навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Спектър Здраве

Ракът на простатата покосява 8 мъже дневно в България

2023-11-15 0

Ракът на простатата покосява 8 мъже дневно в България

Кампанията за мъжко здраве Movember придобива все повече смисъл. По последна статистика 3000 души годишно или над 8 дневно се диагностицират с рак на простатата, доста по-малко, но все пак има и мъже с рак на тестисите. Повече от 80% от карциномите на простатата се откриват при мъже, навършили 65 години. Част от тях са бавноразвиващи се тумори, но има и такива, които са много агресивни и бързо създават метастази.

Едни от първите, популяризирали Movember у нас са лекарите от столичната "Хил клиник". Всяка година те излизат с нова инициатива във връзка със скрининга на коварното заболяване. През 2023 от разработиха и предоставят безплатно на мъжете приложение за телефон MUSTAK. То дава ценна информация за характера на заболяването рак на простатата, някои съществени детайли как мъжа да се подготви за преглед при уролог, както и възможност веднъж годишно приложението да му "напомня", че е време за профилактичен преглед.

Прегледите на простатата следва за започнат след 50 годишна възраст, но при хора които имат фамилна обремененост (дядо, баща, по-голям брат с рак на простатна жлеза) ежегодният скрининг е препоръчително да се прави след 45-тата годишнина.

за 50%  против 50%  16 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 

rss
Посети форума