начало

ССБ с апел към международни организации да изведат стандарти и мерки срещу политически действия срещу съдии ССБ с апел към международни организации да изведат стандарти и мерки срещу политически действия срещу съдии

Неизпълнение на съдебен акт

Дискусии на тема съдебната власт в България


Неизпълнение на съдебен акт

Мнениеот plamen_penev » 16 Юни 2009, 17:56

Може би не чак толкова често срещано явление, но затова пък съдържащо в себе си крещаща арогантност срещу правовата държава.
Този въпрос без съмнение е многовариантен. Неизпълнение на какво? На разпореждане, на определение или на решение? Неизпълнение от кого? От страна в дело - частно лице или държавна институция, от прокурор или от съдия по отношение акт на висшестоящата инстанция?
АПК, например предвижда в такива случаи глоба. НПК - затвор...
АПК: Чл. 304. (1) Длъжностно лице, което не изпълни задължение, произтичащо от влязъл в сила съдебен акт, извън случаите по дял пети, се наказва с глоба от 200 до 2000 лв.
Кой, обаче плаща въпросната глоба? Служителят, позволил си да не изпълни съдебен акт лично или за него - невиновните данъкоплатци? И кой има задължението да контролира тези неизпълнения? Въпросът изобщо не е тривиален, като се има предвид, че не във всички спорове участва пряко заинтересовано частно лице, което да следи за своите интереси.
plamen_penev
Активен потребител
 
Мнения: 1388
Регистриран на: 13 Май 2007, 17:01
Местоположение: Пловдив

Re: Неизпълнение на съдебен акт

Мнениеот todorst » 21 Яну 2010, 01:27

ако решението на съда следва да се изпълни от кмета, а на искането ,той си свирка-кой ще го глоби?пак ли адм.съд и безкрай- и няма край на шир и длъж!
todorst
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 24 Яну 2006, 10:09


Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron