начало

Пенсионерка осъди общината за 12 000 лв., след като се спъна в счупени плочки в центъра на София Пенсионерка осъди общината за 12 000 лв., след като се спъна в счупени плочки в центъра на София

Стаж за правоспособност в Районен съд

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати


Стаж за правоспособност в Районен съд

Мнениеот bambiy » 13 Сеп 2018, 17:28

Здравейте! Предварително се извинявам, ако темата не е за тук! Колеги, някой може ли да ми даде информация как е разделен стажа за правоспособност в Районен съд? Имам в предвид колко време трябва да съм при районен съдия, в канцеларията на съда, в съдебно-изпълнителска служба и служба по вписванията? Общата продължителност на стажа е месец и половина. Ще бъда благодарна, ако някой се отзове! :)
bambiy
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 13 Сеп 2018, 17:11

Re: Стаж за правоспособност в Районен съд

Мнениеот bvoykov » 13 Сеп 2018, 20:32

Разпределението на времето по седмици за стажа в районен съд трябва да е така, както е по индивидуалния Ви план, който се попълва съобразно това какво Ви каже съдебният секретар или съдебният администратор от окръжния съд, към който се води целият 6-месечен стаж за придобиване на юридическа правоспособност.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 274
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Стаж за правоспособност в Районен съд

Мнениеот bambiy » 15 Сеп 2018, 13:58

В плана ми пише само Районен съд - 1 месец и 15 дни , не е уточнено друго! :)
bambiy
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 13 Сеп 2018, 17:11

Re: Стаж за правоспособност в Районен съд

Мнениеот jzschrstsprstr » 15 Сеп 2018, 17:03

Разпитайте в окръжния съд, минете и през службите на РС, да Ви видят, пък каквото кажат. Може голяма част от стажа да Ви мине под лозунга "Ходи на заседание". Което не е никак лошо, ако се запознавате с делата преди заседанията (но и преди съдията да си ги е взел), за да знаете какво се случва.
Може и да не съм съгласен с това, което казваш, но докато Волтер е мъртъв ще защитавам правото ти да го казваш.
jzschrstsprstr
Младши потребител
 
Мнения: 76
Регистриран на: 01 Мар 2011, 19:56

Re: Стаж за правоспособност в Районен съд

Мнениеот bvoykov » 15 Сеп 2018, 21:24

Хм... Питайте в съда през тези 10 седмици в РС къде трябва да отидете и какво съответно да Ви бъде отразено в стажантската книжка, за да нямате ядове после, когато дойде моментът да приключвате стажа, пък искате да се явите на изпит за правоспособност възможно на най-ранната до приключването Ви дата. При мен, до колкото си спомням, в стажантската ми книжка имаше и Служба по вписванията и Съдебно-изпълнителна служба, като стажът от 10 седмици в РС включваше и по 1 седмица в СИС и СлВп, тоест оставащите 8 седмици бяха само за РС - заседания, деловодство, занимаване със съдиите. Нас в РС ни разпределяха при един граждански и при един наказателен съдия през този 8-седмичен период. Гледам, правя съпоставка между плановете, които са качени в сайта на СГС и Пловдивския окръжен съд... явно всеки съд подхожда "оригинално" към това къде точно да праща стажантите си, в някои случаи СИС липсва, в други, както е в СГС например, Службата по вписванията е изнесена отделно, но по този начин са прибавили още 2 седмици стаж "извън закона", тъй като по закон стажът е все още общ и е 6-месечен (тоест 24, а не 26 седмици както излиза сметката, когато се сборуват седмиците в плана на СГС).
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 274
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43


Назад към Конкурси, изпити


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron