начало

Призив: КСО да се промени заради безработните от кризата с Covid-19 Призив: КСО да се промени заради безработните от кризата с Covid-19

Пенсионерите в съдебната система и мястото на младите.

Дискусии на тема съдебната власт в България


Пенсионерите в съдебната система и мястото на младите.

Мнениеот млад юрист » 27 Авг 2005, 21:53

Завърших право и в момента съм съдебен кандидат. Отсега съм отчаян, че едва ли мога да си намеря работа по специалността. Като наблюдавам ходенето по мъките на мои приятели и познати -ситуацията ми е ясна. Навсякъде търсят хора със стаж. Единствените варианти са в дознанието или в съдебната система. За МВР трябват връзки, за съдебната система местата са силно ограничени. Навсякъде е пълно с пенсионери работещи най- вече като следователи, по- малко като прокурори и съдии..Ако при адвокатите възрастта няма значение, макар че и там корифеиите трудно допускат конкуренция,то в съдебната система би трябвало да се спазва законноста и пенсионери да се назначават за не повече от година при липса на кадри. Някои от тях дори получават и пенсия, освен заплата.
Считам, че ВСС трябва да направи такава справка и да коригира нещата.- при всичкото ми уважение към "майсторите" в професията.Иначе нашият ред едва ли ще дойде скоро.
млад юрист
 

Мнениеот muhaha » 27 Авг 2005, 22:55

Spokoino,trqbva da si tup i uporit!
muhaha
 

Мнениеот Гост » 28 Авг 2005, 08:18

ТРЯБВА ВСС ДА ВЗЕМЕ НЯКАКВО РЕШЕНИЕ ПО ТОЗИ ВЪПРОС- ТОЙ НЕ Е ОТ ВЧЕРА
Гост
 

Re: Пенсионерите в съдебната система и мястото на младите.

Мнениеот Магистрат » 28 Авг 2005, 18:49

млад юрист написа:Завърших право и в момента съм съдебен кандидат. Отсега съм отчаян, че едва ли мога да си намеря работа по специалността. Като наблюдавам ходенето по мъките на мои приятели и познати -ситуацията ми е ясна. Навсякъде търсят хора със стаж. Единствените варианти са в дознанието или в съдебната система. За МВР трябват връзки, за съдебната система местата са силно ограничени. Навсякъде е пълно с пенсионери работещи най- вече като следователи, по- малко като прокурори и съдии..Ако при адвокатите възрастта няма значение, макар че и там корифеиите трудно допускат конкуренция,то в съдебната система би трябвало да се спазва законноста и пенсионери да се назначават за не повече от година при липса на кадри. Някои от тях дори получават и пенсия, освен заплата.
Считам, че ВСС трябва да направи такава справка и да коригира нещата.- при всичкото ми уважение към "майсторите" в професията.Иначе нашият ред едва ли ще дойде скоро.


Къде ги виждате тези пенсионери? Аз съм действащ магистрат от 9 години и не знам нито един такъв случай и това което пишете доста ме учудва.
Магистрат
 

до "Магистрат"

Мнениеот наблюдател » 28 Авг 2005, 19:18

явно автора на темата има в предвид такива на пенсионна възраст, а не пенсионери.
наблюдател
 

Мнениеот Гост » 28 Авг 2005, 20:23

Наистина има такива- и аз съм действащ магистрат и при нас има двама. Обиковено са пенсионирани полицаи, работещи като следователи. Дори единият си взема и пенсийката.
Гост
 

Пенсионерите в съдебната система

Мнениеот Мария » 29 Авг 2005, 10:41

Здравейте, уважаеми колеги. Аз съм действащ магистрат и много ме учудва, твърдението ви, че в съдебната система има много хора на пенсионна възраст. Моите наблюдения са, че в съдебната система е много подмладена, като средната възраст е около 35години. Къде ги видяхте тези "пенсионери"? В града, в който работя най- възрастния магистрат е на 40 години.
Мария
 

Мнениеот нели » 29 Авг 2005, 11:03

Ех колеги, добре си е на действащите юристи и с практика. Току що завършилите никой не ги ще.Аз също имам наблюдения за въпросната пенсионна възраст, само че в нашата Конституция пише за придобиване на имунитет от магистратите.Относително е да се каже, че правосъдната система е подмладена, някъде да, но на много места сигурно не!А откъде да имаме практика, освен ако 5-те години университетско образование се зачете като такава?!Е, сега има и правни клиники, та поне там де се учат да посрещат клиенти.Страшно е че и полицаи, които завършват задочно, автоматически стават част от съдебната система.Но, не се отчайвайте колеги!Ние сме млади, работещи и амбициозни, та понякога шанса да си на точно време и място е по-важен!
нели
 

Мнениеот Гост » 29 Авг 2005, 19:12

Дано някой от ВСС да чете тези форуми и да направи необходимата справка. Може средната възраст да е 35- 40 години, но има хора и над 63, да не говорим и за такива на около 50 пенсионирани в МВР, взели няколко изпитчета, станали юристи :lol: и гушнали се на топло в съдебната власт. Само че те са несменяеми и едва ли по някакъв начин някой ще ги отдели от мястото им.
Гост
 

Мнениеот Магистрат » 29 Авг 2005, 23:44

Твърденията за пенсионерите които не давали път на младите са врели-никипели. Има си конкурси за младши съдии, прокурори и следователи, явете се, спечелете и работете! Между другото, аз съм на 35 години, нали не ме вкарвата в групата на "пенсиите", които ви пречат. Там където работя съм вече ветеран с моя стаж и , както се шегува един мой приятел, се чувствам като "Георги Димитров сред децата".
Магистрат
 

Мнениеот dessistef » 30 Авг 2005, 16:14

е,вярно е че има конкурси за младши съдии,мл.прокурори и младши юрисконсулти .Е и?! Току що се връщам от един такъв за мл.юрисконсулт.Връзки трябват колеги ,ВРЪЗКИ!
dessistef
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 30 Авг 2005, 16:06

Мнениеот студент » 30 Авг 2005, 16:35

Оти не ме фатите за връзката:)
студент
 

Мнениеот М » 30 Авг 2005, 17:09

Средната възраст във ВКС е около 50 год., като има няколко и под 40. Има само 2-ма на пенсионна възраст.
М
 

Мнениеот кандидат » 30 Авг 2005, 19:06

Е, откъде да дойдат местата за младши магистрати, като има такива пенсионери. Щата не е безкраен.Добре де, направете справка и я оповестете- да видим колко са. Но на някой това не е изгодно.
кандидат
 

Мнениеот Магистрат » 31 Авг 2005, 08:53

Приятерю Кандидат, как да ти я направя тази справка? Да ида във ВСС и да ги питам ли? Написал съм ви по-горе, че не знам нито един такъв случай. Повече от това здраве. Щатове няма защото пазарът на нашата професия е пренаситен и вие когато сте кандидатствали не сте имали далновидността да съобразите това и сега - пенсионерите ви били виновни, законите били лоши, улиците били мръсни, бибероните ви скърцали...
Магистрат
 

Мнениеот tzveti24 » 31 Авг 2005, 09:17

Приятелю, Магистрат,
Не е хубаво да проявявате такова отношение към току що прохождащите, въпреки скърцащите биберони, защото не се знае, както казват хората, зад този храст какъв заек ще излезе. Нормално е младите юристи да се притесняват за бъдещето си и да обръщат внимание на пределната възраст в съдебната система, сигурно и Вие бихте се притеснявали, ако бяхте на тяхно място, въпреки вашите 35 години.
От друга страна, това, че Вие не знаете за наличието на магистрати в съдебната ситема в пенсионна и в предпенсионна възраст по места, не означава че няма такива, но за едно сте прав - по всяка вероятност, там където Вие упражнявате професията си, може би сте изцяло млад колектив, което е много добре.
Лек ден! :)
tzveti24
Младши потребител
 
Мнения: 33
Регистриран на: 04 Ное 2002, 17:37

Мнениеот ПишманЮрист » 31 Авг 2005, 14:26

Драги колеги и Вие Ъважаеми Магистрат,
Аз честно казано ниамам нищо против по-застариаващите магистрати, макар че и аз за хляб и наем се боря. Но съм доста негативно настроен към мъзеливи или некомпетентни магистрати. Слава богъ със втората порода не съм се сблъсквал още /мойе и да не съществува/ - все пак още съм млад и зелен в занаята. Но пък "мързеливи" магистрати - има, има. Е, аз не ги занм мързеливи ли са или са просто претрупани с работа, но и двата варианта страсхно ме изнервят. СПОРЕД МЕН В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ТРЯБВА ДА СЕ ОТКРИЯТ ОЩЕ ЩАТОВЕ , ОСОБЕНО ЗА СЪДИИ ! -----------------------//////-------
НЕДОПУСТИМО Е ЗА МЕН ДА ИДЕШ В ДЕЛОВОДСТВОТО и там деловодителката като провери за пореден път и види че делото още го няма - МАГИСТРАТЪТ не се е произнесъл да се оправдае: "АМИ ТО НЯМА СЪДИИ", "ТОЙ СЪДИЯТА Е В ОТПУСКА" . А аз преди два месеца съм върнал изпълнителния лист защото са сбъркали името на длъжника и за нищо не ми върши работа така, И ОТ ДВА МЕСЕЦА ЧАКАМ "ТОЙ СЪДИЯТА" ДА С ПРОИЗНЕСЕ ПО СКРОМНАТА МИ И НИКАК НЕ СЛОЖНА ОТ ПРАВНА ГЛЕДНА ТОЧКА МОЛБА И ДА МИ ИЗДАДАТ НОВ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ЛИСТ !!!! ДВА МЕСЕЦА !!!
- "Ами то няма съдии. "
- "Ами назначете си още" - викам аз - "Знаете ли колко юристи стоят без работа."
НА КАКВО ПРИЛИЧА ТОВА, КАЖЕТЕ МИ?
ПишманЮрист
 

дали съм млада магистратка?

Мнениеот 333 » 20 Сеп 2005, 16:50

Магистрат написа:Приятерю Кандидат, как да ти я направя тази справка? Да ида във ВСС и да ги питам ли? Написал съм ви по-горе, че не знам нито един такъв случай. Повече от това здраве. Щатове няма защото пазарът на нашата професия е пренаситен и вие когато сте кандидатствали не сте имали далновидността да съобразите това и сега - пенсионерите ви били виновни, законите били лоши, улиците били мръсни, бибероните ви скърцали...

Абсолютно съм съгласна с Вас.Ще узреят, и ще видят, че сте напълно прав. На първо място, възрастта и стажа за пенсиониране са уредени нормативно и е АБСОЛЮТНО НЕДОПУСТИМО да има такива работещи хора. Ръководителите на съотв.звена в съдебната система са задължени незабавно да предлагат на ВСС да пенсионира такива кадри при навършване на възраст. Прочетете и се уверете, млади кандидати. Аз също съм млад магистрат/ не от най-/. При нас средната възраст е 30-35 г.Не пенсионерите Ви пречат, колега-кандидат. За конкурсите, връзките-биха могли да се приемат като пречка, евентуално. Но в крайна сметка, ако Вие имате познанията и упоритостта няма кой да ви спре.това, което пречи са многото правни факултети, техни подразделения и клонове, такива или в УНСС, вероятно вече в лесотехническия и къде ли още не. Като се записвате със символични приемни изпити и си плащате само и само да имате тапия, па ако-ще от факултет за мед.сестри с филиал "Право", що не се оплаквате. Всички тези факултети бълват хора. Обезцени се и професията, девалвира образованието. Всеки втори е юрист. Защо се чудите тогава?Аз съм на 33 г.Но по времето, когато кандидатствах в СУ имаше сериозни приемни изпити, подбираха се знаещи кандидати, човек не можеше току-така да си купи диплома. като завършвате каквото ви дойде на ум, и където, най-вече, не мислите ли, че ще трябва да работите?В повечето страни-например Унгария има само 4 правна факултета. Тук-доскоро знаех за 17, може вече да са 44.Иначе преподаващите професори-юрист, които сега са на мода във властта, не обичат да назначават кадри откъдето и да е. Но обичат да преподават срещу съотв.хонорар, пък било и в стоматологичен факултет със специалност "Право". Да си намериш работа е трудно, аз лично чаках на символична заплата 2 г. за сегашното си назначение, през което време се подготвях за тази работа.Ако ще търсите в съдебната система, например, не разчитайте, че дори ако ви назначат ще знаете и можете. Практиката си е практика. затова именно са по-ценни кадрите с опит и стаж. В съдебната система се решават човешки съдби.
333
 


Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron