навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Спектър Здраве

Кръвно изследване открива рака преди да се е проявил

2023-03-14 0

Кръвно изследване открива рака преди да се е проявил

Отново столичната "Хил клиник" въвежда за първи път в България революционно медицинско откритие. Комплексна кръвна биопсия на  Datar Cancer Genetics вече е факт у нас. Усъвършенстваният метод Trucheck открива над 70 вида рак, включително на стомах, дебело черво, яйчници, гърда, простатна жлеза, панкреас, глиоми в мозъка и др. Анализът на циркулиращи туморни клетки (СТС метод) е бърза и лесна опция за диагностициране и проследяване на рака. Вторият тест Trublood е за пациенти със симтоми или със съмнения за онкологичен процес, който не може да се изясни от съществуващите в момента технологии. Той е органоспецифично изследване и дава информация освен в кой орган или тъкан е туморът, също така и степента му на малигненост (злокачественост).

Как се осъществява изследването

Взима се кръв от вената, около 20 мл, която се подлага на специален лабораторен анализ. В първия етап чрез определени алгоритми от кръвната проба се разграничават нормални кръвни клетки от циркулиращите туморни клетки. Всяка клетка в човешкия организъм има определена продължителност на живот, която е генетично програмирана. Когато изолирани мононуклеарни клетки на периферната кръв (PBMCs) се третират с EAM, всички незлокачествени клетки биват убити от техния функционален механизъм за апоптоза, докато всички злокачествени клетки оцеляват. Тези циркулиращи туморни клетки CTCs могат да бъдат открити при пациенти, болни от рак и не съществуват при здрави хора. Кръвната биопсия може да определи от кой орган идват тези клетки, т.е. да посочи точната локация на тумора. Откритите ракови клетки се изследват като брой, размер и характеристика и целият процес отнема едва няколко дни.

За разлика от традиционната тъканна биопсия, кръвната е неинвазивна и щадяща, изискваща само обикновена кръвна проба от вената. България е сред първите десет страни в Европа, в които ще се прилага, наред с Великобритания, Германия, Испания, Полша.

за 27%  против 73%  1544 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 

rss
Посети форума