навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Спектър Здраве

Лазер от най-ново поколение в "Хил клиник"

2021-02-01 0

Лазер от най-ново поколение в

Последна генерация лазер за урологично лечение при камъни или доброкачествено увеличена простата заработи в края на януари в "Хил клиник". В първата операционна сесия с 5 пациента чрез лазерната система SuperPulsed SOLTIVE Premium бяха безкръвно премахнати увеличени простатни жлези по метода енуклеация. Лазерът на Олимпус има значително усъвършенствани характерстики в сравнение с конвенционалния Holmium YAG. С него се разбиват безмилостно урологични камъни, практически без ретропулсия и повече контрол по време на литотрипсията. За пациенти с увеличена простата новият лазер прецизно отделя меките тъкани за модерна, бърза енуклеация. Видимо подобрена е хемостазата, което е от съществено значение за общото състояние на болния след интервенцията и бързото му възстановяване. Лазерът SOLTIVE използва по-ниска мощност за аблация и работи с намалени топлинни ефекти, което гарантира липса на увреждане на меките тъкани и дразнещи симптоми.

Лазерната операция на увеличена простата е най-предпочитаният от болните метод, защото е безкръвна и безболезнена. Стотици хиляди мъже страдат от заболяването и за него не е налична ефективна профилактика.  Няма открит надежден способ да се преотврати доброкачествена хиперплазия на простатната жлеза тъй като не знаем със сигурност от какво се причинява тя. Най-ефективният начин за "предпазване" от проблеми с простатата е всички мъже над 50 години да се подлагат ежегодно на профилактични прегледи (при уролог), които включват PSA туморен маркир и ректално туширане. Това е и най-ефективният метод за ранно откриване и успешно лечение на рака на простатната жлеза, чиято прогноза, ако се диагностицира навреме, може да е толкова добра както тази на доброкачествено увеличената жлеза. Важно е на подобни профилактични прегледи да се подлагат и всички мъже, включително и тези, на които вече отстранена простатата.

Операциите с новия лазер на Olympus бяха извършени от екип на клиниката д-р Боцевски, д-р Георгиев, д-р Деримачковски и д-р Божков, ръководен от испанския топ уролог д-р Фернандо Санча. Хирургията от най-висше експертно ниво беше наблюдавана от много чуждестранни и български лекари от други болници. Специалистите от "Хил клиник" с радост споделят своя опит с колегите си, защото вярват в лазерната урология и се надяват тя да стане стандарт и в други болници. Лазерът е уникална технология, чрез която практически без никакъв разрез се достига до простатата, тя се отделя, раздробява на много малки парченца и извежда извън тялото. Пациентът е в съзнание през цялото време, самата манипулация е кратка и след нея няма дълъг възстановителен период. По този щадящ за болния начин могат да се премахнат дори огромни простати, над 100 –грамови. Ползват се най-тънките и най-гъвкавите лазерни влакна. След операцията, тъй като няма шевове и зарастване, мъжът веднага се раздвижва и още на следващия ден е изписан и се прибира у дома.

за 47%  против 53%  1926 гласували
принтирай блогове добави в любими



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума