навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Президентът ще наложи вето на антикорупционния закон

15.12.2017 0 - A +

Президентът ще наложи вето на антикорупционния закон Снимка: president.bg

Президентът Румен Радев даде да се разбере, че ще наложи вето на новия антикорупционен закон, още преди приемането му да е приключило окончателното в парламента.

Той коментира пред медиите и отхвърленото вчера от депутатите вето върху бюджета на здравната каса, заради мораториума върху финансирането на иновативно лечение. „Надявам се управляващите и българският парламент да си дават ясна сметка какво се случи през последните дни. Те са на път да загубят своя човешки облик, защото българите някак си свикнахме през последните години да ни се отнемат всички неща, засягащи нашето достойно съществуване - и заплати, и пенсии и социални права, но вчера се посегна на последното - на надеждата“, заяви Румен Радев. Президентът определи отхвърлянето на ветото като „цинично и брутално“.

И допълни: „Нямаше да бъде толкова цинично и брутално, ако партийните субсидии не бяха съизмерими, и дори повече, от тези 25 млн. лева, които не просто могат да спасяват, но дават и последната надежда на много хора“.

Помолен да коментира дали Конституционният съд може да реши въпроса с мораториума за финансиране на иновативно лечение, държавният глава посочи, че в тази институция работят компетентни съдии. И заяви, че според него в случая са нарушени основни конституционни права на гражданите.

След това Румен Радев се спря на новия антикорупционен закон. Той изрично посочи, че макар да има много коментари за това кой ще назначава ръководството на антикорупционната комисия - президентът или парламентът, това не е най-важният момент. „Някак си медийно това се преекспонира и излиза, че целият дебат около този закон е около назначаването. Изобщо не е в назначаването. Тук дебатът трябва да бъде за същността на този закон, за неговия дух. Мисля, че те не съответстват на очакванията на българските граждани и на здравия разум“, заяви президентът.

Той отново застъпи позицията, че с този закон не се работи за разкриването на корупционните схеми и модели, а ще се възстановява справедливостта в обществото само чрез отнемане на незаконно придобито имущество, без акцентиране върху наказателното преследване. „Инструментите, с които ще борим корупцията по този закон, са неефективни. Той не удря и по корумпиращите, те пак ще захранват корупцията и в същото време може да бъде използван и като бухалка за разправа с неудобните“, каза Румен Радев.

Държавният глава коментира, че няма за самоцел да назначава ръководството на антикорупционния орган, но е настоявал и продължава да настоява за баланс на властите. „Как се назначават големите трима в правосъдната система, как се назначават ръководителите на други важни държавни органи? Има баланс на властите, много ясно разписан при тяхното назначаване. А тук няма никакъв баланс“, подчерта Радев. И добави: „Може да си отговорите сами на въпроса дали ще наложа вето“.

за 54%  против 46%  1546 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 

rss
Посети форума