начало

Венецианската комисия видя неясни и произволни промени в проекта за нова Конституция Венецианската комисия видя неясни и произволни промени в проекта за нова Конституция

ВСС - наглост, облечена във власт

Дискусии на тема съдебната власт в България


Re: ВСС - наглост, облечена във власт

Мнениеот inspectora » 02 Юни 2011, 09:32

Бас ловя, че ако беше избран някой друг пак щеше да има същите коментари. Тази била човек на Цветанов, онази пък е на онзи, третата пък е на трети ... Ами така е - малка държава сме всеки се познава с всеки, не можем да избягаме от това.
inspectora
Активен потребител
 
Мнения: 2794
Регистриран на: 11 Мар 2003, 14:47

Re: ВСС - наглост, облечена във власт

Мнениеот 1968 » 02 Юни 2011, 13:00

Остави приятелства и други подобни.говоря за обективните критерии.Трудно мога да се съглася, че за 4 години ставаш по-добър професионалист, като съдия, отколкото друг човек за 20 години.Да оставим настрани малоумните изказвания на някои от членовете на ВСС, особено на оня новопосадения председател на ВАС.
1968
Потребител
 
Мнения: 571
Регистриран на: 21 Окт 2005, 15:02

Re: ВСС - наглост, облечена във власт

Мнениеот kostadin_yordanov » 02 Юни 2011, 13:19

Съдия хвърли оставка заради близката на Цветанов в СГС

Душана Здравкова, съдия във Варненски Окръжен Съд, излезе с открито писмо, с което обявява, че подава оставка и напуска съдебната система. ...

"Изборът на председателя на Софийски градски съд /СГС/ прехвърли мярката на обществената и професионална търпимост. Очевидно стана ясно - пречупен е гръбнакът на една цяла институция, смачкано и превърнато в придатък на посредствеността е правосъдието на България", заявява Здравкова в позицията си ...

"Като дългогодишен съдия, заставам до колегите от Висшия Съдебен Съвет, които устояха на натиска и гласуваха „против" поредния опит да бъде подчинена независимата по Конституция съдебна власт", допълва магистратът.

„Подавам си оставката, като съдия и напускам тази съдебна система, за която съм работила години наред всеотдайно и безкористно Правя това и заради младите колеги, които трябва да се учат на друг морал, да имат друга ценностна система и да бъдат най- вече съдии „в името" и „за" хората", твърди Душана Здравкова.

„Призовавам всички съдии в България да се противопоставят на поредния манипулиран избор и да подкрепят малкото, но почтени членове на Висшия Съдебен Съвет, които гласуваха „против" поредния удобен на властта, но не и за гражданите, съдия", завършва позицията си Здравкова ...

02 юни 2011
http://society.actualno.com/news_348150.html
kostadin_yordanov
Потребител
 
Мнения: 676
Регистриран на: 03 Дек 2009, 10:08

Re: ВСС - наглост, облечена във власт

Мнениеот rozablue » 02 Юни 2011, 20:51

Алексей Петров покани Душана Здравкова в екипа си
13:02 | 2 юни 2011 | Политика/ Редактор Десислава Димитрова

Алексей Петров покани подалата оставка съдийка Душана Здравкова, която преди време беше част от ръководството на ГЕРБ, в своята организация "Единение и екипност".
Здравкова обяви, че напуска Варненския окръжен съд и съдебната система заради избора на председателя на Софийски градски съд, който "прехвърлил мярката на обществената и професионална търпимост".
Преди няколко дни ВСС избра след балотаж Владимира Янева, която е семейна приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Поканата е мотивирана от респекта, който членовете на "Единение и екипност" имат към изключителната гражданска позиция на Душана Здравкова и към нейната безупречна кариера на магистрат и политик, съобщиха днес от прецентъра на организацията на Алексей Петров.

Той и съмишлениците му смятат, че "има особена символика в това, че Здравкова връща вярата на българите, че има честни магистрати и политици у нас, точно на Деня на падналите за свободата и независимостта на България".

Преди дни бившият съветник в ДАНС заяви пред журналисти, че не се е отказал да кандидатства за президент.
„Станахме двама с Волен Сидеров, но той катастрофира и сега останах сам”, заяви Алексей Петров. Според него премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов попадат в собствените си капани и ще си отидат от властта едновременно.
Това стана, след като Петров не бе допуснат до полицейско тържество в подготвителен център на МВР, на което присъстваше Цветанов.
rozablue
Потребител
 
Мнения: 254
Регистриран на: 05 Фев 2011, 11:42

Re: ВСС - наглост, облечена във власт

Мнениеот kostadin_yordanov » 08 Юни 2011, 13:45

Капка Костова и Галина Захарова са подали оставка като членове на Висшия съдебен съвет
...
8 юни 2011
http://www.bta.bg/bg/c/VI/id/132745
kostadin_yordanov
Потребител
 
Мнения: 676
Регистриран на: 03 Дек 2009, 10:08

Re: ВСС - наглост, облечена във власт

Мнениеот ykovachev » 08 Юни 2011, 13:50

Г-н Йорданов, Вие нещо абонат ли сте на БТА? Че няма достъп до пълния текст за простосмъртни. Кат ша ни освИтлявате за тия неща, дайте читав линк :mrgreen:
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител
 
Мнения: 1952
Регистриран на: 27 Сеп 2005, 12:27

Re: ВСС - наглост, облечена във власт

Мнениеот 1968 » 08 Юни 2011, 15:17

Само една дума мога да кажа - ДОСТОЙНО.
1968
Потребител
 
Мнения: 571
Регистриран на: 21 Окт 2005, 15:02

Re: ВСС - наглост, облечена във власт

Мнениеот hidden » 08 Юни 2011, 21:33

http://www.btv.bg/news/politika/story/2 ... zbori.html
http://www.focus-news.net/?id=f17927
"По повод оставките във ВСС на Капка Костова и Галя Захарова и твърденията в мотивите им, че има риск за върховенството на закона и държавността, както и че има безпринципно кадруване, като посочват за пример избора на председател на СГС – кандидатура, станала известна с приятелството си с вътрешния министър, Борисов каза: „Това се казва наглост”.
„ВСС две години работи без абсолютно никаква намеса на политическа партия ГЕРБ. Тези съдии, прокурори и всички, които са там са изцяло избрани по квотен принцип от тройната коалиция – БСП, ДПС и НДСВ, каза Борисов. И попита как е избран Лазар Груев. Нима той не беше съветник на Първанов и единствен кандидат. А другият съветник на Първанов – Борис Велчев, стана главен прокурор, посочи Борисов.
Що за наглост е това вече?!
И всичките тези мълчаха като неми. Сега целият Конституционен съд е конструиран пак от тройната коалиция и не мине ден-два излизат с решение срещу правителството. И в същото време всички доклади на ЕК казват, че най-лошото и слабо звено от всички звена в държавата е съдебната система, посочи Борисов."

Моето лично мнение е, че парламентарната квота от 11 души във ВСС нарушава принципа на разделение на властите и създава дисбаланс между съдебната и законодателната власт. За да е независима съдебната система, то парламентарната квота трябва да бъде премахната и всички членове на ВСС да се избират от органите на съдебната власт.
Бойко Борисов: Имах огромен проблем с кадрите на Тройната коалиция, защото те толкова години управляват съдебната система и това, докъдето я доведоха, е до мониторинг от Брюксел. Така че нито съм се месил, нито имам намерение да се меся. Винаги изказванията и отношението ми към съдиите и към съдебната система е било да си избират най-добрите кадри. Така че те са си избрали това ръководство и ние не случайно не сменихме никой във Висшия съдебен съвет. Те са си избрани тези хора.

Това вече е лицемерие. Щом управляващите не искат да се месят в съдебната система, защо не вземат да изменят ЗСВ и да отменят парламентарната квота във ВСС?
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител
 
Мнения: 1238
Регистриран на: 02 Юли 2009, 23:08

Re: ВСС - наглост, облечена във власт

Мнениеот kostadin_yordanov » 12 Юни 2011, 08:31

Нели Куцкова: И Съюзът на съдиите е изпратил писмо на Вивиан Рединг

...
Според нея трябва да се мисли за конституционни промени, защото тази Конституция е приета много рано – през 1991 г. „Убедена съм, че тя беше замислена много демократично. Бяхме много горди с Висшия Съдебен Съвет. Дали са били неопитни законодателите или ние не успяхме да изберем подходящи хора там, но виждате, че този орган с всяка изминала година губи общественото доверие”, заяви Куцкова.
...
Нели Куцкова заяви още, че писмото на Душана Здравкова към Вивиан Рединг не е единственото. „В началото на май Съюзът на съдиите изпрати едно много обемисто писмо, което съдържаше анализ на развитието на съдебната система и законодателната практика 20 г. назад. То е дълго около 18стр. с още толкова приложения и цитати. То беше адресирано до г-жа Вивиан Рединг, до г-жа Сесилия Малстрьом, до г-н Барозу, Венецианската комисия и Съвета на Европа, както и до Международната асоциация на съдиите. Без взаимно да се координираме и договаряме, на практика още преди колегата Здравкова поискахме същото, което тя иска сега.”
...

11 юни 2011
http://www.cross-bg.net/balgariya/88-no ... ian-reding
kostadin_yordanov
Потребител
 
Мнения: 676
Регистриран на: 03 Дек 2009, 10:08

Re: ВСС - наглост, облечена във власт

Мнениеот kostadin_yordanov » 20 Юни 2011, 06:51

Обществен натиск за оставки във ВСС

Гражданите могат да изпращат имейли и есемеси, ...

Чрез имейли или съобщения от мобилния телефон хората могат да отправят призив към членовете на ВСС да подадат оставки. Инициативата за обществен натиск върху магистратите е на Българския хелзинкски комитет, а на сайта на организацията тече подписка с призив за разпускане на съдебния съвет под наслов "Сбогом, ВСС". Всеки, който желае, може да се включи в призива, а имейлът на сайта започва с "Изразявам дълбоко възмущение от избора на Висшия съдебен съвет на ръководител на Софийския градски съд. Този избор изглежда дотолкова нелегитимен, че делегитимира самия ВСС". В писмото се казва, че независимата съдебна власт е определяща за върховенството на закона.
Сайтът "Биволъ" пък качи мобилните телефони на всички членове на ВСС, а призивът е да им бъдат изпращани есемеси с подобен текст: "Уважаеми, подайте си оставката. За доброто на страната!"
...

20 Юни 2011
http://www.duma.bg/duma/node/16249

Изглежда кампанията от сайта на БХК вече е изтекла и сега може да се види и разпространява чрез кеш-паметта на „Гугъл“ -- http://webcache.googleusercontent.com/s ... .google.bg. Но можете да се включите и направо по телефона:
...
Изпратете СМС до член на ВСС и го помолете с учтив текст да си подаде оставката.

Примерно така: "Уважаеми, подайте си оставката. За доброто на страната!"

Мобилните телефони на изборните членове на ВСС:

0889 197666 Цони Цонев

0888 958693 Георги Шопов

0888 756394 Мая Кипринска

0889 282688 Иван Колев

0888 319449 Петър Стоянов

0888 516800 Стефан Петров

0888 396527 Божидар Сукнаров

0888 522386 Пламен Стоилов

0887 524049 Пенка Маринова

0884 110082 Вельо Велев

0888 851640 Радка Петрова

0888 751898 Светла Данова

0888 623335 Цветанка Табанджова

0888 736867 Елена Митова

0888 876401 Анелия Мингова

0888 396527 Божидар Сукнаров

0887870203 Георги Гатев


P.S. Молба: ако някой разполага с мобилен номер на Костадинка Наумова да го сподели в коментар.

17 Юни 2011
http://www.bivol.bg/smsvss.html

Изображение Христо Комарницки
20.6.2011 г., Туш
http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0002401
kostadin_yordanov
Потребител
 
Мнения: 676
Регистриран на: 03 Дек 2009, 10:08

Re: ВСС - наглост, облечена във власт

Мнениеот hidden » 20 Юни 2011, 08:21

Щом телефоните на членовете на ВСС са обществено достояние, значи не е много трудно да бъдат подслушвани, респ. някой да се възползва от това.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител
 
Мнения: 1238
Регистриран на: 02 Юли 2009, 23:08

Re: ВСС - наглост, облечена във власт

Мнениеот svettoslav » 20 Юни 2011, 20:02

Разговор между двама приятели :

-Гоше,абе ти разбра ли,бе?
-Какво?
-Ами "наглите" щели да гласуват пак!
-Тъй ли? Е как,бе? Те нали са в ареста?!? :? :?
-Не,бе,Гоше,"Наглите" от Висшия съдебен съвет...
svettoslav
Активен потребител
 
Мнения: 3894
Регистриран на: 07 Апр 2009, 07:11

Re: ВСС - наглост, облечена във власт

Мнениеот kostadin_yordanov » 04 Юли 2011, 21:22

Съдиите от ВКС на бойкот срещу избора на членове на ВСС

Георги Колев избран за делегат от подчинените си

Съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) бойкотираха избора на нови членове на Висшия съдебен съвет. Днес се състоя Общото събрание на съдиите от ВКС, на което трябваше да се излъчат деветима делегати, които да участват в избора на двама членове на ВСС. Те трябва да стъпят на мястото на подалите оставка Капка Костова и Галя Захарова.

Били са предложени две имена – на съдиите Иван Недев и Юри Кръстев. Но след едночасово обсъждане от общо присъствали 72 върховни магистрати, 39 от тях са пуснали бели бюлетини, останалите 33 са посочили някое от двете имена. Но нито един от кандидатите не е събрал нужните гласове – 50% плюс един, за да участва в делегатско събрание, пише Правен свят. Съдии, които са били против излъчването на делегати, са изтъкнали следния мотив на събранието – колкото и силни кандидатури да се излъчат за членове на ВСС, очевидно те няма да могат да променят нищо при сегашния състав на съвета и при сегашните условия на работа.

За сметка на това колегите им от Върховния административен съд избраха за делегати председателя си Георги Колев, заместничката му Галя Солакова и съдиите Веселина Тенева, Марина Михайлова, Славка Найденова, Соня Янкулова и Марио Димитров.

В петък съдиите от Софийския апелативен съд и Окръжен съд-Благоевград не избраха делегати за събранието за избор на членове на ВСС. „Този акт е в подкрепа на оставките на Капка Костова и Галина Захарова и израз на ясно нежелание да се легитимира ВСС чрез попълването му. Съдът не трябва да попълва двете свободни места във ВСС с нови членове, за да не ги прави съучастници на една дискредитирана и провалена политика“, мотивираха се тогава част от съдиите. Допълниха, че празните бюлетини са отношение към ВСС, а не към съдиите, предложени за делегати.

В сряда ще се състои Общото събрание на съдиите от Софийския градски съд.
Днес стана ясно още, че председателите на ВКС и ВАС са свикали Общото делегатско събрание за избор на членове на ВСС на 12 юли от 14 часа.

4 юли 2011
http://www.vsekiden.com/97989
kostadin_yordanov
Потребител
 
Мнения: 676
Регистриран на: 03 Дек 2009, 10:08

Предишна

Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron