навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Спектър Технологии

"Теленор" показа лекарски преглед през 5G

2019-07-22 0

"Теленор" стартира серия от практически тестове на 5G, като представи първия медицински преглед на пациент в България, извършен през новата технология. 

За целта на експеримента, беше изградена свързаност между 3 локации в България – 2 в София и 1 в Хасково, като бе използвана 5G връзка между София и Хасково. Посредством комбинация от 5G, оптична свързаност, очила за виртуална реалност и 360-градусова камера лекарите, които бяха в София осъществиха жива връзка, преглед и консултация с пациента, намиращ се в Хасково. Прегледът беше проведен от проф. Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", който се намираше пред сградата на "Теленор" в София, проф. Диян Енчев, който бе в кабинета си в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" и д-р Асен Меджидиев в Хасково. Прегледа наблюдаваха също министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров. Целта на експеримента бе да покаже доколко 5G мрежата днес може да се интегрира в ключова сфера като медицината и да осигурява необходимите възможности за свързване, надеждна скорост на връзката и стрийминг на изображение.

По време на събитието беше проведен първият разговор през 5G мобилна мрежа у нас. Той се осъществи между Джейсън Кинг и Росен Желязков и известния български актьор Башар Рахал, които размениха идеи за следващите локации за 5G тестове. Това беше първият от серията практически 5G тестове под мотото „5G тестове за по-добро бъдеще“, които "Теленор" ще извърши в България през следващите месеци, след като три седмици по-рано компанията получи тестови спектър. Посредством различни демонстрации, телекомът ще изследва възможностите на новото поколение мобилна технология. Те ще бъдат специално подготвени, за да отговорят на специфични нужди в областта на производството, образованието, менторството, развлекателната индустрия и културата. Демонстрациите на 5G технологията ще бъдат проведени освен в София, и на редица други места из страната. Те ще са свързани с виртуална реалност, стрийминг на видео съдържание и гейминг и ще са публично достъпни. За целта "Теленор" ще използва оборудване на Huawei, което включва фиксирана и мобилна базова станция, която може да бъде транспортирана на различни локации.

"Вярваме, че инвестициите в развитието на 5G мрежа е стратегическа стъпка към напредъка на е-обществото в България. Тя ще окаже положително влияние върху дигиталната трансформация и бъдещето на бизнеса. С появата на тази технология от ново поколение ще положим основата за създаването на напълно нови услуги и бизнес модели, от които да се възползват нашите клиенти", каза Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на "Теленор".

Гостите на събитието имаха възможността сами да направят реален тест на скоростта на 5G технологията и да видят демонстрация на онлайн гейминг през 5G, както и едновременен стрийминг на 16 Full HD видеа. След края на събитието гостите и работещите в "Бизнес парк София" също имаха възможност да тестват на живо възможностите на 5G

Най-видимите и осезаеми предимства на 5G технологията, спрямо достъпните днес, са значително по-високите скорости на достъп, практически моменталната връзка между две страни и по-високата надеждност на връзката.

за 51%  против 49%  92 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 


Виж всички Публикувай още

rss
Посети форума