навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Спектър Лайфстайл

5 неща, които трябва да знаете за фотоепилацията

2023-08-29 0

5 неща, които трябва да знаете за фотоепилацията

Със сигурност сте наясно, че фотоепилацията е един от най-дълготрайните начини за обезкосмяване. Но има още няколко основни неща, които трябва да знаете за фотоепилаторите, преди да пристъпите към употребата им. Ето петте най-важни от тях.


Как работи фотоепилаторът

Когато работи, всеки фотоепилатор излъчва силен, концентриран лъч светлина. Той се насочва към кожата и бива привлечен от мелатонина – тъмен пигмент, който се намира във фоликула на косъма и го оцветява. Когато достигне до него, светлината се абсорбира от мелатонина и се превръща в топлина. Топлината го уврежда трайно и коренът дълго време не може да порасте отново. 


Какво се усеща по време на фотоепилация

Истината е, че при фотоепилацията се появяват усещания, които могат да ви донесат известен дискомфорт. Когато лазерът се насочва към косъма, може да усетите изтръпване или щипене, подобно на удар с ластик например. Силата на това усещане е различна при всеки, но със сигурност е далече от болката при кола маска или епилатор. Освен това, усещането би трябвало да изчезне бързо след като лъчът се насочи към друг участък.

Колко често трябва да се правят процедури с фотоепилатор

Фотоепилацията не работи от първия път и ще се наложи да направите няколко процедури, за да премахнете всички косми. Обикновено се започва с 6 до 8 процедури с интервал от 4 до 6 седмици, за да се получи трайно обезкосмяване.

Все пак ще имате нужда от фотоепилатор и по-нататък, тъй като обезкосмяването не е окончателно. За да предотвратите възстановяването на окосмяването, ще трябва да се подлагате на нови процедури през няколко години. Колко точно е периодът, зависи изключително много от цвета на кожата и космите ви. Така че е най-добре да попитате специалиста, при когото правите процедурите. Ако имате домашен фотоепилатор, просто проверявайте кога космите започват да растат отново.


Как да се грижите за кожата след фотоепилация

Макар и неболезнена, фотоепилацията все пак влияе върху кожата и е добре да я пазите известно време след процедурите. Като начало, не мийте със сапун поне 24 часа и избягвайте изпотяването. Не излагайте на пряка слънчева светлина поне 48 часа. Поне 72 часа след фотоепилацията не използвайте никакви други методи за епилация – кола маска, бръснене, депилатоари. Не ексфолирайте поне седмица. Използвайте хладки душове, тъй като топлата вода може да раздразни значително кожата. Нанасяйте успокояващ овлажнител, за да я възстановите. 
Къде може да се прилага фотоепилация

На практика навсякъде, включително на лицето. Все пак попитайте специалист дали вашата кожа е подходяща за такава процедура, особено ако имате тъмен тен.

за 52%  против 48%  58 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума