начало

От понеделник приемат документи за външния конкурс в районните прокуратури От понеделник приемат документи за външния конкурс в районните прокуратури

Конкурс за младши съдии, прокурори и следователи 2021 г.

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати


Re: Конкурс за младши съдии, прокурори и следователи 2021 г.

Мнениеот mukimuki » 03 Апр 2021, 20:54

Не, не сме започнали още, чакам материали. Моля, който има да ми изпрати. Бързо, че времето изтича. :?
mukimuki
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 29 Мар 2021, 20:32

Re: Конкурс за младши съдии, прокурори и следователи 2021 г.

Мнениеот bvoykov » 04 Апр 2021, 09:53

Принципно и аз не съм привърженик на четенето в последния момент. Без това да прозвучи като критика към когото и да е било от сегашните или бъдещи участници в тази дискусия, за успокоение на lawchoice бих споменал, че готвещите се в последния момент за изпит или проявяващи несериозно отношение или не го вземат, или го вземат с минимума, а на магистратските изпитът минимумът не е достатъчен. Там дори и отлична оценка не ти гарантира успешно издържаване, защото местата са ограничени. Това е изпит, за който човек следва да се готви още от студентската скамейка.
Колкото до теста по ПЕС, аз съм на мнението, че принципно може и да няма много значение в това колко задълбочена е подготовката ти там. Може добре, даже и перфектно да се подготвиш, но когато комисиите не съставят тестовете правилно, шансовете ти за успех са минимални. Обратно - може да не си се готвил много, но ако се паднат елементарни въпроси, имаш голям шанс да изместиш други хора, тъй като на този тест му с е предава като че ли значителна тежест и при допуснати 3-4 грешки се прощаваш с шансовете си за оценка над 5,00, при условие, че казусът е решен безупречно, което не винаги може да е налице. Другото абсурдно нещо във връзка с теста е възможността да се ползват нормативни актове, т.е. аз, ако отида на изпит, мога да си извадя ЕКПЧ, договорите на ЕС, и т.н., което е много странно, защото на нито един друг изпит (примерно адвокатския, където също има тест, за ЧСИ и ДСИ) това не е разрешено. Това не гарантира обаче успешно представяне, защото някои от въпросите са теоретични или исторически (за какво право говорим, ако въпросът е във връзка с организациите след Втората световна война?!).
Колкото до сега започващите да четат по ПЕС, доста сте закъснели. Ще е някакво чудно да попаднете на "съкратени варианти на лекции", ако има такива (само да отбележа, че аз нямам), защото стандартните учебници и помагала всякакви са доста обемисти и информацията трудно се асимилира, ако "четитбата" не е почнала по-рано. Впрочем, и в частта за националното право важи същото. По права на човека също няма много голям избор, едно време имаше една книжка на Евгени Танчев - "Права на човека" май се казваше или нещо от този сорт, но никога не съм я намирал. Оттам следват големите тухли на чуждестранни автори на български. Като вариант може да се ползват материали от дисциплината "Международно публично право" - примерно тези във връзка с т.н. "поколения човешки права" - първо, второ, трето поколение и т.н., въпросите във връзка с тях са често срещани. На първо място, за закъснелите, препоръчвам да решат всички възможни тестове по ПЕС плюс вариантите, които не са се падали. Има някои шантави въпроси, на които е възможно да се изпитат известни затруднения при "издирването" на верния отговор, от личен опит го казвам.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 305
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Конкурс за младши съдии, прокурори и следователи 2021 г.

Мнениеот lawchoice » 04 Апр 2021, 12:42

mukimuki написа:Не, не сме започнали още, чакам материали. Моля, който има да ми изпрати. Бързо, че времето изтича. :?

Не бе нуждо да хабите от времето си, за да отговорите. Питането беше риторично и изначално ми бе ясно, че не сте започнали да четете. Това, както и демонстрираното от вас надменно поведение ми позволява да предвидя, с голяма степен на вероятност, какво ще се случи, ако някога успеете да влезете в системата. Сега търсите отговори на елементарни въпроси тук, а тогава ще очаквате да намерите услужлив знаещ колега, който да ви помогне да си свършите работа, за която получавате трудово възнаграждение. Страх ме еда се поставя на мястото на този колега, ако може да казва "не". Но, въпреки всичко, аз се опитвам и вас да разбира - характерът е почти невъзможно да се промени на тези години, а пък едва ли има нещо по-сладко от това някой да свърши и моята работа. СЯ може да нарушим някои основни принципи на правораздаването, ама целта си заслужава /качествено и в разумен срок изписване на делата/ - катерене по кариерната стълбицата...

П.П.
Единственото ми успокоение, ако горното все пак се случи, е че никога няма да работим заедно!

Бъдете здрава!
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител
 
Мнения: 794
Регистриран на: 28 Дек 2014, 22:44

Re: Конкурс за младши съдии, прокурори и следователи 2021 г.

Мнениеот roshen » 06 Апр 2021, 17:44

Колега,
Има качено на сайта на НИП помагало "Националните съдилища и правото на ЕС". Със свободен достъп е. Препоръчвам Ви го. Относно правата...материята е доста широкообхватна, но ми се струва, че конкретно за теста ще е важно да се знаят основни положения, свързани с различните поколения права. Останалото в голяма степен се съдържа в различни нормативни актове, част от които вероятно ще носите със себе си. За съжаление, този тест е много на късмет. Могат да се паднат нормални въпроси, свързани с източници на правото на ЕС, термини, производства. Но може да се падне и "Кои страни са учредителки на не знам-си-какво". Така че, горе главата!
Успех на всички!
roshen
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 06 Апр 2021, 16:47

Re: Конкурс за младши съдии, прокурори и следователи 2021 г.

Мнениеот mukimuki » 06 Апр 2021, 19:51

Благодаря!
mukimuki
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 29 Мар 2021, 20:32

Re: Конкурс за младши съдии, прокурори и следователи 2021 г.

Мнениеот haronsmile » 07 Апр 2021, 14:23

"Право на ЕС" Жасмин Попова - има всичко по темата, купете си го.
Те въпросите не са кой знае какво, но наистина има лесни има и трудни, а най-хубавата категория са сгрешените.
haronsmile
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 03 Фев 2021, 20:42

Re: Конкурс за младши съдии, прокурори и следователи 2021 г.

Мнениеот roshen » 08 Апр 2021, 19:08

Здравейте,
Предходните години участниците доста са дискутирали казуси още по време на подготовката си. Като гледам, ние няма да сме чак толкова активни. Но...ето едно предложение за нещо неособено ангажиращо, а същевременно полезно. Неминуемо по време на подготовката си сте научили нещо ново или сте си припомнили някое "добре забравено старо". Може всеки да сподели от 1 до 3 неща във връзка с подготовката си за изпита, които с нещо са го впечатлили. Ето моите 3:
1. Има произнасяне на ЕСПЧ, че разпоредбата за отнемане на МПС при квалифицираната контрабанда противоречи на европейското право. И въобще казват, че отнемане на средството на престъплението, когато то е собственост на трето добросъвестно лице и това лице няма възможност за защита - противоречи на европейското право.
2. Март месец излезе ново тълкувателно решение за подкуп (сигурно повечето от вас знаят за него). Супер интересно е, макар че аз да си призная се чувствах като идиот първите два пъти, докато го четох. Но накратко - изоставя се схващането, че "получи" и "приеме" е едно и също и се прави ясно разграничение между деянието на този, който предлага подкупа, и длъжностното лице. Няма нужда ДЛ да е приело подкупа, за да бъде довършено престъплението на даващия.
3. Научих, че присъдите не били само два вида - осъдителна и оправдателна. Имало и трети вид, при който в диспозитива се казва, че подсъдимият се признава за виновен, но се освобождава от наказание, което не е осъдителна присъда, както аз допреди смятах.
Кои са вашите 1 до 3 неща?
roshen
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 06 Апр 2021, 16:47

Re: Конкурс за младши съдии, прокурори и следователи 2021 г.

Мнениеот pepper_spot » 10 Апр 2021, 18:29

https://m.dir.bg/dnes/obshtestvo/mvr-du ... v-13238567
За съжаление не успях да открия решението на съда
pepper_spot
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 24 Май 2016, 13:40

Re: Конкурс за младши съдии, прокурори и следователи 2021 г.

Мнениеот antonina_iakimova » 11 Апр 2021, 11:18

Колеги, как решихте казуса по нпн? Съучастници ли са съпругът и съпруата при държането на наркотици с цел разпостранение?
antonina_iakimova
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 25 Мар 2020, 14:05

Предишна

Назад към Конкурси, изпити


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron