навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Спектър Бизнес

"УниКредит Булбанк" и ЕИБ предоставят финансиране в размер на 200 милиона евро на средни и големи компании

2023-08-24 0

Споразумението е част от стратегическото партньорство между двете финансови организации, което има за цел да подкрепи развитието на бизнеса в страната

"УниКредит Булбанк" и "Европейската инвестиционна банка" (ЕИБ) ще предоставят финансиране на бизнеса в размер на 200 милиона евро. Финансирането ще бъде насочено към средни и големи компании от различни сектори, които имат потенциал за растеж и създаване на работни места в България. 

В условията на споразумението ЕИБ предоставя гаранция от 100 милиона евро за портфейл, който ще включва инвестиционни и оборотни кредити с максимална сума на единично финансиране до 20 милиона евро, като "УниКредит Булбанк" ще има възможност да предостави кредитиране при преференциални и гъвкави условия. Периодът за включване на нови кредити по програмата е до месец декември 2024 година и ще допринесе за устойчиви инвестиции и създаване на възможности за компании в страната да получат средства за разширяване на дейността си и реализиране на нови проекти. 

"Надграждаме дългосрочното партньорство на УниКредит Булбанк и Европейската инвестиционна банка с още едно значимо споразумение, което ще подкрепи стратегическата ни цел -  ускоряване развитието на българската икономика и отключване на потенциала за ръст на средните и големи предприятия. Като банка, пазарен лидер в корпоративно банкиране, за нас е важно да предоставяме нови възможности за финансиране на компаниите от структуроопределящи за развитието на страната сектори. Очакваме споразумението допълнително да облагороди средата за развитие на бизнес, като предостави по-лесен достъп до финансиране," сподели Борислав Бангеев, Главен директор Корпоративно банкиране и член на УС на "УниКредит Булбанк".

Вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова заяви: "Европейската инвестиционна банка работи за повишаването на конкуретноспособността на европейските икономики, особено в страните с по-нисък доход на глава от населението. Във времена на геополитическо противопоставяне, несигурност и високи цени заедно с УниКредит Булбанк осигуряваме  достъп до изгоден финансов ресурс за средния и голям бизнес, за да реализира новите си проекти, да разшири или модернизира дейността си и така да даде тласък на икономиката на България."

Новото споразумение е част от успешното стратегическо партньорство между двете финансови организации. През 2022 година групата на ЕИБ и "УниКредит Булбанк" осигуриха над 630 млн. евро за малки и средни предприятия в България. Гаранцията под формата на синтетична секюритизация отключи нови заеми при по-благоприятни условия за малки и средни предприятия.

 
за 53%  против 47%  66 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума