навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Спектър Здраве

Експерти обсъдиха ролята на е-цигарите като средство за отказ от тютюнопушенето

2021-03-26 0

Експерти обсъдиха ролята на е-цигарите като средство за отказ от тютюнопушенето

Необходимост от засилен контрол на пазара и строга регулация заедно с потенциала на вейпинг устройствата за отказване от тютюнопушенето и намаляване на вредата. Тези теми обсъждаха български и международни експерти по време на виртуален медиен семинар, организиран от "Арбилис".

Модератор на събитието беше началникът на Клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница проф. Борислав Георгиев.  

"Ние като лекари не препоръчваме тютюнопушенето. Искаме то да се премахне. Това е заложено във всички нормативни документи. Но има една категория хора, които виждаме в практиката си, че не могат да се откажат и затова търсим алтернативи", обясни той. И посочи, че наред с никотиновите дъвки, спрейове и лепенки и електронните цигари и устройствата с нагряване на тютюн са в помощ на пушачите, които искат да се откажат вредния навик. Нещо повече – те са по-малко рискова алтернатива на тютюнопушенето.

Вержиния Джевелекова, ръководител на отдел "Връзки с обществеността" във "Филип Морис България" подчерта, че Европейският кодекс за борба с рака изброява 12 рискови фактора и на първо място сред тях е тютюнопушенето. Тя разясни, че докато при обикновените цигари има горене, при което се отделят над 6000 вредни вещества, при е-цигарите течността, съдържаща никотин, се нагрява до 250 градуса и се вдишва пара, при която концентрациите на вредни вещества са намалени до 95%.

"Вейпингът е признат от мнозина за по-малко вредна алтернатива на пушенето и трябва да стъпим на много строгата регулация и на познания", каза тя.

Именно за стриктната регулация говориха Любомир Серафимов и Димитър Гигов от Българската Вейп асоциация. Тя обединява производители, вносители и търговци с над 50% от пазарния дял на електронните цигари в България.

Електронните цигари влизат в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия през 2016 г. И от тогава е регламентирано, че течността за тях не трябва да съдържа повече от 20 мг/мл никотин, а обемът на пълнителите не трябва да превишава 2 мл.

Освен това те са защитени от течове и счупване.

"Производителите и вносителите на контейнери уведомяват Министерството на икономиката за всяко изделие и са задължени да използват само съставки с най-голяма чистота. Така защитаваме крайния потребител от некачествени продукти и се предлагат само такива, които отговарят на най-високи критерии за качество и безопасност", каза Гигов.

Производителите и вносителите на електронни цигари и контейнери за многократно пълнене се регистрират в Министерството на икономиката и списъкът им е публичен, така всеки може да провери от кого купува. 

за 60%  против 40%  156 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 

rss
Посети форума