навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Спектър Лайфстайл

Дървени пъзели - перфектното изживяване за ценителите

2022-12-20 0

Дървени пъзели - перфектното изживяване за ценителите

Напоследък все по-често в търговската мрежа се появяват дървени пъзели не само за деца, но и за възрастни. С какво са толкова интересни те и могат ли да Ви предложат нещо повече от обичайните модели, прочетете в следващите редове.

Какво представляват дървените пъзели

Всъщност първите пъзели в света са били създадени именно от дърво – на плоско, правоъгълно парче дърво се е рисувала картина, след което то се е нарязвало на малки части. Първият комерсиален пъзел е създаден през 1760 г. от английския картограф Джон Спилсбъри, който нарисувал на дърво карта на Европа и изрязал всяка държава поотделно. Пъзелът служел като учебно помагало по география за учениците.

Днес масовите пъзели се изработват от картон, но най-добрите колекционерски модели все още са дървени. Принципът остава същият – картината е върху дървена плоскост, която е нарязана на части. Разбира се, това най-често става по съвременни технологии –  с лазер, който осигурява прецизен разрез дори на най-сложните форми, така че да си пасват съвършено. Някои от най-скъпите дървени пъзели дори се изработват изцяло на ръка.

По-добри ли са дървените пъзели

Дървените пъзели имат много предимства пред картонените. Първото от тях е свързано с тяхната дълготрайност – дървото е изключително траен материал и времето не го променя. Колкото и пъти да го наредите, докосването до частите няма да ги накара да изглеждат вехти, да се прокъсат или краищата им да се износят дотолкова, че да станат неизползваеми. Няма нужда да внимавате твърде много и да ги пазите от децата, напротив, можете да предадете своята страст и на тях още от най-ранна възраст. Макар и по-скъпи, дървените пъзели са на практика вечни и можете да ги предавате от поколение на поколение като семейна реликва. Тази характеристика на частите позволява дървените пъзели да се произвеждат в красиви нетрадиционни форми, за разлика от обичайните правоъгълни картини на картонените.

Някои ценители купуват дървени пъзели заради страхотното усещане за сетивата. Частите им са с превъзходно качество, което си личи през цялото време, а топлината и твърдостта на дървото са наистина приятни. Всичко това прави изживяването изключително удовлетворяващо на много нива.

И не на последно място, когато откриете точното място на парчето и го сглобите, ще чуете характерно щракване. Това подсилва удоволствието от добре свършената работа и прави изживяването още по-прекрасно.

Луксозните дървени пъзели

Най-добрите дървени пъзели в света днес имат ръчно проектирани части с неочаквани и уникални по рода си форми. Усещането, че докосвате майсторски изработено произведение, се допълва от предизвикателството да се справите на професионално ниво със сглобяването на частите.

за 51%  против 49%  83 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума