навсякъде
новини
форуми
общи

законодателство съд
международни прокуруратура
институции следствие
криминални избори
регионални

съд международни
прокуратура институции
криминални  
 
справочник
блогове
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
организации и лица
 
институции
 
образци и бланки
образци бланки
услуги
страници
семинари обучения гфо
работа
хумор
търси предлага
 

Спектър Лайфстайл

Картини оживели върху коприна: Ина Асса и светът на Ina Assa

2021-07-30 0

Картини оживели върху коприна: Ина Асса и светът на Ina Assa

автор: Цветомира Петрова
снимки: Десислава Кулелиева

 

"За мен изкуството е начин на живот. Отгледана съм в семейство, което от двегодишна ме водеше по музеи и галерии, а съвременното изкуство в цялата му разноликост и доближаването до него беше повече от цел. Искам да докосна всеки един собственик на копринен шал Ina Assa™ и да внеса малко живопис в натовареното му ежедневие. Да създам онзи неповторим аксесоар, който да носи огромно удовлетворение и самочувствие. Да придам всичко научено досега върху квадрат коприна.“

Toва споделя Ина Асса, творецът и създател на марката копринени шалове Ina Assa™. Наскоро, Ина получи приз "Златна игла" за "Дизайнер на годината 2020" на Академията за мода  за своите творби (няма как иначе да наречеш ефирните, красиви шалове, всеки от които носи силна индивидуалност). Посвещава наградата на сина си, Александър.

 

 

Ина е възпитана в истинско арт семейство – баща й е българският художник Греди Асса, а майка й -  Жана Дамянова-Асса, философ, културолог и преводач. Ина завършва едно от най-престижните училища за мода – ESMOD International в Париж и специализира в Central Saint Martin's School of Art & Design в Лондон. Неповторимият й стил я води по пътя на себеизразяването чрез дрехи и карат творчеството да блика от нея, претворено в ефирни естествени материи и прелестни цветове. Преминава през най-различни етапи като дизайнер. "Вдъхновението идва най-често след някоя интересна изложба или прочетена книга. Никога не ми се е налагало да го търся целенасочено. Изкуството и модата са две хванати за ръце момичета. Приятелки. Постоянно гледащи една от друга. Неминуемо се сещам за Ив Сен Лоран и неговата невероятна колекция Поп Арт, а после за Луи Витон с усмихнатите цветя на Такаши Мураками и накрая за Парада с творбите на Джеймс Джийн върху коприна. В реда на всичко казано дотук, със сигурност желая моята марка Ina Assa да е обвързана с изкуството и това да е моят принос. Картините да оживяват върху ефирна коприна и да се веят в пространството, завързани за чантата или врата на някоя щастлива замечтана жена."

 

 

А това оживяване е факт. Шаловете Ina Assa™ трудно могат да се нарекат просто аксесоар – те преливат, движат се и са пълни с живот. В своята дизайнерска кариера, Ина казва, че е минавала през всякакви трансформации. "Понякога даже сама се усмихвам като се сетя за завършването колко футуристична колекиция бях направила с преобладаващо ярко зелено.", казва тя. "След това минах към готическото черно в Живънши и накрая избухване в камъни и метал в Ели Сааб. В този ред на мисли Карл Лагерфелд беше дизайнерът с невероятна способност да се идентифицира с всяка марка, за която работи. Като рекапитулация, вече бих могла да кажа, че стилът ми се "приземи" и че съм в търсене на истинаската красота без ексцентричност и помпозност. Онази "класическата", която избяга от ревютата на много модни марки, които в търсене на новаторство и шок залитнаха в погрешна посока." 

Посоката за Ина винаги е била модата, но мода обусловена от изкуството и изразяваща го смело и без задръжки. Творческият й път започва отдавна, "като наниз от перли със своите перфектни форми и несъвършенства." Преломният момент е едно обаждане от уличния автомат до квартирата й в Париж. "Говорех с баща ми, който е известен с лаконичността си по телефона. Събрах кураж и му казах, че искам да се занимавам с мода и да се преместя от училището, в което бях първа година – ESAG Penninghen в ESMOD International. Той реагира скептично. Каза ми, че си избирам много труден път и ще трябва да докажа, че не съм сбъркала. Бях колкото щастлива, толкова и уплашена от мисълта, че трябва на всяка цена да успея. Обръщайки се назад, мога само да си мисля, че съм щастлива, затова че успях да го убедя, а и припомняйки си всички забележителни модни къщи като Пако Рабан, Живънши и Ели Сааб, в които съм работила смея да твърдя, че съм се докоснала до модата с цялата й разноликост, ексцентричност и красота. "Друг повратен момент, който Ина няма как да не спомене, е решението след няколко години работа на свободна практика за различни марки в България, да събере цялата си амбиция, креативност и да скочи в дълбоката вода на това да има собствена марка. "Експериментирам от две-три години, но истинският старт на моята марка е от февруари 2021 г."

 

 

Ina Assa™ е истинският израз на Ина, но е за всяка жена, осмелила се да цени себе си в стила и облеклото. "Ако трябва да опиша жената, която носи моите шалове, то ще кажа, че тя е жена с кариера, динамична и енергична, която цени стила в обноските и облеклото. В свободното си време пътува до незабравими места и винаги в багажа й има място за поне един копринен шал. Тя е добре запозната с качествата на естествените материи и е истински ценител на изкуството."

А какво предстои за дизайнерката, създаваща "квадрати красота"? "В следващите колекции ще се опитам да покажа най-значимите за мен автори. Естествено, започвам с най-познатия и обичан, баща ми, Греди Асса.".

Със сигурност можем да кажем едно – полетът за нея тепърва започва.

за 54%  против 46%  534 гласувалиНовини


 
 
 

Законодателство и актове във връзка с COVID-19


 

Спектър


 
rss
Посети форума