навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Спектър Финанси

Български форум за превенция от измами обедини финансовата общност у нас

2024-03-21 0

Български форум за превенция от измами обедини финансовата общност у нас

Преди броени дни беше даден официален старт на специализиран Български форум за превенция от финансови измами. Инициатор е платежният и картов оператор "БОРИКА", а водещи експерти от финансовия сектор у нас се обединиха около нуждата от създаване на споделена платформа за обмен на добри практики и механизми за противодействие на измамите, прането на пари и престъпленията, свързани с финансиране на тероризма.

"Желанието ни е да поставим темата Anti-Frаud в нова перспектива. Ние създаваме пространство, в което няма място за конкуренция, а се допълваме взаимно. Нашата цел е да постигнем заедно нещо по-добро, отколкото всеки един от нас би успял самостоятелно“, подчерта Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на "БОРИКА"по време на откриването на Форума. Практиката показва, че в голяма част от европейските страни вече има създадени централизирани Anti-Fraud системи, които се управляват от организации, подобни на "БОРИКА". Участниците в бъдещо обединение ще  вземат съвместно решения и ще реализират ефективни системи и правила, с които и финансовите институции, и гражданите да са по-добре защитени, стана още ясно по време на срещата.

Пред аудиторията бяха представени резултати от проведено прочуване за очакванията и нагласите към дейността на новосъздадената организация. Според данните 87,5% от тях смятат, че Форумът е необходим и ще подпомогне превенцията от картови измами, докато 62,5% очакват да бъдат подкрепени в противодействието на изпирането на пари и престъпленията, свързани с финансиране на тероризма. Споделянето на собствен опит е важна тема за 93,75%.

Още през 2001 г. Анна Ангелова, понастоящем директор "Платежна институция" в "БОРИКА", заедно с колеги, започват работа по темата, като организират срещи и изготвят общи механизми. Сформира се Асоциация, която по онова време има своята роля. "Днес отново е време да започнем да говорим за измамите в един нов аспект, за да постигнем очакваните резултати. Ние сме тук, за да поставим заедно акцент и да обединим усилията си", сподели г-жа Ангелова, която бе и модератор на срещата.

С навлизането на дигитализацията и изкуствения интелект заплахите от финансови престъпления нарастват. Това сочи проучване за онлайн плащанията на JUNIPER Research, представено по време на Форума. Според данните, през 2018 г. загубите са били около 22 млрд. долара, докато през 2023 г. те вече са достигнали приблизително 38 млрд. долара. В периода 2023 - 2028 г. се очаква тези загуби да достигнат до внушителните 362 млрд. долара в глобален мащаб.

"От нас зависи негативната статистика да бъде сведена до минимум и да бъдат променени цифрите", категоричен бе Радослав Димитров, главен директор "Карти и терминали" в "БОРИКА". Той очерта предизвикателствата днес, които включват все по-усъвършенствани механизми за измами, осигуряване на безпроблемно клиентско изживяване и намаляване на процента на фалшивите аларми при мониторинга на плащанията. По време на събитието бе посочена бъдещата посока на развитие. Тя акцентира върху създаването на общество, в което да има общо проследяване на добрите практики, обмен на информация и знания, използване на високотехнологични платформи и адекватни действия при анализа и бързо действие при вземането на решения. Радослав Димитров подчерта и необходимостта от постигане на баланс между по-сигурни, и по-удобни плащания, с цел подобряване на клиентското изживяване.

Специално място в програмата имаха гост-лекторите от "УниКредит Булбанк", "Банка ДСК" и международните картови схеми "Visa" и "Mastercard".

В ролята си на гост-лектор Мила Разсолкова, директор "Регулативен контрол" в "Уникредит Булбанк", представи добри практики и тенденции при превенция на финансовите престъпления. Г-жа Разсолкова акцентира върху необходимостта от актуализиране на вътрешните правила в отговор на увеличаването на регулациите в банковия сектор. Тя обобщи важността на доброто практическо обучение на служителите като средство за защита на институциите от неправомерни действия на недоброжелателни лица.

Катерина Гайдаджиева-Григорова, юрисконсулт "Методология и контрол" в "Банка ДСК", начерта последните новости в насоките на Европейския банков орган по линията на превенцията на изпирането на пари и финансиране на тероризъм. Тя сподели, че при тези престъпления могат да се извършват и трансфери на малки суми, които на пръв поглед не изглеждат съмнителни. Поради това институциите трябва да предприемат комплексен подход при оценката на рисковете от изпиране на пари като използват необходимите средства и насоки за опознаване и проверка на клиента, преди да му бъде открита сметка или предоставена услуга. Този процес е ключов за поддържане на ефективни мерки за превенция на изпирането на пари.

От Visa очертаха както добре познатите, така и иновативните форми на измама, като обърнаха внимание как може да се повиши сигурността при разплащанията.

Благородна Паскова, директор "Customer Engagement and Performance" за Югоизточна Европа в Mastercard очерта последните тенденции и добри практики при борбата с измамите. В практическа посока, въз основа на статистиките и направения анализ, бяха дадени полезни съвети как в зависимост от канала и начина по който са инициирани трансакциите, може да се намали процента на отказите, без да се компрометира сигурността.

Събитието предостави възможност за създаване на конструктивен диалог между участниците и подчерта необходимостта от сътрудничество в борбата с финансовите престъпления.

Срещите на Форума ще се провеждат регулярно през годината, а "БОРИКА"се ангажира да организира, координира и подкрепя дейността му.

за 51%  против 49%  109 гласували
принтирай блогове добави в любимиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума