навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Спектър Авто

Volkswagen с премиера на изцяло новия Tiguan

2023-09-19 0

Volkswagen с премиера на изцяло новия Tiguan

Кай Грюниц, член на Управителния съвет на марката, отговарящ за техническото развитие, казва: "Най-новият еволюционен етап на модулната напречна матрица формира изключително иновативната техническа основа на деветото поколение на Passat. Благодарение оптимизацията на разходите за MQB evo, в следствие на мащаба, Volkswagen отново направи възможно демократизирането на множество високотехнологични разработки, като DCC Pro или хибридните задвижвания с автономия в електрически режим около 100 км, от които да се възползват стотици хиляди шофьори."

Новото адаптивно управление на окачването, което идва с MQB evo практически прави новия Tiguan по-добър във всеки аспект. Според прогнозите, новите рlug-in хибридни модели на платформата MQB ще могат да предложат изцяло електрически пробег до 100 километра, като до този момент този показател беше между 50 и 80 километра. Значителното увеличение на електрическия пробег е постигнат благодарение на използването на нова акумулаторна батерия с високо напрежение, чието нетно енергийно съдържание е увеличено от 10,6 при предишните версии на 19,7 кВтч. Батерията използва нова клетъчна технология с 96 акумулаторни модула и външно течно охлаждане. Благодарение на разположението на литиево-йонната батерия пред задния мост и монтираните отпред компоненти на задвижването – TSI двигател и DSG с електромотор, тегловият баланс на Tiguan е оптимално разпределен.

В допълнение, новото поколение на Tiguan ще е от първите нови модели с рlug-in хибридно задвижване на Volkswagen, които могат да се зареждат и на правотокови (DC) бързозарядни станции с мощност до 50 кВт, като зарядът на разредена до ниво от 10% батерия може да бъде възстановен до 80% в рамките на около 25 минути. 

Дигитален кокпит с изчистен дизайн, базиран на новата модулна инфотеймънт платформа от четвърто поколение MIB4, предлага най-високото ниво на информация и предлага цифрови услуги и приложения на борда. Графичният дизайн, структурата на менютата и концепцията за управление на функциите са еднакви с тези в новите ID.4, ID.5 и ID.7 модели, използващи конструктивната платформа MEB за модели с изцяло електрическо задвижване. Концепция е проектирана да бъде интуитивна, разбираема и приятна за използване. В допълнение, нови системи като функция за пневматичен масаж за предните седалки или IQ.LIGHT HD матрични фарове  – използвани за първи път в Tiguan – са взети от премиум модела Touareg. Новото активното електронно управление на характеристиките на амортисьорите DCC Pro2 реагира плавно и непрекъснато в зависимост от вида и състоянието на настилката, както и от конкретната ситуация на пътя, осигурявайки оптимален комфорт на возене и изключителна динамика на пътя през цялото време. Новото поколение на системата Park Assist автоматизира изцяло влизането и излизането от паркинг места.

Експресивен дизайн и подобрена аеродинамика. Компактният SUV идва с изцяло обновен дизайн. Впечатление от пръв поглед прави обновената предна част на автомобила, която му придава подчертан мощен и агресивен вид, благодарение на плоските LED фарове и хоризонталната лента с гланциран финиш. Отворите на радиаторната решетка вече са разположени от външните страни на бронята, където въздушните завеси осигуряват оптимално насочване на въздуха. Изчистеният преден край осигурява подобрен коефициентът на съпротивление - от 0,33 на 0,28. Силуетът се характеризира с атлетични рамене над калниците (с до 20-инчови колела). Нова хоризонтална LED лента в задна част на Tiguan го прави отличим и е невъзможно да бъде сбъркан. 

Нов кокпит и ново поколение инфотейнмънт система. Интериорът на Tiguan са с изцяло нова концепция и дизайн. Приложени са нови, по-високи стандарти към качеството на материалите и изработката на интериора. Новият кокпит е пейзажно ориентиран, интуитивен, перфектно интегриран с платформата и е с изчистен интелигентен дизайн. Сред модулите му са цифрови инструменти с антирефлексно покритие в пейзажен формат на таблет, информационно-развлекателен екран с размери до 38 см (15 инча) и е с изцяло нова структура на менюто и графики, нов head-up дисплей и нов мултифункционален превключвател на режима на шофиране с вграден OLED дисплей. Управлението на профила на шофиране става със завъртане и има собствен мини екран. От същото място шофьорът може още да управлява силата на звука на радиото или цветовете на фоновото осветление. В ярък контраст, многобройни функции на автомобила и инфоразвлекателната система могат лесно да се управляват с гласови команди, благодарение на новия гласов асистент IDA2.

Ефективен набор от задвижвания. Клиентите, които ще насочат своя избор към новия Tiguan ще могат да се възползват от голям избор на задвижвания, налични благодарение на MQB evo платформата. Основна особеност и предимство на модулната платформа MQB е фактът, че в гамата на един модел могат да бъдат предложени всички най-разпространени в момента видове задвижване  - дизелови двигатели (TDI), бензинови двигатели (TSI), mild (eTSI) и plug-in хибридни (eHybrid) системи. При Tiguan, в бъдеще, eHybrid ще се предлага ексклузивно с DSG автоматична скоростна кутия. Както при Volkswagen ID. моделите и при новия Passat, в бъдеще скоростите ще се сменят с помощта на превключвател, разположен на кормилната колона отдясно на волана, с лесен и разбираем принцип на работа. Превключвател в позиция "D" означава шофиране напред и логично, в позиция "R" – движението е назад, докато с натискане на бутона отстрани активирате ръчната спирачка. Всички модели на Tiguan допълнително имат лостчета зад волана.

Електронно управлявана система на окачването. Платформата MQB evo е в основата и на новото поколение на окачването. Наред с многобройните други мерки за усъвършенстване, инженерите на Volkswagen разработиха и ново поколение на адаптивния контрол на окачването DCC за своите бестселъри под формата на допълнително предлаганата система DCC Pro с два клапана, придружени от механизъм със специално адаптиран алгоритъм за отделно управление на фазите на компресия и разгъване. Новият модел е допълнително стандартно оборудван с  Vehicle Dynamics Manager – MQB  система, която дебютира с  настоящото поколение Golf GTI . Системата се грижи за управлението на електронните блокировки на диференциалите (XDS) и контрола на страничните колебания на каросерията чрез управлението на амортисьорите със системата DCC Pro. Благодарение на действието на Vehicle Dynamics Manager с прилагане на контролирано индивидуално спирачно усилие и целева промяна в настройките на работа на амортисьорите за всяко едно от колелата, поведението на пътя и управлението са по-неутрални, стабилни, динамични и прецизни.

Седалки, създадени за дълги пътувания. Новите ergoActive Plus седалки с четиристепенна пневматична лумбална настройка и пневматична 10-камерна функция за масаж под налягане са перфектна комбинация с висококачествения интериор на Tiguan. Удобство е опцията за програмиране на автоматична активация на отоплението или вентилацията на седалките в зависимост от температурата навън.

HD фарове за първи път в Tiguan. Tiguan е първият MQB модел, който ще бъде лансиран с новите матрични фарове IQ.LIGHT HD2. Интерактивната осветителна система също е разработена паралелно за премиум класа Touareg – следователно и двата SUV-а споделят един и същ основен дизайн на фаровете. HD ясно означава откъде идва – висока разделителна способност на светлинните източници. В случая на Tiguan, общо 38 400 мултипикселови светодиода (19 200 мултипикселови светодиода на фар) осветяват пътя и околността на напълно ново ниво и следователно подобряват комфорта и безопасността.

Високопроизводителни асистиращи системи. Tiguan е стандартно оборудван с множество на брой улесняващи водача асистиращи системи. Освен системата за асистенция за поддържане на лентата за движение, системата за асистенция при смяна на лентата за движение, система за видеонаблюдение при маневри на заден ход с предупреждение за наближаващ отзад автомобил и предупреждение за опасност при напускане на автомобила, както и автоматично аварийно спиране със система за предотвратяване на удар отпред и функция за следене и разпознаване на пешеходци и велосипедисти, при новия Tiguan допълнително е включена и Система за динамично разпознаване на пътните знаци (Dynamic Road Sign Display). Опционално ще бъдат предлагани още широка гама от допълнителни активни и пасивни асистенти. В зависимост от нивото на оборудване, това може да е Park Assist Pro2 с възможност за автоматично и дистанционно контролирано, през приложение в смартфона, влизане и излизане от паркинг място или още асистента Trailer Assist, който позволява леко и безпроблемно маневриране с ремарке.

По-голям багажник в Tiguan. Новият Tiguan е нараснал на дължина с около три сантиметра. Височината, ширината и междуосието остават практически идентични с предшественика. Капацитетът на багажното отделение на новото поколение показва колко добре е използвано пространството: въпреки че SUV е само малко по-дълъг, капацитетът на багажното му отделение се е увеличил с 37 литра до 652 литра (когато е натоварен до височината на облегалките на задните седалки ).

за 56%  против 44%  57 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума