навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Спектър Авто

Обновените EQA и EQB - с повече интелигентни функции

2023-08-25 0

Обновените EQA и EQB - с повече интелигентни функции

Изцяло електрическите модели EQA и EQB  в семейството на компактните автомобили Mercedes-Benz стават още по-привлекателни благодарение на свежия външен вид, многобройните актуализации в посока повишаване на ефективността и нови полезни функции. Обновените им версии могат да бъдат поръчвани от есента на 2023 г. и ще пристигнат при европейските дилъри в началото на 2024 г.

С множество всеобхватни мерки инженерите на Mercedes-Benz успяха да увеличат пробега на EQA до 560 километра (според WLTP). Промените включват подобрения при аеродинамиката и гуми с оптимизирано съпротивление при търкаляне. Новата функция за максимизиране на пробега е полезна при ежедневна употреба: консуматори на енергия като дисплея или климатична инсталация могат да бъдат изключени или функционалността им да бъде ограничена в полза на по-голям пробег. За първи път теглич за ремарке ще се предлага като допълнителна екстра за EQB с пет места, като максималният капацитет на теглене със спирачки е 1400 или 1700 кг.

Двамата модела са оборудвани с най-новото поколение на мултимедийната система MBUX с фокус върху нов дизайн и подобрена производителност.  С технологията за зареждане Plug & Charge и опционалните системи за озвучаване в интериора иновациите от по-големите "братя и сестри" си проправят път в компактния клас.  Визуализацията на функциите за зареждане в MBUX е изключително детайлно: например капакът за зареждане може да се отключи от централния дисплей чрез докосване. Гласовото управление също е подобрено. Активирането на онлайн услугите в приложението Mercedes me добавя още възможности за диалог и самообучение към интелигентният гласов асистент.

EQA и EQB вече предлагат възможността за активиране на допълнителни функции в автомобила чрез безжична технология. Това означава, че след покупката и оригиналната конфигурация на новия автомобил част от оборудването може да бъде коригирано според личните предпочитания. Системите и допълнителните функции могат да се активират чрез OTA технология, като например активния асистент за дистанция DISTRONIC, асистента за пътните знаци, MBUX добавена реалност за навигация или смартфон интеграция.

Опционалната система за съраунд звук Burmester®, в допълнение с по-новото поколение MBUX, включва завладяващото аудио изживяване Dolby Atmos. Това дава на музиката повече пространство, яснота и дълбочина. Освен това Dolby Atmos се адаптира към средата на възпроизвеждане, така че слушателите да могат да чуят музика почти толкова ясно, колкото оригиналната визия на артистите в студиото.

От 2022 г. производството във всички собствени заводи на Mercedes-Benz за леки автомобили и ванове по света е въглеродно неутрално. Това включва заводите в Ращат (Германия) и Кечкемет (Унгария), където се произвеждат EQA и EQB, както и заводите за батерии в Каменц (Саксония) (дъщерното дружество на Mercedes-Benz Accumotive) и в Явор (Полша). Mercedes-Benz също прие като ключово изискване към своите партньори производството на батерии от тях също да бъде климатично неутрално. По-нататъшното намаляване на въглеродния отпечатък е насочено чрез намаляване на емисиите в катодния материал и използването на възобновяеми енергийни източници при производството и рафинирането на суровини.

 
за 59%  против 41%  82 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума