навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Спектър Авто

Мотоякето e защитната броня на моториста

2023-08-08 0

Мотоякето e защитната броня на моториста

Мотоякето е безспорен символ на моториста, рокера и лошите момчета като цяло. Особено онези прекрасни модели, изработени от вечния телешки бокс и богато декорирани с безбройни груби метални ципове. Към тази стилистика посягат и музиканти, и политици, когато искат да си придадат леко хулигански вид, а модата му изгрява още през 50-те години на миналия век в редица превъплъщения на Марлон Брандо на големия екран. Мотоякето пази от атмосферните условия и наранявания. Съвременните високотехнологични материи обаче започнаха да изместват кожата в производството на тази основна част от мотоекипировката. 

Факт е, че твърдата кожа пасва като истинска рицарска броня и осигурява по-добра защита при падане, но пък тя е по-тежка, по-трудна за поддръжка и леко сковава движението на крайниците. Но именно приликата му с рицарската броня прави този материал по-предпочитан за каране на писта. 

Освен че са по-леки, текстилните мотоякета дават повече свобода на движение и конфигурации, а и са доста по-подходящи за "езда" при променливо време. Комбинират се най-добре с туристически мотоциклети и като цяло са предпочитани за продължителни преходи на две колела. Текстилно или кожено, всяко яке за мотоциклет може да бъде допълнено от кори и протектори в областта на най-уязвимите зони - лактите и гърба. 

При шофиране в лоши атмосферни условия на помощ идват водонепромокаемите модели на Oxford. Британският производител предлага и наглед обикновени суитшърти и хуудита, които могат да бъдат носени всекидневно, но тук уловката е, в тези уж безобидни модели е вплетен истински кевлар, знаменитият неразрушим материал, от който се изработват спортни автомобили, лодки и противокуршумни жилетки. Мотоциклетни якета и елеци Alpinestars, Honda и Oxford ще откриете в електронния магазин и в центровете на "Бултрако Моторс" в София и Пловдив, оторизиран дилър на Honda. Произходът и качеството са гарантирани.

за 53%  против 47%  111 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума