навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Спектър Здраве

7 причини защо да консумирате сусамов тахан

2023-10-03 0

7 причини защо да консумирате сусамов тахан

Таханът представлява паста, произведена от смлени сусамови семена. Консумацията на този продукт има редица ползи за здравето, включващи противовъзпалителни и антиракови съставки, антибактериални свойства и др. Ако се чудите дали да започнете да консумирате повече сусамов тахан, тук ви представяме 9 довода в подкрепа на това.1. Наситен с микроелементи

Съставът на сусамовия тахан е богат на витамини, минерали и здравословни мазнини. Само 1 супена лъжица тахан предоставя над 10% от дневните нужди от някои вещества. Тя съдържа 90 калории, фибри, витамините B1 и B6 за повишаване на енергията, фосфор и манган, които играят съществена роля в поддържането на здравето на костите.

2. Богат на аминокиселини

Таханът съдържа антиоксиданти, предотвратяващи увреждането, което свободните радикали нанасят на тялото, и намаляват риска от болести. Свободните радикали не са стабилни съединения, но когато присъстват в тялото, могат да увредят тъканите и да провокират развитието на болести като диабет тип 2, някои видове рак или сърдечно-съдови заболявания.

Едно 6-седмично клинично проучване на 41 души, страдащи от диабет тип 2, установило, че хората, които заместили част от закуската си с по 2 супени лъжици сусамов тахан, значително намалили нивата си на триглицериди. Друго проучване на 50 човека с остеоартрит на коляното открило, че нивата на холестерол значително намаляват при онези хора, които консумират по 3 супени лъжици сусамови семена всеки ден.

3. С антибактериални свойства

Благодарение на мощните антиоксиданти, които съдържа, таханът и сусамовите семена притежават антибактериални свойства.  В страните от Близкия изток сусамовото олио се използва като средство за лечение на рани на стъпалото, свързани с диабета.

4. Укрепва централната нервна система

Съставките в тахана могат да укрепят здравето на мозъка и да намалят риска от дегенеративни заболявания като деменцията. Компонентите му предпазват мозъка и нервните клетки от свободните радикали, а антиоксидантите, влизащи в състава на тахана, успешно прескачат кръвната бариера на мозъка, следователно имат директен достъп до мозъка и централната нервна система.

5. Противоракови свойства

Редица изследвания показват, че антиоксидантите сезамин и сезамол, намиращи се в сусамовите семена, убиват раковите клетки в различни органи на тялото. Те имат свойството да забавят растежа на туморите и да доведат до смъртта на раковите клетки, както и да предпазят тялото от пораженията, нанесени от свободните радикали.

Ако вече търсите къде да закупите по-евтино ценния сусамов тахан, проверете новата брошура на Билла, където ще го откриете с 16% намаление.

6. Предпазва бъбреците и черния дроб

Тези органи играят съществена роля в премахването на токсините от тялото. При едно проучване на 46 души, консумирали сусамово олио в продължение на 90 дни, се установило, че за този период функцията на черния дроб и бъбреците значително се подобрила.

7. Укрепва имунитета

Таханът е чудесен източник на мед, цинк, желязо и селен, които участват в производството на бели кръвни клетки и укрепват имунната система. В допълнение в този продукт няма никакви вредни съставки, които биха могли да будят притеснение. Съставът му е единствено сусамови семена.

Не случайно сусамовият тахан е добре познат като една от основните съставки в хумуса и е широко използван в азиатската и средиземноморската кухни. Не само неговите ползи за организма, но и вкусът му си заслужават да го направите неделима част от вашата кухня.

за 55%  против 45%  98 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 

rss
Посети форума