пропуски и различни съоръжения и дава указания за |
здравеопазването |
тяхното използване |
на конете, |
50.2. Приготвя препарати и извършва дератизация и дезинсекция |
използвайки |
50.3. Прави подкожни и мускулни инжекции, дава през устата течни и |
препаратите, |
сухи препарати, извършва накапване в очите и прилага други методи |
предоставени от |
за ваксиниране и лечение на конете |
ветеринарен лекар |
50.4. Измерва температурата, пулса и дихателните движения на коня |
и следвайки |
50.5. Описва особеностите, профилактиката и лечението на основните |
неговите указания |
незаразни, заразни и паразитни болести по конете |
|
50.6. Подрязва и подковава копитата на конете |
|
50.7. Описва правилата за карантиниране на животните |
|
50.8. Описва изискванията при изолиране на заразно болни коне |
51. Ръководи |
51.1. Описва устройството и фунциите на женския и мъжкия полов |
репродуктивната |
апарат, половия цикъл и оптималното време за заплождане |
дейност на конете и |
51.2. Определя признаците на животните, които отговарят на |
манипулациите, |
изискванията за размножаване |
свързани с нея |
51.3. Прецизно и точно записва данните, свързани с размножителния |
|
период на животните |
|
51.4. Познава изискванията, които трябва да се осигурят за животните |
|
през размножителния период и при раждане |
|
51.5. Осигурява подходящи условия за животните по време на |
|
размножителния период и по време на раждане |
|
51.6. Оказва помощ на ветеринарните специалисти при трудни |
|
раждания |
|
51.7. Съвместно със специалисти по селекция прави подбор на животни, |
|
които отговарят на изискванията за разплод, и на животни за |
|
бракуване |
52. Организира |
52.1. Съставя дневен режим за хранене на различните категории коне |
правилното |
през зимния период |
отглеждане на |
52.2. Съставя дневен режим за хранене на различните категории коне |
конете и прилага |
при използване на пасища през летния период |
добри фермерски |
52.3. Съставя дневен режим на конете за тренинг и състезания |
практики в |
52.4. Описва видовете грижи, които трябва да се полагат за различните |
стопанството |
категории коне |
|
52.5. Описва изискванията за хуманно отношение към животните и за |
|
осигуряване на условия за поддържане на добро здравословно състояние |
|
52.6. Описва правилата за транспорт на конете |
53. Тренира и |
53.1. Описва общите принципи на тренинга при конете |
изпитва |
53.2. Описва и извършва тренинг през отделните периоди на млади |
коне |
ездови коне |
|
53.3. Описва и извършва тренинг на тригодишни и по-възрастни |
|
ездови коне |
|
53.4. Описва начините на изпитване на конете за езда |
|
53.5. Описва и демонстрира различни конни спортове (конкур-ипик, |
|
обездка, всестранна езда и др.) |
|
53.6. Описва и извършва тренинг на расови коне |
|
53.7. Описва използването на различните категории коне за впряг и |
|
начините за измерване на тяхната работа |
5. Изисквания към материалната база
Обучаващата институция трябва да разполага със сбирки от различни материали - табла с породи животни, схеми, макети, сбирка от различни видове фуражи, и да осигури специализирани кабинети за обучение по животновъдство.
Обучаващата институция трябва да разполага с кабинет за компютърно обучение, оборудван с компютър за всеки обучаван, със софтуер за текст, таблица, графика.
Практическото обучение се провежда в животновъдни ферми, собственост на обучаващата институция, или в частни ферми.
Обучаващата институция трябва да притежава (или да сключи договор с институция, която притежава) трактор със съответния набор технологично оборудване за обучението за управление на трактор и работа с прикачна техника.
6. Изисквания към обучаващите по теория и практика
Преподавателите по теория и практика на професията трябва да притежават образователно-квалификационна степен "бакалавър" или "магистър" по специалности от професионални направления "Ветеринарна медицина" или "Животновъдство".
Препоръчително е на всеки три години обучаващите да преминават курс за актуализиране на професионалните знания и умения.