начало

Помощник-ЧСИ стана почетен консул на Гана Помощник-ЧСИ стана почетен консул на Гана

Политиката на ВАС - безумие или какво?

Дискусии на тема съдебната власт в България


Политиката на ВАС - безумие или какво?

Мнениеот kostadin.iordanov » 20 Май 2009, 07:26

Мария Мусорлиева, член на ЦИКЕП написа:...необжалваемо решение е това, с което 3-членният състав на ВАС - Боян Магдалинчев, Галина Матейска и Георги Георгиев, отмени решение 111 на Централната избирателна комисия за европейски парламент (ЦИКЕП), с което беше регистрирана политическа партия "Съюз на демократичните сили".

Ще си позволя да направя кратък анализ на решението, с което ще се опитам да обясня и на не-юристите защо то се явява порочно, немотивирано и опасно за обществения живот в страната.

С решение №6154/12.05.2009 г., обявено в 18.00 часа на 12.05.2009 г., когато изтича и крайният срок за регистрация на партии, коалиции и инициативни комитети за участие в евроизборите, ВАС отмени решение № 111 на ЦИКЕП, с което беше регистрирана за участие в изборите политическа партия СДС. Срещу това наше решение бяха подадени 2 жалби - едната от Мартин Димитров Димитров и Любов Любенова Панайотова, а другата от Иван Йорданов Костов и Мартин Димитров Димитров. Пламен Юруков не прати представители, което е негово право, но не направи на никого добро впечатление.

Малко хронология - при обсъждането за регистриране на СДС в ЦИКЕП имаше дебат. В него подробно бе обсъдено, че по издаденото актуално състояние на СДС, представено пред ЦИКЕП в оригинал от 29.04.2009 г. на СГС (единственият легитимиращ състоянието на партията и ръководството й документ от публичния регистър на партиите към СГС), представляващият партията е Пламен Юруков. Представителят от квотата на СДС в ЦИКЕП в изказването си уточни, че не иска да обсъжда представителството на СДС, тъй като прекрасно съзнава, че комисията не е органът, който следва да обсъжда тези факти, и в този смисъл помоли в решението просто да бъдат описани всички подадени документи, за което се постигна и единодушно съгласие.

С оглед на закона ЦИКЕП съобрази, че е постъпило заявление от СДС, подписано от Пламен Радонов, упълномощен от представляващия партията Юруков, заведено под №5 на 30.04.2009 г. в Регистъра на партиите и коалициите. Към заявлението се прилагат: заверено копие от заявлението за регистрация на партията, удостоверение за актуално правно състояние, удостоверение на Сметната палата за внесени финансови отчети за 2006, 2007 и 2008 г., образец от подписа на представляващия партията, образец от печата на партията, банков документ от 30.04.2009 г. за внесен безлихвен изборен депозит в размер на 50 000 лв., списък съдържащ 3-те имена, ЕГН и саморъчен подпис на 22 997 избиратели, подкрепящи регистрацията, от които първоначално 18 355, а след дадени указания от ЦИКЕП - допълнително 4642. Т.е. всички изискуеми от закона документи.

ЦИКЕП описа и входираните жалби на М. Димитров и Л. Панайотова и И. Костов и М. Димитров. Комисията установи (и това е отразено в протокола от заседанието), че подалите жалбите лица нямат представителна власт за този акт на възражение. Комисията не може да обсъжда в решението си липсата на представителна власт на подалите ги, защото е с ясното съзнание, че в случай на нужда това, както и всички останали обстоятелства, следва да се разгледа от компетентния съд - в случая ВАС.

ЦИКЕП естествено обсъди и че към заявлението с жалбите са представени препис-извлечения от протоколи от заседания на национални съвети, от устави и т.н. Тези документи обаче са неотносими към въпросите, обсъждани в ЦИКЕП по закон. По закон обсъждането на тези документи следва да става в Софийски градски съд, защото е свързано с регистрацията и пререгистрацията на политическите партии и коалиции, т.е. това е потенциален предмет на несъстоялите се съдебни заседания. Справка - сагата с отводите в СГС, за която всички знаят.

ВАС не си направи труда изобщо да обсъжда представения протокол на ЦИКЕП с дискусията, предхождаща решение № 111, който е доказателство по смисъла на закона и следва да бъде обсъден.

Като представители на ЦИКЕП ние направихме и съответното възражение за недопустимостта на жалбите пред ВАС. Това също не се обсъжда в решението на ВАС. Съдът "... констатира, че обжалваното решение на ЦИКЕП не е нищожно и отговаря на всички изисквания за действителност на административен акт. Същото е и допустимо". Съдът обаче го намира за неправилно по същество. И надълго и нашироко се спира на неотносимите към съществото на спора факти, свързани с национални конференции, съвети, финансово-ревизионни комисии, вътрешнопартийни избори и какво ли още не. След всичко това прави великия извод, че "... противно на становището на представителя на ЦИКЕП, че в случая на приемане на документи за регистрация на партия, коалиция или инициативен комитет ЦИКЕП се явява просто регистратор на определени факти и обстоятелства, посочени в закона", ние сме били, видиш ли, "... орган с определени властнически правомощия, в състава на който законодателят неслучайно е регламентирал членовете да са с висше образование и в мнозинството си - юристи". ЦИКЕП била длъжна да прецени всички обстоятелства по отношение на действителните отношения в СДС, "още повече, че е известен на всички и не се нуждае от доказване фактът, че няма решение на СГС за вписване в регистъра на политическите партии на промени в обстоятелствата, подлежащи на вписване".

Ами няма! Точно затова по издадените официални документи от регистъра на СГС Пламен Юруков още е представляващ партията.

Какво на практика означават тези незаконосъобразни изводи на конкретния състав на ВАС?

ЦИКЕП не само трябва да преглежда устройствените актове, препис-извлечения от протоколи от заседания на национални съвети, от устави и т.н. на която и да е политическа партия, но и ведно с указаните й властнически правомощия следва, че може да се бърка във вътрешнопартийните отношения на всички политически сили без изключение. От изводите на съда следва също така, че ЦИКЕП трябва да отмени и регистрациите на абсолютно всички политически партии и коалиции.

Необжалваемото решение на ВАС сигурно е постигнало целите, за които е било проектирано, ...

20.5.2009 г., Съдът винаги е прав, но понякога те прави на глупак
http://www.segabg.com/online...0001301


Не зная на колко хора досега е правило впечатление, че има случаи, при които актовете на Върховния административен съд по същество са по-скоро политически, отколкото съдебни и значително се отклоняват от разбирането за справедливо правосъдие. Но какво мислите за конкретното Решение №6154/2009 ?
kostadin.iordanov
Потребител
 
Мнения: 646
Регистриран на: 20 Яну 2007, 14:59

Re: Политиката на ВАС - безумие или какво?

Мнениеот ivan_lawyer » 20 Май 2009, 08:35

Доколкото регистрацията в ЦИКЕП (каквото и да значи това - най-вероятно ЦИК за ЕП), представлява административен акт и подлежи на касация, не виждам безумие.

Щом е уредено касационна инстанция на актовете на ЦИКЕП, какво следва от това? Че има законова препдоставка за обжалване.

Абе, вие хора, само около избори сте толкова енергични в съсипването на държавата.

Добре, да дойде Бърдоква Свинаря от град Банкя, поне ще остане държавата на мястото си.

Аз и при Костов и при Симеон, особено при Станишев винаги си изпълнявах дълга на гражданин и никога не съм питал какво направи държавата за мен.

Като дългогодишен касиер на входа мета, изринвам сняг, боядисвам и т.н., а не чакам да дойдат някакви освободители.

А пък съдебната система е отделна от обществото, в смисъл, че е независима, не може да се коментира пряко. Няма такова разделение на властите, което да е всъщност подчинено на обезумялата тълпа, а има грижлив контрол на интелегнтна прослойка от властимащи.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4773
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Политиката на ВАС - безумие или какво?

Мнениеот kostadin.iordanov » 20 Май 2009, 11:28

ivan_lawyer написа:Доколкото регистрацията в ЦИКЕП (каквото и да значи това - най-вероятно ЦИК за ЕП), представлява административен акт и подлежи на касация, не виждам безумие.

Щом е уредено касационна инстанция на актовете на ЦИКЕП, какво следва от това? Че има законова препдоставка за обжалване. ...


Очевидно, въпросът е не за това че Решението на ЦИКЕП е обжалвано, а за това че е отменено.
kostadin.iordanov
Потребител
 
Мнения: 646
Регистриран на: 20 Яну 2007, 14:59

Re: Политиката на ВАС - безумие или какво?

Мнениеот kostadin.iordanov » 23 Май 2009, 16:33

Ето как ВАС изтълкува и Устава на СДС:
... С насрочването на избор за председател на партията, мандата и съответно пълномощията на досегашния председател в съответствие с чл. 24, ал. 3, б. "б" от Устава са прекратени, считано от 04.11.2008 г.
Липсват данни за вписване в регистъра към СГС на обстоятелства, свързани с нов избор на председател на партията. При тези обстоятелства и в съответствие с разпоредбата на чл. 599, ал. 2 и 3 от ГПК за действието на вписването, следва следва да се приеме, че пълномощията на председател на партията се упражняват от легитимно вписаните в регистъра на СГС негови заместници. ...

ВАС, РЕШЕНИЕ №6720, 05/22/2009


Въпреки че в Чл. 24, ал. 3 на този Устав:
Чл. 24.
...
/3/ Мандатът на председателя на СДС се прекратява предсрочно:
а/ при оставка;
б/ с определяне на дата за избор на председател;
в/ с решение на НС взето с мнозинство от 2/3 от членовете с право на глас, по предложение на КС взето с мнозинство 2/3 от членовете с право на глас;
г/ при смърт.

http://www.sds.bg/bg/about/statute?page=5

очевидно става въпрос за определяне на начините за предсрочно прекратяване на мандата на председателя, а не за определяне на конкретния момент, в който се прекратяват неговите правомощия

Разбира се, с това поредно Решение ВАС отваря и нов етап за СДС, защото от тук нататък, в периода от всяко определяне на датата за избор на председател до момента на регистрация на новоизбрания, действащ легитимен председател на партията ще става заместник-председателя

Интересно само какво щеше да бъде Решението на ВАС ако настоящия Заместник-председател на СДС не бе от съмишлениците на Мартин Димитров и т.нар. 'Синя коалиция' около Костов
kostadin.iordanov
Потребител
 
Мнения: 646
Регистриран на: 20 Яну 2007, 14:59

Re: Политиката на ВАС - безумие или какво?

Мнениеот kostadin.iordanov » 29 Май 2009, 21:49

И както може би вече сте разбрали, сега следва Решение по Адм. дело №7343/2009 на ВАС насрочено да се произнесе за утре (30 май) в 11:00 часа. Председател на тричленния състав този път не е Боян Магдалинчев, а е самият председател на ВАС, преди това политически представител в партията на Симеон Сакскобургготски и съответно адвокат в периода 1994 - 2004 г. Константин Пенчев.

Днес, в изрична Декларация и на партията на бившия Главен секретар на МВР на Сакскобургготски ПП ГЕРБ призова ВАС за бърза реакция за бързо разглеждане на обстоятелствата около отказа на ЦИК и незабавна регистрация на 'Синята коалиция'.

Адвокат в полза на 'Синята коалиция' отново е бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров.
kostadin.iordanov
Потребител
 
Мнения: 646
Регистриран на: 20 Яну 2007, 14:59

Re: Политиката на ВАС - безумие или какво?

Мнениеот kostadin.iordanov » 30 Май 2009, 16:56

... Това, че не е постигнато необходимото мнозинство от две трети от присъстващите не е основание да не се регистрира ...

ВАС, РЕШЕНИЕ №7062, 05/30/2009 по адм. дело №7343/2009


ЗАКОН ЗА ИЗБИРАНЕ НА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ
...
Чл. 9. ... (2) Представителите на една партия или коалиция не могат да имат мнозинство в Централната избирателна комисия. Председателят и секретарят са от различни политически партии и коалиции.

Чл. 10. (1) Членовете на Централната избирателна комисия са лица с висше образование и трябва в мнозинството си да са юристи.
...
Чл. 21. (1) При изпълнение на своите функции членовете на избирателните комисии са длъжностни лица по смисъла на Наказателния кодекс.
...
Чл. 22. (1) Заседанията на избирателните комисии са законни, когато на тях присъстват повече от половината от членовете им. Решенията се вземат с мнозинство две трети от присъстващите.
...
http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135182336
kostadin.iordanov
Потребител
 
Мнения: 646
Регистриран на: 20 Яну 2007, 14:59

Re: Политиката на ВАС - безумие или какво?

Мнениеот plamen_penev » 30 Май 2009, 18:37

Ох! Страхувам се за темата ви господин kostadin.iordanov... Добре си вървеше до сега, но ви забелязаха :shock:
plamen_penev
Активен потребител
 
Мнения: 1388
Регистриран на: 13 Май 2007, 17:01
Местоположение: Пловдив

Re: Политиката на ВАС - безумие или какво?

Мнениеот kostadin.iordanov » 30 Май 2009, 20:26

mi_lena написа:Какво точно Ви смущава, г-н Йорданов?


Върховният административен съд за пореден път доказа, че осъществява политика, а не правосъдие, както впрочем и самия негов председател Константин Пенчев не веднъж е заявявал в публичното пространство, че работа му е да се занимава с политиката на ВАС. Очевидно, за да има справедливо правосъдие в България изобщо не може да става въпрос за съществуване на два или повече отделни върховни съдебни органа, които да размиват отговорността за дейността на съдебната институция. Крайно време е, предвид належащата (и така неосъществена) съдебна реформа, която именно монархистите, като Пенчев, или Костов от друга страна блокират от самото начало и която превърнаха в проформа, да се предприеме необходимото преструктуриране, закриването на ВАС и включването на новите административни съдилища като съответна колегия в единна и следователно (едва тогава) независима Съдебна власт.
kostadin.iordanov
Потребител
 
Мнения: 646
Регистриран на: 20 Яну 2007, 14:59

Re: Политиката на ВАС - безумие или какво?

Мнениеот plamena26 » 30 Май 2009, 21:37

Това решение на ЦИК да не допусне Синята коалиция според вас законосъобразно ли е, безпристрастно ли е и без външна намеса ли е взето?
plamena26
Потребител
 
Мнения: 325
Регистриран на: 19 Ное 2006, 12:28
Местоположение: София

Re: Политиката на ВАС - безумие или какво?

Мнениеот plamena26 » 30 Май 2009, 22:24

Въпросите бяха към преждеговорящия, но едно мнение вповече не е излишно :wink: .Аз лично никога не съм се вълнувала от политика, за близо 10 години от както имам право на глас никога не съм и гласувала.Но заради това което става този път ще отида.Даже отпуск между 15 юли и края на август май няма да видя и единствената ми възможност е началото на юли.Така че това лято море няма да видя, ама и няма до оставя живущи в една азиатска държава да ми натрапват управниците.
plamena26
Потребител
 
Мнения: 325
Регистриран на: 19 Ное 2006, 12:28
Местоположение: София

Re: Политиката на ВАС - безумие или какво?

Мнениеот plamen_penev » 30 Май 2009, 22:29

Тази година всички "гъбари" сме пред урните! Това вече наистина на нищо не прилича!
plamen_penev
Активен потребител
 
Мнения: 1388
Регистриран на: 13 Май 2007, 17:01
Местоположение: Пловдив

Re: Политиката на ВАС - безумие или какво?

Мнениеот kostadin.iordanov » 31 Май 2009, 00:08

mi_lena написа:... Г-н Йорданов, един съд не бива да бъде отъждествяван с неговия административен ръководител. ...

Председателят на един Върховен съд не може да бъде само административен ръководител, когато участва в решаването на казуси по същество, говори от името на съда в публичното пространство и т.н. В темата не коментираме единствено решенията на състав с председател Константин Пенчев, но ще поясните ли как се получи така, че след като казусите по т.нар. 'Синя коалиция' и СДС ги решаваше все Боян Магдалинчев и това започна да прави впечатление, поредното дело го пое не друг, а именно председателя Константин Пенчев?
kostadin.iordanov
Потребител
 
Мнения: 646
Регистриран на: 20 Яну 2007, 14:59

Re: Политиката на ВАС - безумие или какво?

Мнениеот kostadin.iordanov » 01 Юни 2009, 12:39

mi_lena написа:... ако г-н Пенчев прави политически изявления (а той наистина ги прави и тук съм напълно съгласна с Вас), това не би следвало да се тълкува в смисъл, че той олицетворява съда. ... ... Положително е това, че г-н Пенчев е поел отговорността да постави подписа си под това решение. ...

mi_lena написа:... това, че е влязъл Пенчев, намирам за нормално. Редно е, когато има такъв "горещ картоф", да го поеме председателя, заедно с отговорността за решението. :D


Точно Константин Пенчев, поемайки отговорността за това решение и произнасяйки го от името и в качеството си на Върховния административен съд, даде да се разбере, че става въпрос за политически пристрастна институция. Това се потвърждава и от останалите актове във връзка и все в полза на т.нар. 'Синя коалиция', който този административен орган издаде и който следователно повече не би трябвало да се възприема като Съд.
kostadin.iordanov
Потребител
 
Мнения: 646
Регистриран на: 20 Яну 2007, 14:59

Re: Политиката на ВАС - безумие или какво?

Мнениеот kostadin.iordanov » 01 Юни 2009, 13:42

mi_lena написа:... много крайно изказване, с което аз не съм съгласна.


Извинете, кое е крайно? Един съдебен орган доказва, че е политически пристрастен и това не е крайно, така ли? А твърдението, че политическата пристрастност на този орган му отнема качеството да бъде съдебен било крайно?
kostadin.iordanov
Потребител
 
Мнения: 646
Регистриран на: 20 Яну 2007, 14:59

Re: Политиката на ВАС - безумие или какво?

Мнениеот ykovachev » 01 Юни 2009, 14:18

Г-н Йорданов, учудвате ме. Вие - борецът за правдини, изведнъж решихте, че една коалиция бай дефолт не трябва да участва на едни избори. Бих се съгласил с Вас, ако ВАС беше подредил изборните резултати - само че съдът не прави това, а само допуска още един участник в състезанието, наречено "избори". Пък там каквото се случи. В този смисъл решението на съда е условно окончателно и вреди само на тези, които евентуално биха загубили депутатски места.
Обикновено вадите обилно количество вестникарски изрезки в подкрепа на тезите си. В случая се ограничавате. Някъде по тия изборни теми цитирахте решението на СГС, с което регистрацията на новото ръководство на СДС е "отрязана". А решението на ВКС, с което то се отменя, прочетохте ли?
Случайно ли ви изглежда моткането на СГС около регистрацията? Как ВКС и неговият председател можаха да организират бързо разглеждане на казуса, а СГС - не, включително на производствата, които се считат за преюдициални относно регистрацията? Или ще кажете, че и ВКС е седесарски съд? Очевидно е, че и от СДС са се поиздънили с част от документите, но това не е основната причина за мотаенето. Бързото вписване в случая не е някаква привилегия на една партия, а осигуряване на възможност на гражданите да гласуват на изборите.
Лъже ли Пенчев според Вас, като твърди, че му е оказван натиск по телефона? Аз от достатъчно източници и по достатъчно поводи съм получавал данни, че има случаи на такова "телефонно" правосъдие. Известен ми е също един съдия, сега член на ЦИК, за който колеги са ми казвали, че когато някой се опитва да ходатайства за страна по дело пред него, точно на тази страна лошо й се пише - е, в рамките на доказателствата и закона. И правилно според мен.
Мога да пиша и още, но мисля да се въздържа, защото не ми е работа, но което знам, си го знам и пред себе си няма защо да го доказвам. Включително интересни неща за Радонов с неговите честни и неизвестно за мен с какъв цвят очи. От близък човек, на когото мога да вярвам.
И продължавам да се чудя - Вие сте борец за човешките права и справедливостта, само когато Вашата черга гори, или що?
Не твърдя решението на ВАС да е отвсякъде изрядно, но ми се струва като гражданин, че една (дори да е формално законосъобразна) несправедливост с ритане по кокалчетата, просто се поправя в случая от ВАС.
ykovachev
Активен потребител
 
Мнения: 1901
Регистриран на: 27 Сеп 2005, 12:27

Re: Политиката на ВАС - безумие или какво?

Мнениеот kostadin.iordanov » 01 Юни 2009, 15:25

ykovachev написа:Г-н Йорданов, учудвате ме. Вие - борецът за правдини, изведнъж решихте, че една коалиция бай дефолт не трябва да участва на едни избори. Бих се съгласил с Вас, ако ВАС беше подредил изборните резултати - само че съдът не прави това, а само допуска още един участник в състезанието, наречено "избори". Пък там каквото се случи. В този смисъл решението на съда е условно окончателно и вреди само на тези, които евентуално биха загубили депутатски места. ...

Не бих искал темата да се превръща в политическа, доколкото административния орган на Пенчев не я прави такава, но тъй като и Вие поставяте проблема по този начин, най-напред бих искал да изясним защо смятате, че една политическа партия като СДС не трябва да участва самостоятелно на изборите? Защо административния орган на Пенчев отмени нейната регистрация, след като документите й, и Решението на ЦИК бяха изрядни?


... Случайно ли ви изглежда моткането на СГС около регистрацията? ... Очевидно е, че и от СДС са се поиздънили с част от документите, но това не е основната причина за мотаенето. Бързото вписване в случая не е някаква привилегия на една партия, а осигуряване на възможност на гражданите да гласуват на изборите. ...

Бъкиите на СДС по избора на новото им ръководство са причина за отказа на СГС да регистрира, а отказът вече създаде цялото забавяне. Тук - viewtopic.php?p=341534#p341534 - цитирах част от мотивите и ако искате можете да ги коментирате по същество. Въпросът е, че и без този проблем, формалното ръководство на СДС направи необходимото партията да участва в изборите и както виждате именно административния орган на Пенчев й отне тази възможност, като сега я набутва в коалицията на Костов, за който вече почти никой не желае да гласува. Защо мислите че СДС трябва да се явява на избори заедно с Костов? Защо Костов и неговото ДСБ не си се регистрират на предстоящите избори и да видим тогава, съвсем демократично, кой ще ги подкрепи? Не виждате ли, че именно Костов, който отнема правото на избор на всички седесари и им краде партията за собствена политическа употреба, и който ако се яви самостоятелно на избори с неговите Декоратори за Силова България вече категорично ще бъде изхвърлен от Парламента, сега твърди че някой друг бил застрашавал правото на гражданите свободно да избират и да бъдат избирани?
Последна промяна kostadin.iordanov на 01 Юни 2009, 15:44, променена общо 1 път
kostadin.iordanov
Потребител
 
Мнения: 646
Регистриран на: 20 Яну 2007, 14:59

Re: Политиката на ВАС - безумие или какво?

Мнениеот ykovachev » 01 Юни 2009, 15:41

Аааа, сега видях - ми той Костов бил виновен за всичко.
Е, нещата ми се изясниха. Мисля да спра дотук, с едно последно уточнение: ако Костов някога е имал позиции за натиск върху съдебната система (предполагам, че да), да се твърди, че ги има и сега, си е чиста теория на световната конспирация :D
Последна промяна ykovachev на 31 Авг 2010, 16:34, променена общо 1 път
ykovachev
Активен потребител
 
Мнения: 1901
Регистриран на: 27 Сеп 2005, 12:27

Re: Политиката на ВАС - безумие или какво?

Мнениеот kostadin.iordanov » 01 Юни 2009, 15:51

ykovachev написа:... Ми така е преценила партията СДС, независимо кой й е шеф - нейна си работа. ...


... ние имаме решение на Националния съвет отпреди 2 месеца, според което хора, които са разцепвали СДС, които са подменяли вота на избирателя, които са били членове на БКП и т.н., не могат да бъдат в тези листи ...

14 Април 2009, Пл. Юруков: Няма да регистрирам листа на СДС с Костов
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=54600
kostadin.iordanov
Потребител
 
Мнения: 646
Регистриран на: 20 Яну 2007, 14:59

Re: Политиката на ВАС - безумие или какво?

Мнениеот ykovachev » 01 Юни 2009, 16:09

Ето още една вестникарска изрезка, като ще се цакаме с такива:
http://www.dnevnik.bg/analizi/redakcion ... she_i_vas/
:lol:
И да не забравяме: Костов е виновен за всичко :lol:
Г-н Йорданов, не ме разбирайте криво. Аз не съм костовист, но наистина ме учудва демонизирането на този човек. Та той излиза фигура с по-голямо влияние от един друг партиен лидер, дето също го демонизират, сещата се кой. Айде, чак пък толкоз!
И - забележете - аз не използвам епитети като "Декоратори за Силова България". Правите го Вие. Вие сте нещо като "симпатизант" на Костов, а аз не съм. Впрочем, бих реагирал по същия начин, ако откажат да регистрират която щете от партиите, които очевидно могат да повлияят на изборния резултат (демек, не само тези с 4 и повече %). Защото това ще означава да се изкриви с административна намеса самият изборен резултат, а това не е демокрация.
Вие бихте ли реагирали така принципно на евентуален друг такъв отказ на ЦИК? Защото се съмнявам в това. Простете, но Ви смятам за пристрастен. Дори и аз да съм такъв, моето пристрастие е нищо в сравнение с Вашето. Затова смятам, че гледате едностранчиво на нещата. А аз просто се дразня от това, че държавата действа, когато не трябва и не действа, когато трябва. Съдът е част от държавата, впрочем. А пък ЦИК - съвсем :wink:
ykovachev
Активен потребител
 
Мнения: 1901
Регистриран на: 27 Сеп 2005, 12:27

Re: Политиката на ВАС - безумие или какво?

Мнениеот kostadin.iordanov » 01 Юни 2009, 16:39

ykovachev написа:...аз не използвам епитети като "Декоратори за Силова България". Правите го Вие. ...


Тогава Вие обяснете какви демократи могат да бъдат хора, които не признават друг човек за председател, не знаят какво значи да се търси и да се поема персонална политическа отговорност и изобщо не биха имали партия с нов председател?
kostadin.iordanov
Потребител
 
Мнения: 646
Регистриран на: 20 Яну 2007, 14:59

Следваща

Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 1 госта


cron