навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

"Майки срещу дрогата" искат промени в правната система

Източник: DarikNews.bg 11.08.2009 0 - A +

Сдружение "Майки срещу дрогата" помогна на полицията и прокуратурата да спре разпространието на наркотици за близо 1 млн. лв., съобщи председателят на организацията Веселина Божилова. Сигналът за внесената дрога е подаден от сдружението, каза Божилова и припомни, че тяхна бе и заслугата за сигнала в Столипиново, където бяха разкрити стаички за дрога.

Представителите на сдружението искат да бъдат внесени някои сериозни промени в правното законодателство. В писмо до министъра на правосъдието те са посочили някои от проблемите на наркозависимите, сред които закриването на отделението за "ДЕТОКС" в Пловдив, в което досега наркоманите, прекарваха абстинентния период от 10-20 дни. Така тези, които са решили да прекъснат употребата на наркотици, трябва да бъдат откарани в болница в Раднево, която не е подходяща за момичета, и не могат да бъдат откарани веднага, заради задължителните изследвания, които са с продължителност една седмица, обясни Божилова. Според нея друг проблем, който трябва да се реши от правосъдната система е инкриминирането на еднократната доза. Това трябва да бъде премахнато тъй като така се запълват затворите в страната от зависими, които не са дилъри, но са задържани два пъти с еднократна доза, коментира Божилова.

Трябва се реши и проблемът със зависимите, които са пуснати под гаранция, а ефективната им присъда влиза в сила след 3-4 години. Някои от тях са постъпили на лечение в комуна през този период и след като за задържани няма ефект от проведеното лечение, заяви Божилова. Сериозни мерки трябва да бъдат взети и по отношение на вноса на амфетамини, апелира Божилова. В писмото до правосъдния министър е посочен и проблемът с децата, родени от майки наркозависими. При тях положението е много сериозно каза Божилова. Тя постави и проблема с финансирането за лечение на наркозависими, което според нея е крайно недостатъчно. Искаме част от парите от комисията "Кушлев",които се изземат от нарко дейност да бъдат отделени за лечение, заяви още председателят на сдружението.

От сдружението планират да бъде създадена Национална мрежа и работят по такъв проект, който най-вероятно ще бъде финансиран. Клонове на "Майки срещу дрогата" вече има и в Ямбол, Габрово и Монтана. Идеята е такива да бъдат отворени в още 10 града. Освен подкрепата на родителите организацията цели да бъдат внесени и промени в правните закони.

за 46%  против 54%  475 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума