навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Спектър Здраве

Как да се спасим от цистита?

2021-04-23 0

Как да се спасим от цистита?

Едно от най-неприятните заболявания, с които всяка втора дама се е сблъсквала в живота си, е циститът. Какви са симптомите му, как можем да го избегнем или ако вече сме заболели, какви са начините на лечение, може да разберете от интервюто с д-р Сиромахов, уролог от МБАЛ ВИТА

Какво заболяване е циститът?

Това е остро бактериално възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Според проучванията, над 80% от жените встраната са се сблъсквали поне веднъж в живота си с циститни прояви. Честотата на цистита се увеличава  след полово съзряване, както и през второто и третото десетилетие от живота на жените.

Доказано е предаването на инфекцията при полов контакт. Много рядко остър цистит се среща при млади мъже без анатомични и функционални аномалии на пикочните пътища. Това е предимно женско заболяване.

Кои са бактериите, които предизвикват цистита?

Виновници за цистита при жените са няколко вида бактерии с  чувствителност към антибиотици: E. coli при 80%  и S. saprophyticus при 5 до 15% от случаите. Повечето бактерии проникват в уринарния тракт през уретрата в пикочния мехур от перинеума, замърсен с фекална флора. Инфектирането по кръвен път се наблюдава рядко при нормални индивиди.

Как може да познаем, че сме застрашени от цистит?

Изследванията сочат, че при момичета и жени с често проявяващи се уроинфекции, лигавиците на влагалището и на пикочния канал показват по-голяма вероятност да привлекат E. Coli, отколкото жените, които не страдат от рецидивиращи уроинфекции. Жените преди менопаузата и в ранните стадии на бременността са особено възприемчиви към E. coli. Лактобацилите във влагалището са мощен фактор срещу поселването му с патогенна флора и срещу възходящите уроинфекции при жените до менопаузата.

Други случаи, които могат да увеличат риска от цистит, са:

 • Половият живот;
 • Интравагиналните противомикробни средства, вкл. антимикотиците и спермицидите, намаляват или унищожават нормалната защитна влагалищна флора и улесняват възникването на цистит;
 • Изтощената имунна система;
 • Диабетът.

Кои са белезите, по които ще познаем, че имаме цистит?

Най-честите симптоми са честото и болезнено уриниране на малки порции урина, придружено с парене и болка в областта на пикочния мехур.

Други основни симптоми при цистит могат да бъдат:

 • Болка, ниско в корема;
 • Чувство на отпадналост и засилена раздразнителност;
 • Висока температура;
 • Намален апетит или повръщане.

Как лекувате това заболяване?

Процесът на лечение на цистит е предимно антибиотично. Различни групи антибиотици като хинолони, бисептол, фосфомицин и др. имат доказан ефект. Най-често кратък антибиотичен курс до три дни в комбинация със спазмолитици е достатъчен. Особено внимание трябва да се обърне на бременните пациентки, тъй като при тях изборът от антибиотици е ограничен.

При напреднала бременност често циститът е придружен със задръжка на урина в бъбреците. При упорити и често появяващи се инфекции може да се използва и полибактериален имуностимулатор под формата на таблетки, който повишава естествената резистентност на организма и специфичния имунитет към различни инфекции на урогениталния тракт. Курсът на лечение може да трае до 3 месеца

Как тогава да не допускаме появата на цистита?

Има няколко прости стъпки, които могат да ни помогнат да избегнем цистита:

 • Приемането на много течности гарантира отделяне на много урина, която престоява малко време в пикочния мехур;
 • Осигуряването на добра интимна хигиена и отказването от  тясно бельо са също важни фактори;
 • Уринирането след сексуален акт благоприятства за отмиването на бактериите.
 • Ако използвате общ санитарен възел, не се докосвайте до тоалетната чиния;
 • Ако сте податливи на инфекции – избягвайте ваната и наблегнете на душовете.
 • Не използвайте агресивни продукти за интимна хигиена - спрейове, дезодоранти и подобни. Те могат да раздразнят уретрата и пикочния мехур.

Ако се съобразявате с тези препоръки, ще намалите нзначително риска от появата на цистит. Но ако усетите някой от симптомите, изброени по-горе, незабавно се свържете с Вашия лекар, за да се установи има ли проблем и ако е така, да се проведе навременно лечение.

за 41%  против 59%  775 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 


Виж всички Публикувай още

rss
Посети форума