начало

Валери Симеонов: Премиерът и правителството няма да подават оставки Валери Симеонов: Премиерът и правителството няма да подават оставки

Едно банално събрание на прокуратурата

Дискусии на тема съдебната власт в България


Re: Едно банално събрание на прокуратурата

Мнениеот GeorgiKERELOV » 04 Мар 2009, 11:12

"Тревожни са констатациите на прокуратурата и за работата на оперативните работници. Разкриват се основно престъпления, за които още в началото има данни кой е извършителят. :D Обикновено самата жертва посочва заподозрения и така се събират доказателства и се повдига обвинение. А когато оперативната дейност действително е необходима, тя е незадоволителна."

"В МВР за разкрито престъпление се приема не само това, за което са събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинение на конкретно лице, но и това, при което има само оперативни данни за извършителя, които нямат стойност за съд." http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0000101

Е за това си говорим тук. :D

Първо, броят се за разкрити от МВР престъпления, които са разкрити всъщност от жертвата. Значи не е било въобще нужно прокурорът да прави предварителна полицейска проверка, за да се търси извършителят на престъплението. А откриването на извършителя като предпоставка за образуването на наказателно производство, както се практикува в момента, пък е абсолютно незаконно - наказателно производство се образува само при данни за престъплението без да се иска установяване на извършителя му. Но нали се сещате, ако се образуват дела срещу неизвестен извършител, после те са също в отчетите, и носят черни точки като няма движение по тях. Значи, няма образувано наказателно дело, няма и черна точка за него. :P

Второ, дори когато МВР наистина разкрие самоличността на извършителя на някое престъпление, за прокуратурата то пак не е разкрито и обвинение не се повдига, защото събраното от МВР нямало стойност за съд. При положение, че тези разкрития на извършителите на престъпленията стават на полицейска проверка преди още да е образувано наказателно производство, много ясно, че събраните доказателства няма да имат стойност за съд - нали трябва да са събирани в рамките на нарочно, образувано с постановление на прокурора, досъдебно наказателно производство. Да, извършител вече има, има и престъпление, но прокуратурата пак си мълчи и не образува наказателно производство. Защо ? Сигурно защото събраното от МВР е негодно да се ползва в съда или, може би, защото междувременно са играли малко пари ? :roll:
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Re: Едно банално събрание на прокуратурата

Мнениеот lerina » 02 Дек 2010, 11:18

GeorgiKERELOV написа:С риск да докача някои прокурори, особено от низините, мисля, че те проявяват истинска съпротива срещу преследването на престъпността - познайте дали печелят нещо за себе си от това ? :D .

Ето типични примери на негласна, но ясна съпротива.

Първо. Дори тъжбите, когато са подкрепени с необходимите доказателства, съдържащи достатъчно данни за престъпление, се приемат като "фикусни" и се изпращат за предварителна полицейска проверка по общия ред, вместо веднага да се образува по тях наказателно производство, евентуално срещу неизвестен извършител. На полицейската проверка, при сегашното свръхнатоварване в полицията, се губят минимум 6 месеца специално за София, а може и 1 година. След 1 година полицейската проверка идва при прокурора и той я пъха някъде в някой прашасъл ъгъл без да се произнася по нея за 1 година. Дотук 2 години.

Второ. Ако тъжителят е много активен, той пише оплаквания срещу този прокурор при изтичането на тези 2 години. Преписката се праща на горния прокурор, който я гледа 2-3 месеца и не намира нарушения в работата на долния прокурор. Тъжителят пуска оплакване до още по-горния прокурор - това е ниво апелативна прокуратура. Там преписката лежи още 2-3 месеца. След това и при главния прокурор със същото оплакване - и там се губят още 3-4 месеце. Добавете и летните отпуски месец и половина. Ето ти още 1 година пропиляна.

Трето. След 3 години преписката пак идва на бюрото на първия прокурор и той вече се произнася по нея (след специално нареждане на главния прокурор да я реши). Но пише отказ да се образува наказателно производство. :D

Четвърто. Тъжителят вече е отписал работата и повече не предприема нищо. Обаче по служебен ред до 2-3 месеца преписката се праща на горния прокурор. Той пък нещо е изперкал и взема служебно, че пише постановление за отмяна на постановлението на долния прокурор да образува наказателно производство. Долният прокурор обаче не образува наказателното производство, а праща сигнал до още по-горния прокурор за отмяна на постановлението на горния прокурор. По-горният прокурор изисква преписката и в срок от 2-3 месеца решава да потвърди постановлението на горния прокурор. Дотук сме на 3 години и половина безтегловност. 8)

Пето. Най-долният прокурор образува наказателно производство, но срещу неизвестен извършител, макар по време на полицейската проверка по преписката да е установена самоличността на извършителя, както и да са потвърдени данните за престъплението му. Преписката пак се праща на полицията, където дознателите я работят поне 1 година - през това време отговарящия прокурор клати шапка на тояга и харчи началните пари. Дознателят е разследвал, и връща преписката на прокурора, като нищо ново не е открил от представеното в началната тъжба. Забележете, че дотук сме на 4 години и половина, а все още няма повдигнато обвинение.

Шесто. За дребните престъпления давността е 5 години от извършването им - в този срок трябва да се повдигне обвинение, иначе после преписката се прекратява. Прокурорът гълта още малко парици, за да влачи работата през тези 6 месеца. И на петата година се прави курбан. :D

Всичко описано за работата на прокуратурата е вярно.Минах по този път с жалба от 2004г.Принципа на разглеждане беше гореописания.При това не за дребно престъпление.Не само, че не намериха престъпление, но и се оказа, че преписката е изгубена, възстановявана, изисквана от СГП една година многократно. След благополучното пристигане в СГП върната с постановление за ново разследване. В СРП оставена от разследващия прокурор да събира прах с години.Още при започналото разследване на жалбата имаше външна намеса с цел прикриване на жалбата.През всичките тези години в деловодството на СРП ми отговаряха - Жалбата ви се разглежда от прокурор.В началото на тази година видях в сайта на прокуратурата, че жалбата е прекратена през юли 2009г. и това след справка в деловодството на СРП през януари 2010г. и пак след отговор - Жалбата е при прокурор. как така не знаят , че жалбата е прекратена 2009г.? Не сме уведомявани за това. Не се отказах да си търся правата. Пуснах жалба в Инспектората към ВСС.И за моя радост се оказа, че системата вече работи - проверката установява множество нарушения в действията на прокурора и полицията.Следва дисциплинарно наказание и уволнение на прокурора.Указания от СГП към СРП за разследване на жалбата в най-кратки срокове.Разследването тече с пълна сила.Към момента няма опит за намеса в разследването и се надявам сагата да приключи в най-скоро време.Надявам се , че прокуратурата най- сетне ще си върши работата както трябва. Не само за мен , но и за всички граждани.
lerina
Младши потребител
 
Мнения: 41
Регистриран на: 06 Яну 2010, 10:39

Re: Едно банално събрание на прокуратурата

Мнениеот Imperator » 07 Дек 2010, 00:09

Според мен прокурорите трябва малко повече да си поразмърдат дупетата и лично да извършват досъдебните действия. Не да разчитат на разследващ полицай, а да се захващат за работа. Иначе писането на едно постановление или обвинителен акт след като пристигне ДП е като да приготвиш аперитив без салата.
Imperator
Потребител
 
Мнения: 739
Регистриран на: 19 Окт 2001, 13:12
Местоположение: Варна

Предишна

Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron