начало

Венецианската комисия видя неясни и произволни промени в проекта за нова Конституция Венецианската комисия видя неясни и произволни промени в проекта за нова Конституция

Казусът "Арома"

Дискусии на тема съдебната власт в България


Казусът "Арома"

Мнениеот hidden » 07 Ное 2009, 03:54

Малко инфорамция по случая:
http://www.investor.bg/?cat=5&id=89426
Отмениха запора върху акциите на Арома, стартът на търговията е неизвестен
06.11.2009
Определение на Софийски градски съд отменя забраната върху упражняването на правата върху акциите на Арома АД и обезсилва обезпечителната заповед от 21 юли 2008 г., съобщиха от Арома за Investor.bg.
Запорът първоначално беше отменен на 26 май, но това решение на Софийски градски съд беше обжалвано. С решение на следващата съдебна инстанция отмяната на запора е потвърдена. Новото съдено определение е от 27 октомври, поясниха от компанията.
Арома АД е подало молба по изпълнителното дело при частен съдебен изпълнител Мариян Петков за вдигане на наложените обезпечения. Ръководството на Арома обаче обръща внимание на акционерите и инвеститорите, че настоящата информация не следва да се разбира като стартиране на търговията с акциите от капитала на Арома АД.
Начало на търговията с емисията акции може да бъде поставено след получаване в Централен депозитар АД и Българска фондова борса - София АД на официално уведомление от съдебния изпълнител за вдигане на обезпечението.
На 31 юли 2008 г. запорираха акциите на Арома АД. Същият ден Комисията за финансов надзор сезира Висшия съдебен съвет по случая с Арома.

Самата обезпечителна заповед на съдия Паликарова от СГС и запорните съобщения на ЧСИ Мариян Петков до Централния депозитар, Комисията за финансов надзор и Българска фондова борса могат да се видят в Търговския регистър, ЕИК 831643066. Недоумение будят и трите запорни съобщения, тъй като нито БФБ, нито КФН могат да бъдат адресат на запор на безналични ценни книжа, съгласно чл. 516 ГПК, а единствено Централният депозитар. Странно звучи запорното съобщение, адресирано до Търговския регистър, в което е посочено:
"С настоящето Ви уведомявам, че съгласно допуснатата с Обезпечителната заповед забрана върху упражняване правата по акциите на "Арома" АД не следва да извършвате каквито и да е било промени по партидата на "Арома" АД, отнасящи се до капитала на дружеството, акционерното участие и решения на общото събрание."
Тези забрани обаче никъде не фигурират в обезпечителната заповед, а ЧСИ сам си ги е измислил, воден от творчески ентусиазъм и вдъхновение.
Недоумение буди и запорното съобщение до Централния депозитар, в две насоки:
- самата обезпечителна заповед на съдия Паликарова от СГС е абсурдна. Акциите на "Арома" АД не са негова собственост, а на акционерите, поради което със запора се накърняват правата на трети лица /акционерите/
-запорното съобщение на ЧСИ Мариян Петков също е абсурдно. В Обезпечителната заповед е посочено:
"Допуска налагането на следните обезпечителни мерки забраната върху упражняване правата върху акциите на "Арома" АД..."
В запорното съобщение на ЧСИ е посочено: "Налагам забрана върху упражняване на всички права /включително спиране търговията с книжа/ върху акциите на "Арома" АД"
Никъде в обезпечителната заповед не е посочено "спиране търговията с книжа".
Становището на КФН по случая е:
По отношение на постановеното от частния съдебен изпълнител спиране на търговията с ценни книжа на Арома АД, че с подобни правомощия разполагат само изрично посочените в съответните специални закони органи и лица и то при реализиране на всички, предвидени в съответните разпоредби предпоставки. Още повече, че в съдебната обезпечителна заповед не е наложен запор върху ценните книжа на Арома АД, а е постановена забрана върху упражняване на правата върху акциите на дружеството, заявяват още от КФН.

В тази връзка преди 1 година КФН заявиха, че:
възнамерява да предприеме всички необходими мерки за осигуряване на неговото нормално и стабилно функциониране, като в това число сезира Висшия съдебен съвет на Република България, органите на прокуратурата и Министерството на Правосъдието на Република България. Това се казва в становище на институцията по отношение на запора върху акциите на Арома АД.

Днес запорът беше окончателно отменен, което е предпоставка съответните органи на ВСС и прокуратурата да вземат становище по случая, още повече, че това не е първият скандален запор. Нека припомним случая със запора на акциите на "ДЗИ" и "ASTRA-ZENECA", които имаха сериозен международен отзвук, като запорът на акциите на "ДЗИ" целеше да провали сделката с белгийската компания "KBC", закупила впоследствие "СИБанк" и "ДЗИ Застраховане" АД, и с гръцката банка "Юробанк И Еф Джи", закупила впоследствие "ДЗИ Банк". Обезпечителни заповеди бяха издавани последователно от няколко РС, като започнем от Горна Оряховица, после Девня и т.н.
Докога ще продължават подобни беззакония, без да има съответните санкции за съдии и ЧСИ? Очевидно е, че става въпрос или за накомпетентност, или за злонамереност /корупция/. И въпреки това - нищо. Докога?
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител
 
Мнения: 1238
Регистриран на: 02 Юли 2009, 23:08

Re: Казусът "Арома"

Мнениеот GeorgiKERELOV » 09 Ное 2009, 08:33

hidden написа:Днес запорът беше окончателно отменен, което е предпоставка съответните органи на ВСС и прокуратурата да вземат становище по случая, още повече, че това не е първият скандален запор. Нека припомним случая със запора на акциите на "ДЗИ" и "ASTRA-ZENECA", които имаха сериозен международен отзвук, като запорът на акциите на "ДЗИ" целеше да провали сделката с белгийската компания "KBC", закупила впоследствие "СИБанк" и "ДЗИ Застраховане" АД, и с гръцката банка "Юробанк И Еф Джи", закупила впоследствие "ДЗИ Банк". Обезпечителни заповеди бяха издавани последователно от няколко РС, като започнем от Горна Оряховица, после Девня и т.н.
Докога ще продължават подобни беззакония, без да има съответните санкции за съдии и ЧСИ? Очевидно е, че става въпрос или за нeкомпетентност, или за злонамереност /корупция/. И въпреки това - нищо. Докога?

Колега hidden, мислите ли, че форумците тук ще обсъдят темата ? А някои дори ще Ви се изсмеят - що за тема, къде е темата, че не я виждаме ? Нали са "паднали" запорите, какво толкова има ? :D Каква некомпетентност, каква злонамереност /корупция/, какви пет лева ? :P
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Re: Казусът "Арома"

Мнениеот plamen_penev » 09 Ное 2009, 09:25

Няма да се обадят, hidden! Освен да напсуват Керелов или в краен случай Пенев :lol:
GeorgiKERELOV каза:
А някои дори ще Ви се изсмеят - що за тема, къде е темата, че не я виждаме ? Нали са "паднали" запорите, какво толкова има ?

Имам приятел, на когото наложиха НП за дето си потроши колата в дупка на пътя... разказвал съм го случая. Обаче не съм разказвал продължението... Приятелят ми поиска от директора на ОДП да накаже неграмотния си служител, издал неграмотно написаното и поради това отменено от съда НП. Познайте наказаха ли го? Нали, казва директорът, НП е отменено от съда! За него всичкия тормоз над моя приятел, загубеното време и пари нямат значение. Този вероятно недоучил юрист продължава да пише НП... Докато има такива началници безобразията ще продължава! Някой е виновен hidden в описания от вас случай! Някой е пострадал. Някой "анонимен" съдия е съсипал живота на маса хора! Е! Нали запорите са паднали... :roll:
plamen_penev
Активен потребител
 
Мнения: 1388
Регистриран на: 13 Май 2007, 17:01
Местоположение: Пловдив


Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron