навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Спектър Бизнес

"Юробанк" анонсира споразумение с "БНП Париба Груп" за придобиването на ритейл бизнеса в България

2022-12-09 0

Пощенска банка придобива българския клон на БНП Париба Пърсънъл Файненс съгласно подписаното тази седмица споразумение между двете дружества

"Юробанк" съобщава, че е постигнала споразумение с BNP Paribas Personal Finance SA ("БНП") за придобиването на българския клон на БНП Париба Пърсънъл Файненс чрез своето дъщерно дружество в България "Юробанк България" АД ("Пощенска банка"). 

На база на постигнатите договорености, "Пощенска банка" е подписала пут опция в полза на "БНП Париба Пърсънъл Файненс" по отношение на продажбата на клона ѝ в България.

От 2007 година БНП е постигнала значително присъствие в ритейл бизнеса в България. Към 30 септември тази година клонът на "БНП Париба Пърсънъл Файненс" в България има общи активи в размер на 450 милиона евро, нетни заеми от 406 милиона евро и близо 100 милиона евро депозити. У нас "БНП Париба Пърсънъл Файненс" оперира с 44 клона. През последните години бизнесът на финансовата институция постига висока доходност, а печалбата преди данъци за първите 9 месеца на годината надхвърля 20 милиона евро. 

Това придобиване ще засили позицията на "Пощенска банка" в ритейл сектора в България, като същевременно ще предостави значителни възможности за кръстосани продажби на клиентите. 

Трансакцията ще се отрази върху базовия собствен капитал от първи ред (CET1) на "Юробанк Груп" с 22 базисни точки, като се очаква те бързо да бъдат възстановени чрез постигането на висока доходност и синергии. 

Г-н Ставрос Йоану, заместник-изпълнителен директор на "Юробанк Груп", главен оперативен директор и директор "Международни дейности", заяви: "Въодушевени сме от постигнатото споразумение с "БНП Париба" за придобиването на клона на "БНП Париба Пърсънъл Файненс" в България. Това е стратегическо придобиване, което напълно съответства на целта ни за по-нататъшно засилване на позицията на "Пощенска банка" чрез добавяне на ценни активи със значителен потенциал за развитие. В продължение на много години БНП Париба Пърсънъл Файненс поддържа значително присъствие в сектора на потребителското кредитиране в България с предлагането на качествени услуги от най-висок клас на своите клиенти. Това придобиване допълнително ще затвърди позицията на Пощенска банка като предпочитана банка за индивидуалните клиенти, предоставяща услуги по най-високи стандарти. Вярваме, че след приключването на сделката ще подобрим още повече обслужването на клиентите и ще разширим позициите на Пощенска банка на българския пазар, като обединим нашите качества и умения с отличния персонал на БНП Париба Пърсънъл Файненс. Растежът на приходите и повишаването на рентабилността остават в основата на нашите стратегически приоритети. Тази сделка е още едно доказателство, че Юробанк следва своята стратегия, насочена към растеж и създаване на стойност в региона."

От своя страна г-жа Несрин Гонин, главен изпълнителен директор за Централна Европа на "БНП Париба Пърсънъл Файненс", посочи: "Радваме се да обявим това споразумение със силна и солидна българска институция като "Пощенска банка". "БНП Париба Пърсънъл Файненс България" е сред водещите банки на местния пазар с дългогодишен опит, фокусиран върху потребителско финансиране. Това споразумение дава силна възможност за нашите екипи и тяхното развитие, както и за нашите партньори. С това придобиване "Пощенска банка" ще се възползва и от експертизата в областта на данните, дигитални процеси с най-добрите международни пазарни практики за потребителско финансиране, които развиваме в цяла Европа".

Приключването на сделката подлежи на процедура по консултиране с централния съвет на служителите на BNP ("Централен социален и икономически комитет"), съгласно френския Кодекс на труда и обичайните одобрения от компетентните регулаторни органи, и се очаква да се осъществи през първото тримесечие на 2023 г.

С финализирането на сделката, което се очаква в първите месеци на 2023-та година, "Пощенска банка" ще добави нова клиентска база към портфолиото си и нови възможности за кръстосани продажби и внедряване на иновативни дигитални решения за клиентите на двете финансови институции. 

"Сделката за придобиването на клона на "БНП Париба Пърсънъл Файненс" в България е поредна стъпка към разширяване на пазарния ни дял и заемането на още по-силна и стабилна позиция в "голямата четворка" на банковия бизнес. Всички ние в Пощенска банка отчитаме това поредно придобиване като наистина голямо постижение, с което ще се превърнем в единствената финансова институция у нас, осъществила три поредни сливания за изключително кратък период – при това в една предизвикателна и променяща се среда, която само ни провокира да бъдем още по-големи победители. Убедена съм, че тази сделка ще се превърне в реален еталон на успеха, точно както преди няколко години успешно придобихме българския клон на "Алфа Банк" и "Банка Пиреос България", зададохме тенденциите за развитие и вдигнахме високо летвата на целия пазар", заяви Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на "Пощенска банка". 
 
Придобиването на "БНП Париба Пърсънъл Файненс" – клон България е ключово събитие и за стратегията на "Юробанк Груп", от която "Пощенска банка" е част, за разширяване на международната ѝ дейност с инвестиция в значими регионални пазари и бизнеси и се случва броени дни след като групата увеличи дела си в една от най-големите ритейл банки в Кипър Hellenic Bank
Финансов и правен консултант на Юробанк по сделката е "Делойт България".
 
за 61%  против 39%  109 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума