навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Спектър Лайфстайл

СПА етикет в Макси Велинград Парк Хотел & СПА

2019-01-30 0

СПА етикет в Макси Велинград Парк Хотел & СПА

Автор: Даниела Илиева

доц. д-р Даниела Илиева е професионален трейнър-консултант по бизнес етикет и международен протокол, акредитирана от EUROPROTOCOL – The European School of Protocol, трейнър по невро-лингвистично програмиране и коучинг, преподавател във ВУЗФ – Университет по финанси, бизнес и предприемачество и корпоративен обучител.  Профилът й включва богат опит в бизнес комуникации, имидж мениджмънт, публични изяви и говорене пред публика, междукултурна комуникация, презентационни умения, личностен и корпоративен коучинг. 

Превърналият се в целогодишен за България сезон за СПА почивки и забавления на открито и закрито, провокира да поговорим за СПА етикета или как да се насладим елегантно на различните СПА възможности. 

В Макси Велинград Парк Хотел & СПА има голям избор от 5 минерални басейна – 2 външни и 3 вътрешни, 3 лечебни топила, контрастен басейн, стая за релакс, три вида сауни, парна баня, тепидариум, турска баня, хамам и масажни студиа. Освен стандартна финландска сауна, има също кeдрова сауна – в нея целият дървен материал е от кeдрово дърво, има оздравителен ефект срещу кашлици и усещане за задух, и е изключително подходяща за медитация. СПА центърът разполага и с руска сауна, която излъчва здравословен аромат и влияние на различните билки. Елиминира токсините и стимулира метаболизма. Екипът на СПА рецепция винаги може да предостави допълнителна информация за различните СПА помещения и да посъветва гостите за най-добрия начин да се насладят на престоя си.

За да предотвратим някои деликатни ситуации и да допринесем за удобството и комфорта на нашите гости, предлагаме някои на вид обикновени правила и съвети за пълноценно СПА преживяване:


Бански 

Има държави, като например Австрия, Германия, Финландия, в които е недопустимо носенето на бански и каквото и да е облекло в сауните, но България не е сред тях. Българите сме страстна и чувствителна към голотата нация и появата на публично място au naturelle, ще предизвика неудобство не само за вас, но и за околните. В Макси Велинград препоръчваме на гостите да използват бански във всички помещения, а за тези, които се озовават "без багаж", на рецепция на СПА центъра, се предлага разнообразие от бански костюми за деца и възрастни

Боси и обути

За удобство и лична хигиена, ходенето на влажни места изисква да се ходи с чехли или джапанки. Макси предлага луксозен и отлично хигиенизиран СПА център с отлични условия, но никой не е застрахован от появата на вредни за кожата елементи, а и опасността от подхлъзване също не е маловажна.

Тишината 

Спа центровете обикновено са място за почивка, а в Макси има места, на които тишината може да бъде чута. Всеки гост се нуждае от уединението по време на почивка, затова препоръчваме разговорите по-високи от шепот, да останат извън СПА зоната. 

Около басейните – външни или закрити, е различно, защото там е "запазена територия" за децата и тяхната шумна радост.

С деца на СПА

Макси Велинград Парк Хотел & СПА е място-рай за деца и семейни ваканции, но има някои правила за посещаване на СПА зоната от деца. В термалната зона на СПА центъра не се допускат деца под 12-годишна възраст, независимо дали са с придружител. Причините са освен осигуряване на спокойна среда, също и здравословна сигурност на малките гости.

Стаята за почивка е за почивка

Relax room, relax chamber или стая за почивка, обикновено е стая, зала или кът, обособена за релакс след натоварването на сърцето и тялото след сауна, парна баня или масаж. Тишината е основният сребърен елемент на почивката, а мълчанието е злато. Осигурете си поне сребърна, ако не и златна почивка в зоната за релакс в Макси Велинград Парк Хотел & СПА. Тази зала е едно от най-красивите места в целия комплекс, обзаведена по начин, който дава на гостите възможност за уединение в отделни кътове. Светлината е приглушена, а единственият по-ярък елемент са екзотичните аквариуми. На разположение на гостите има вода и сокове за освежаване, но експертите съветват да се внимава с поемането на течности по време на сауна сесии.


Бързо вътре, бързо вън

Температурата, която се поддържа в различните затоплящи тялото помещения, е специфична. За сауните е между 70°С и 100°C, за парната баня температурата е около 40°С, а влажността близка до 100%. Осведомете се за препоръчителното времетраене на посещенията в сауна, парна баня и тепидариум на табелите, поставени пред всяко помещение (oбикновено е 3 пъти по 10-15 мин.). Ако препоръчаното времетраене не Ви понася и личните Ви предпочитания са за по-кратки престои, опитайте да не пречите на другите гости с широко отворени врати и разговори на вратата, размисли тип "да вляза или не", тъй като това възпрепятства удоволствието на хората, които са вече вътре, а и Вашето собствено, ако изберете помещението, заради специфичната температура и влажност. 

Нейно Величество Хавлията 

Една от най-нехигиеничните среди е влажната среда. В нея виреят и се развиват огромно разнообразие от микроорганизми, които със сигурност не желаете да станат жители и на Вашия организъм. На спа рецепция се предлагат хавлии за престоя в термалната зона и басейните, а във всяка стая на разположение на гостите има халати, дори и такива, които са подходящ размер за деца. 

Лично пространство

Повечето хора са чувствителни по отношение на личното си пространство. Когато тялото е разголено, какъвто е случаят по време на спа процедури, чувствителността естествено се засилва още повече. Така че в спа центъра следва да спазваме още по-стриктно правилата за лично пространство, да пазим своето и да уважаваме чуждото, особено в сауните, парните бани, залата за почивка и душовете.

Около басейните личното пространство е с различни измерения, но при всички случаи е добре да се проявява чувствителност.

За дългите коси 

Правилният етикет за дамите с дълги коси е да носят косата си мокра и прибрана, или ако не желаят да я мокрят, с цел предотвратяване на падащи косми и нарушаване целостта на косъма, да завият косата си с кърпа или тюрбан. Освен хигиенична, има и практична гледна точка – топлината не е полезна за косата, изсушава косъма и го прави податлив на накъсване. Макси предоставя на гостите големи и малки хавлии, а за дамите и ластици за коса. 

Гардеробите

Етикетът има много важен елемент, а именно естетиката. Много по-естетично е да подредим личните си вещи на мястото, отредено за това, отколкото на разкриваща камара на някоя обществено достъпна и видима закачалка. Макси предлага на своите гости мъжка и дамска съблекалня с достатъчно гардеробчета. Повечето гости предпочитат да слязат от стаите си по халат и този дрес код е обичаен и приемлив на територията на спа центъра. 

Изключи, презареди

Защо да сме на почивка, ако още мислим за ангажименти? Ефектът от почивката може да се превърне в дефект, ако не изключим динамиката и не превключим на режим "relax". 

Мотото на Макси Велинград Парк Хотел & СПА е "The best way to recharge is to unplug" или "Най-добрият начин да презаредим е като изключим", така че изключете телефоните, превключете на режим "обичам почивката" и изживейте запомняща се спа ваканция!

за 50%  против 50%  448 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума