начало

ССБ с апел към международни организации да изведат стандарти и мерки срещу политически действия срещу съдии ССБ с апел към международни организации да изведат стандарти и мерки срещу политически действия срещу съдии

Има ли конфликт на интереси?

Дискусии на тема съдебната власт в България


Има ли конфликт на интереси?

Мнениеот stefi123 » 30 Авг 2009, 13:51

Някой може ли да ми отговори има ли конфликт на интереси по ЗПРКИ. Кандидатът за председател на РС Бяла Слатина Ивайло Шабански е районен съдия в съда, а жена му Николинка Кисьова е прокурор в РП Бяла Слатина. Кума му Тихомир Вельовски също е районен съдия в РС Бяла Слатина, а първата му братовчедка е секретарка в същият съд. Може ли такъв човек да бъде административен ръководител или в съда ще се оформи МАЛЪК семеен кръг на интереси? Как може да се промени нещо в съдебната система след като делата ще се премятат като у дома?
stefi123
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 30 Авг 2009, 13:00

Re: Има ли конфликт на интереси?

Мнениеот Гост. » 30 Авг 2009, 16:47

stefi123 написа:Някой може ли да ми отговори има ли конфликт на интереси по ЗПРКИ. Кандидатът за председател на РС Бяла Слатина Ивайло Шабански е районен съдия в съда, а жена му Николинка Кисьова е прокурор в РП Бяла Слатина. Кума му Тихомир Вельовски също е районен съдия в РС Бяла Слатина, а първата му братовчедка е секретарка в същият съд. Може ли такъв човек да бъде административен ръководител или в съда ще се оформи МАЛЪК семеен кръг на интереси? Как може да се промени нещо в съдебната система след като делата ще се премятат като у дома?


:roll: :lol: :lol: :mrgreen: Ехей, я си помислете- дали няма още някой роднина- син, внуче, куче, тетка и прочее...така до последната длъжност.

За секретарката ще пасувам( тя дори не влиза в кръга на лицата, за които са относими нормите), но кандидата, съпругата му и кръстника са лица заемащи публична длъжност по смисъла на чл.3 от закона. Според мен не е налице конфликт на интереси сега, няма да има такъв дори и да изберат кандидата за председател на съда.
За да успокоим страстите и да не ви мъчи такъв глобален проблем- кандидатът(съдия) и съпругата му ( прокурор) и до сега не са влизали в една съдебна зала, ама не поради конфликт на интереси- чл. 29, ал.1 т.7 НПК им е трънче в това отношение. И съм сигурна, че съдията си е правил отводи при такива хипотези всеки път, ако ли е в наказателно отделение.
По същата причина, тук вече само предполагам, и кръстника съдия не е ангажиран по дела в които се явява прокурорката...29, ал.2.
Ако си мислите, че защитата няма да го отчете този факт- в заблуда сте.

Личното ми мнение, че тази роднинска връзка по-скоро им пречи в работата.

п.п. До края на годината много председателски места се овакантяват- ще гледаме компроматна война. 8)

Ако считате, че такъв конфликт е наличен - упражнете правото си на сигнал по смисъла на чл. 24 от закона. Макар да съм сигурна, че при бъдещото назначение председателя сам ще поиска от ВСС нарочна комисия да се произнесе по този въпрос.
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Има ли конфликт на интереси?

Мнениеот plamen_penev » 30 Авг 2009, 19:12

Проблема във вашият град е без съмнение сериозен stefi123! Но не се подвеждайте да сезирате когото и да било! В случая poli_g (както обикновено!) е права: тези роднински връзки по-скоро пречат, отколкото да са незаконни... Поне на теория в процедурата има достатъчно предпазни механизми!
Но не в роднинщината е истинския проблем, той съществува във всеки по-малък град, а в пълното нехайство на съдебните институции, ТОГАВА, КОГАТО съдии и прокурори безогледно нарушават законите на страната. Не защото са си рода! Просто защото знаят, че няма кой да им потърси сметка за евентуалните безобразия... А ако някой засегнат гражданин писне, ще се намерят достатъчно "защитници на гилдията", която както е известно, е непогрешима. :roll:
plamen_penev
Активен потребител
 
Мнения: 1388
Регистриран на: 13 Май 2007, 17:01
Местоположение: Пловдив

Re: Има ли конфликт на интереси?

Мнениеот Гост. » 30 Авг 2009, 19:27

Сетих се и друго- дали ви е ясно, че председателят на съда е само административен ръководител? Той няма как( не разполага с механизми) посредством които да повлияе върху взимане на решение по определено дело.

Освен да отреже достъпа до листи и тонер за принтера на съдията... :mrgreen:
Ала и тук няма как да се докаже конфликт на интереси- все пак във времена на криза сме. :lol:
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33


Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron