навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Спектър Лайфстайл

Хладилник с фризер – съвети за настройка на температурите

2023-06-14 0

Хладилник с фризер – съвети за настройка на температурите

Настройките на температурите на хладилника и фризера са важни не само за правилното съхранение на храните, но и заради пестенето на енергия. Да постигнете точния баланс обаче невинаги е лесно. Затова в следващите редове ще ви разкажем какво съветват специалистите и как да настроите подходяща температура за всяка секция поотделно.Основни правила

Всеки хладилник с фризер има отделни настройки на градусите за двете секции. Имайте предвид, че когато купите хладилника, ще трябва да ги нагласите правилно – не разчитайте на „фабрични“ настройки, тъй като след пренасянето на уреда те може да са се променили.

Ако имате хладилник с въртящ се регулатор на температурата вътре в камерата, имайте предвид, че можете неволно да го завъртите в произволна посока, когато прибирате или вадите продукти близо до него. Така че придобийте навика от време на време да проверявате дали е на степента, на която искате да бъде.

Погрижете се да не препълвате нито хладилника, нито фризера. Охладеният въздух трябва да има място да циркулира между продуктите, за да поддържа подходящата температура. 

Най-важното правило винаги е: не настройвайте температурата така, че да е по-ниска от необходимото. Все пак задачата на хладилника и фризера е да съхраняват храните и да ги предпазват от разваляне, нали? Твърде ниската температура ще развали нетрайните продукти и храни, но от друга страна, ако в камерите е твърде студено, зеленчуците ще изгубят свежестта си. Каква е оптималната температура?
Оптималната температура за хладилната камера

Смята се, че най-добрата температура за хладилника е между 1,5 и 3 градуса. Но тя не е равномерна във всички зони, така че проверете с два допълнителни термометъра – един в задната част на горния рафт и един в предната част на долния рафт. Не бива да има място, в което температурата е над 4,5 градуса. 

Само в чекмеджето за зеленчуци и плодове можете да оставите температурата да стигне до 5-6 градуса, за да се запазят приятно свежи. Но така или иначе в него винаги е малко по-топло и точно това е причината то да е разположено на това място.

Много от по-новите модели разполагат с вградени термометри, така че с тях можете да сте по-сигурни, че поддържате добра температура в хладилника.

Перфектната температура за фризера

Когато настройвате фризера, нека температурата бъде около -18 градуса. Така ще поддържате храните добре замразени достатъчно дълго време, че да не се развалят, а и ще можете да ги използвате, когато дойде време. 

Точно както и в хладилника, и тук сложете термометър, с който да се уверите, че настройката ви е правилна, и го проверявайте периодично, за да сте сигурни, че храната се съхранява правилно.
Какво да правите с хладилник с фризер, когато токът спре

Ако токът спре, постарайте се да държите хладилника и фризера максимално дълго затворени. 

Ако не отваряте вратата на фризерната част, подходящата температура ще може да се задържи до 48 часа и няма да има нужда да прехвърляте или хвърляте храна. 

Що се отнася до хладилника, проверете след няколко часа термометъра в него. Ако температурата се покачи над 5 градуса и остане така повече от два часа, най-добре изхвърлете нетрайните храни.

за 52%  против 48%  218 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума