Конституция | Правилници |
Кодекси | Правилници по прилагане |
Наредби | Последен брой на ДВ |
Закони |
НАРЕДБА № 1 ОТ 29 АПРИЛ 2015 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ХИЖИ, ТУРИСТИЧЕСКИТЕ УЧЕБНИ ЦЕНТРОВЕ, ТУРИСТИЧЕСКИТЕ СПАЛНИ И ПРИЛЕЖАЩИТЕ КЪМ ТЯХ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА ХРАНЕНЕ И РЕДА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА КАТЕГОРИЯ, ОТКАЗ, ПРЕКРАТЯВАНЕ И ПОНИЖАВАНЕ НА ОПРЕДЕЛЕНАТА ИМ КАТЕГОРИЯ
Обн. ДВ. бр.37 от 22 Май 2015г.
Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
Глава втора.
ОПРЕДЕЛЯНЕ КАТЕГОРИЯТА НА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ОБЕКТИ
Глава трета.
ПОНИЖАВАНЕ. ПРЕКРАТЯВАНЕ. ПРОМЯНА НА КАТЕГОРИЯТА
Глава четвърта.
ВПИСВАНЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ТУРИСТИЧЕСКИ РЕГИСТЪР НА КАТЕГОРИЗИРАНИТЕ ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТИ И НА ЛИЦАТА, ИЗВЪРШВАЩИ ДЕЙНОСТ В ТЯХ
Преходни и Заключителни разпоредби
Минимални задължителни изисквания за изграждане, обзавеждане и оборудване, обслужване и предлагани услуги в туристическите хижи, туристическите спални и туристическите учебни центрове | |||||||||
№ |
Изисквания |
Категория |
Категория |
Категория | |||||
"Един еделвайс" |
"Два еделвайса" |
"Три еделвайса" | |||||||
тур. хижа
|
тур. спалня
|
тур. хижа
|
тур. спалня
|
тур. учебен център |
тур. хижа
|
тур. спалня
|
тур. учебен център | ||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
I. |
Фасада с ненарушена цялост |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
II. |
Вход с поддържано и осветено входно пространство |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
III. |
Рецепция |
|
|
|
|
|
|
|
|
1. |
Рецепционен кът с информационно табло |
не |
не |
не |
да |
да |
да |
да |
да |
2. |
Ключарник |
не |
не |
не |
да |
да |
да |
да |
да |
3. |
План за разположение и номерация на стаите* |
не |
не |
не |
да |
да |
да |
да |
да |
4. |
Обща аптечка* |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
5. |
Ценоразпис за цената на нощувката и на други туристически услуги* |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
IV. |
Стаи |
|
|
|
|
|
|
|
|
1. |
Легло с дюшек |
да |
да |
да |
да |
да |
не |
не |
не |
2. |
Легло с матрак |
не |
не |
не |
не |
не |
да |
да |
да |
3. |
Брой легла |
|
|
|
|
|
|
|
|
3.1. |
Предимно общи спални помещения и стаи с над 4 легла Заб.: За категория "Един еделвайс" се допуска наличие на двуетажни легла в общите спални и по изключение и нарове |
да |
да |
да |
да |
да |
не |
не |
не |
3.2. |
До 4 легла |
не |
не |
не |
не |
не |
да |
да |
да |
3.3. |
Пердета или щори |
не |
не |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
3.4. |
Багажник* |
не |
не |
не |
не |
да |
да |
да |
да |
3.5. |
Масичка* |
не |
не |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
3.6. |
Стол или табуретка* Заб.: За помещенията с над 4 легла изискването е за всеки 4 легла |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
3.7. |
Закачалка за връхни дрехи* |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
3.8. |
Гардероб със закачалки - по 1 брой на легло |
не |
не |
не |
не |
не |
да |
да |
да |
3.9. |
Кошче от негорим материал* |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
3.10. |
Огледало* |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
3.11. |
Постелъчен инвентар в съответствие с размера и броя на леглата |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
3.11.1. |
Възглавници с калъфи |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
3.11.2. |
Завивка |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
3.11.3. |
Горен и долен чаршаф |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
V. |
Санитарен възел |
|
|
|
|
|
|
|
|
1.1. |
Външен санитарен възел с влагоустойчиво осветително тяло, естествена вентилация |
да |
да |
не |
не |
не |
не |
не |
не |
1.2. |
Умивалня - външна (вътрешна), поставка за тоалетни принадлежности, огледало, закачалка |
да |
да |
не |
не |
не |
не |
не |
не |
2.1. |
Общо помещение на етажа с отделни тоалетни клетки, умивалници и душ |
не |
не |
да |
да |
да |
не |
не |
не |
2.2. |
Баня вътрешна с душ с топла и студена вода, умивалня вътрешна, поставка за тоалетни принадлежности, огледало, закачалка |
не |
не |
да |
да |
да |
не |
не |
не |
2.3. |
Санитарен възел във всяка стая, тоалетна чиния и четка за почистване, влагоустойчиво осветително тяло, механична вентилация, душ с топла и студена вода, мивка с топла и студена вода със стенно огледало, поставка за тоалетни принадлежности, закачалка, държател за тоалетна хартия, хавлиени кърпи - 2 бр. |
не |
не |
не |
не |
не |
да |
да |
да |
VI. |
Туристическа столова и кухня, в т.ч. и за самостоятелно ползване и обслужване |
|
|
|
|
|
|
|
|
1. |
Маси за хранене със столове |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
2. |
Шкаф |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
3. |
Мивка |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
4. |
Печка (котлон) |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
5. |
Съдове за приготвяне и консумиране на храна и напитки |
не |
не |
не |
не |
не |
да |
да |
да |
VII. |
Помещение с телевизор и забавни игри* |
не |
не |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
VIII. |
Спортно-учебен блок |
|
|
|
|
|
|
|
|
1. |
Учебни и/или спортни зали, с подходящи мебелировка и съоръжения за обучения/семинари и други |
не |
не |
не |
не |
да |
не |
не |
да |
2. |
Методически кабинети |
не |
не |
не |
не |
да |
не |
не |
да |
3. |
Спортни площадки/терени, подходящо обозначени за обучение и тренировки |
не |
не |
не |
не |
да |
не |
не |
да |
4. |
Библиотека |
не |
не |
не |
не |
да |
не |
не |
да |
IХ. |
Ежедневно почистване и дезинфекциране на стаите, санитарните възли и общите помещения |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
Х. |
Даване на информация за:* - природните, културните и историческите забележителности; - туристическата маркировка; - продължителността на преходите до съседни туристически обекти; - необходимата екипировка за излизане в планината; - правилата и ограниченията за поведение в планината или защитената територия |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
ХI. |
Карти на района, брошури и други* |
не |
не |
не |
не |
не |
да |
да |
да |
XII. |
Спортно-туристически услуги* (при наличие на съответна инфраструктура) |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
XIII. |
Осигуряване на информацията по чл. 3а от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ (ДВ, бр. 45 от 2006 г.) |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
XIV. |
Предоставяне на вещи под наем за развлечения и спорт |
не |
не |
не |
не |
не |
да |
да |
да |
Общи забележки 1. Да се осигурява отопление и достатъчно вода (за готвене и измиване) в туристическия обект. 2. Да се поддържат в техническа изправност всички уреди, съоръжения и средства за комуникация. 3. Всички подове, стени, тавани, всички елементи от обзавеждането и оборудването следва да бъдат изправни, с ненарушена цялост и без следи от замърсяване и захабяване. 4. Със символа "*" са отбелязани изискванията, за които се допускат предписания.
Специфични забележки за обектите, стопанисвани и управлявани от Сдружение "Български туристически съюз" (БТС) 1. До (над) главния вход на сградата да има фирмена табела, включваща следните елементи: наименованието "Български туристически съюз"; емблемата на БТС; наименованието на туристическото дружество, стопанисващо туристическия обект; вид, наименование и надморска височина на туристическия обект. 2. В обекта да има печат, включващ следните елементи: емблемата на БТС; наименованието на туристическото дружество, стопанисващо обекта; вид и наименование на туристическия обект. 3. Да има на видно за туристите място правилник за вътрешния ред в туристическите хижи на БТС. 4. Да има на видно за туристите място ценоразпис за нощувките, в т. ч. обявените отстъпки за членове на Българския туристически съюз, както и цените на другите услуги. 5. Туристите да се настаняват по реда, определен с Правилника за вътрешния ред в туристическите хижи на БТС. 6. Туристическата маркировка в прилежащия район да се поддържа съгласно Правилника за маркировката на туристическите пътища в Република България. |
Минимални задължителни изисквания към заведенията за хранене, прилежащи към туристическите хижи, туристическите спални и туристическите учебни центрове | |||||||
№ |
Изисквания |
Категория |
Категория |
Категория | |||
"Един еделвайс" |
"Два еделвайса" |
"Три еделвайса" | |||||
тур. столова |
тур. бюфет |
тур. столова |
тур. бюфет |
тур. столова със серв. обслужване |
тур. столова със серв. обслужване | ||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
1. |
Площ на едно място за сядане: |
|
|
|
|
|
|
1.1. |
1.1 кв. м |
да |
да |
не |
не |
не |
не |
1.2. |
1.2 кв. м |
не |
не |
да |
да |
да |
не |
1.3. |
1.4 кв. м |
не |
не |
не |
не |
не |
да |
2. |
Фоайе |
не |
не |
не |
не |
не |
да |
2.1. |
Декоративна растителност и художествена украса* |
не |
не |
не |
не |
не |
да |
3. |
Тоалетна клетка |
1 (за мъже и за жени) |
1 (за мъже и за жени) |
1 (за мъже и за жени) |
1 (за мъже и за жени) |
1 (за мъже и за жени) |
1 тоалетна клетка за мъже и 1 тоалетна клетка за жени |
3.1. |
Тоалетна чиния (клекало) с промивно устройство |
да |
да |
да |
да |
не |
не |
3.2. |
Фаянсови плочки на височина на вратата и под, с лесно за миене покритие |
не |
не |
не |
не |
да |
да |
3.3. |
Мивка |
да |
да |
да |
да |
не |
не |
3.4. |
Преддверие с огледало и мивка с топла и студена вода, сапун, сешоар за ръце/книжни салфетки |
не |
не |
не |
не |
да |
да |
3.5. |
Във всяка тоалетна клетка |
не |
не |
не |
не |
да |
да |
3.5.1. |
Врата с брава информатор и закачалка* |
не |
не |
не |
не |
да |
да |
3.5.2. |
Тоалетна чиния с промивно устройство и четка |
не |
не |
не |
не |
да |
да |
3.5.3. |
Тоалетна хартия, държател за тоалетна хартия, дезодорант* |
не |
не |
да |
да |
да |
да |
3.5.4. |
Всмукателна вентилация |
не |
не |
не |
не |
да |
да |
5. |
Салон: |
|
|
|
|
|
|
5.1. |
Закачалка |
не |
не |
да |
да |
да |
да |
5.2. |
Подова настилка, стени, таван - хигиенични и лесни за поддържане |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
5.3. |
Пердета на прозорците |
не |
не |
да |
да |
да |
да |
5.4. |
Осветление |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
5.5. |
Отопление |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
5.6. |
Маси със стандартни столове |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
5.7. |
Маси за 2, 4, 6 и 8 души с покривки |
не |
не |
да |
да |
да |
да |
5.8. |
Помощни масички за сервиране |
не |
не |
не |
не |
не |
да |
5.9. |
Декоративна украса (цветя, растения, картини и др.)* |
не |
не |
да |
да |
да |
да |
6. |
Изисквания към обслужването |
|
|
|
|
|
|
6.1. |
Поддържане на необходимата хигиена в тоалетните |
да |
да |
да |
да |
да |
да |
6.2. |
Сервитьорско обслужване |
не |
не |
не |
не |
да |
да |
6.3. |
Комплект за подправки, салфетки |
не |
не |
да |
да |
да |
да |
6.4. |
Лист-меню за кухненската и сладкарската продукция и карт-меню за алкохолни и безалкохолни напитки |
не |
не |
да |
да |
да |
да |
6.5. |
Употребените прибори и посуда се отсервират незабавно след освобождаването им |
не |
не |
не |
не |
да |
да |
6.6. |
Настаняване на туристите става само на почистена маса |
не |
не |
не |
не |
да |
да |
Забележки: 1. Със символа "*" са отбелязани изискванията, за които се допускат предписания. 2. Всички подове, стени, тавани, всички елементи от обзавеждането и оборудването следва да бъдат изправни, с ненарушена цялост и без следи от замърсяване и захабяване. |
1. Вх. №/дата |
ДО | ||||||
|
МИНИСТЪРА НА ТУРИЗМА | ||||||
|
| ||||||
З А Я В Л Е Н И Е | |||||||
за категоризиране на туристическа хижа/туристическа спалня/туристически учебен център | |||||||
| |||||||
2.1. От (имена - собственик, лице, стопанисващо и управляващо обекта, наемател, представител (и), председател на туристическо дружество) |
2.2. ЕИК | ||||||
| |||||||
2.3. ЕГН | |||||||
|
| ||||||
3. Упълномощено лице на (търговско дружество, едноличен търговец, туристическо дружество) | |||||||
| |||||||
4.1. Адрес на управление (община) |
4.2. (пощ. код) |
4.3. (населено място) | |||||
|
|
| |||||
4.4. (ж.к./кв.) |
4.5. (булевард/площад/улица) |
4.6. (№) | |||||
|
|
| |||||
4.7. (блок) |
4.8. (вход) |
4.9. (етаж) |
4.10. (ап.) |
4.11. (телефон/ факс) |
4.12. (e-mail) | ||
|
|
|
|
|
| ||
5. Туристически обект, подлежащ на категоризиране | |||||||
| |||||||
5.1. Местонахождение на туристическия обект (планина, местност, населено място, телефон) | |||||||
| |||||||
5.2. Вид на обекта (моля, посочете с "х"): - туристическа хижа - туристически учебен център - туристическа спалня | |||||||
| |||||||
5.3. Категория, за която се кандидатства (моля, посочете с "х"): - "Един еделвайс" - "Два еделвайса" - "Три еделвайса" |
5.4. Брой легла: | ||||||
| |||||||
6. Приложени документи: |
| ||||||
6.1. | |||||||
6.2. | |||||||
6.3. | |||||||
6.4. | |||||||
6.5. | |||||||
6.6. | |||||||
6.7. | |||||||
7. Дата и място |
8. Подпис и печат | ||||||
|
| ||||||
1. Вх. №/дата |
ДО | ||||||||||||
|
МИНИСТЪРА НА ТУРИЗМА | ||||||||||||
| |||||||||||||
З А Я В Л Е Н И Е | |||||||||||||
за категоризиране на заведение за хранене, прилежащо към туристическа хижа/туристическа спалня/туристически учебен център | |||||||||||||
| |||||||||||||
2.1. От (имена - собственик, лице, стопанисващо и управляващо обекта, наемател, представител (и), председател на туристическо дружество) |
2.2. ЕИК | ||||||||||||
|
| ||||||||||||
|
2.3. ЕГН | ||||||||||||
|
| ||||||||||||
|
| ||||||||||||
3. Упълномощено лице на (търговско дружество, едноличен търговец, туристическо дружество) | |||||||||||||
| |||||||||||||
| |||||||||||||
4.1. Адрес на управление (община) |
4.2. (пощ. код) |
4.3. (населено място) | |||||||||||
|
|
| |||||||||||
|
|
| |||||||||||
4.4. (ж.к./кв.) |
4.5. (булевард/площад/улица) |
4.6. (№) | |||||||||||
|
|
| |||||||||||
|
|
| |||||||||||
4.7. (блок) |
4.8. (вход) |
4.9. (етаж) |
4.10. (ап.) |
4.11. (телефон, факс) |
4.12. (e-mail) | ||||||||
|
|
|
|
|
| ||||||||
|
|
|
|
|
| ||||||||
5. Заведение за хранене, прилежащо към туристическа хижа/туристическа спалня/туристически учебен център, подлежащо на категоризиране | |||||||||||||
| |||||||||||||
5.1. Местонахождение на туристическия обект (туристическа хижа, планина, местност, населено място, телефон) | |||||||||||||
| |||||||||||||
5.2. Вид на обекта (моля посочете с "х"): | |||||||||||||
- туристическа столова | |||||||||||||
- туристически бюфет | |||||||||||||
- туристическа столова със сервитьорско обслужване | |||||||||||||
5.3. Категория, за която се кандидатства (моля посочете с "х"): - "Един еделвайс" - "Два еделвайса" - "Три еделвайса" |
5.4. Общ брой места за сядане: | ||||||||||||
| |||||||||||||
6. Приложени документи: | |||||||||||||
6.1. | |||||||||||||
6.2. | |||||||||||||
6.3. | |||||||||||||
6.4. | |||||||||||||
6.5. | |||||||||||||
6.6. | |||||||||||||
6.7. | |||||||||||||
7. Дата и място |
8. Подпис и печат | ||||||||||||
|
| ||||||||||||
Формуляр за определяне на категория на туристическа хижа/туристическа спалня/туристически учебен център | ||||||||||||
| ||||||||||||
1. Туристически обект (наименование): | ||||||||||||
1.1. Туристическа хижа |
|
1.2. Туристически учебен център |
| |||||||||
1.3. Туристическа спалня |
|
|
| |||||||||
2. Общ брой стаи: |
С едно легло |
С две легла |
С три легла |
С четири легла | ||||||||
| ||||||||||||
|
|
|
|
| ||||||||
|
С пет легла |
От шест до десет легла |
Над десет легла | |||||||||
3. Общ брой легла: | ||||||||||||
4. Времетраене на работата: | ||||||||||||
4.1. Целогодишно |
|
4.2. Сезонно |
| |||||||||
5. Брой прилежащи заведения за хранене |
|
|
| |||||||||
6. Досегашна категория: |
|
|
| |||||||||
7. Категория, за която се кандидатства: |
|
|
| |||||||||
"Един еделвайс" |
|
"Два еделвайса" |
|
"Три еделвайса" |
| |||||||
8. Собственик на обекта, лице, стопанисващо и управляващо обекта, наемател (наименование, седалище и адрес на управление)
|
ЕИК или ЕГН | |||||||||||
9. Физическо или юридическо лице, извършващо дейност в обекта (наименование, седалище и адрес на управление)
|
ЕИК или ЕГН | |||||||||||
10. Дата и населено място |
11. Подпис и печат | |||||||||||
|
| |||||||||||
Формуляр | |||||||||
за определяне на категория на заведение за хранене, прилежащо към туристическа хижа/туристическа спалня/туристически учебен център | |||||||||
| |||||||||
1. Заведение за хранене, прилежащо към туристическа хижа/туристическа спалня/туристически учебен център | |||||||||
(наименование) | |||||||||
Туристическа столова |
|
Туристически бюфет | |||||||
Туристическа столова със сервитьорско обслужване | |||||||||
2. Общ брой места: |
На закрито |
На открито | |||||||
|
|
| |||||||
3. Вид на заведението |
|
| |||||||
Самостоятелно |
Прилежащо - категория | ||||||||
|
| ||||||||
4. Общ брой заети лица: |
Целогодишно заети: |
Сезонно заети: | |||||||
5. Времетраене на работата |
|
| |||||||
Целогодишно |
|
Сезонно | |||||||
6. Досегашна категория: | |||||||||
7. Категория, за която се кандидатства: | |||||||||
"Един еделвайс" |
|
"Два еделвайса" |
|
"Три еделвайса" |
| ||||
8. Собственик на обекта, лице, стопанисващо и управляващо обекта, наемател (наименование, седалище и адрес на управление)
|
ЕИК или ЕГН | ||||||||
9. Физическо или юридическо лице, извършващо дейност в обекта (наименование, седалище и адрес на управление)
|
ЕИК или ЕГН | ||||||||
10. Дата и населено място |
11. Подпис и печат | ||||||||
|
| ||||||||