Страница 1 от 2

Въпрос за юридически стаж

МнениеПубликувано на: 19 Дек 2009, 16:34
от kleines
Здравейте. Знам, че има и други такива теми, но така и не намерих отговора в тях, та по този повод поставям настоящата тема.

Времето, работено по трудово правоотношение с търговско дружество на длъжност "юрисконсулт" след дипломиране, ще се брои ли за юридически стаж и ще се счита ли за стаж за правоспособност?

Re: Въпрос за юридически стаж

МнениеПубликувано на: 19 Дек 2009, 18:29
от Pink_Floyd
kleines написа:Времето, работено по трудово правоотношение с търговско дружество на длъжност "юрисконсулт" след дипломиране, ще се брои ли за юридически стаж и ще се счита ли за стаж за правоспособност?


За юридически стаж ще се "брои", но по втория въпрос - да ли за стаж за провоспособност, не мога да отговоря, тъй като е доста философски! Малцина могат да си признаят, че юридическият им стаж е и "правоспособен"!

Re: Въпрос за юридически стаж

МнениеПубликувано на: 19 Дек 2009, 18:31
от DEKAH
Чудя се, не трябва ли да си правоспособен юрист, за да можеш да работиш като такъв?

Re: Въпрос за юридически стаж

МнениеПубликувано на: 20 Дек 2009, 01:07
от hidden
DEKAH написа:Чудя се, не трябва ли да си правоспособен юрист, за да можеш да работиш като такъв?

Не, няма такова изискване, особено за юрисконсултите. Изобщо, в момента липсва ясна правна регламентация по отношение статута на юрисконсултите и на практика всеки дипломиран юрист може да стане такъв, дори и да не е издържал теоретико-практическия изпит.

Re: Въпрос за юридически стаж

МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2010, 11:39
от kleines
Че дори не е необходимо и да е дипломиран.

Re: Въпрос за юридически стаж

МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2010, 12:38
от Melly
kleines написа:Че дори не е необходимо и да е дипломиран.


Струва ми се прибързано изказване. Отваряй книжките, kleines, и чети, но така, че да можеш да навръзваш нещата. :wink:

Re: Въпрос за юридически стаж

МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2010, 13:24
от kleines
Чета, чета, госпожо! Чета си трудовата книжка какво пише вътре :wink:

Re: Въпрос за юридически стаж

МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2010, 13:47
от Melly
kleines написа:Чета, чета, госпожо! Чета си трудовата книжка какво пише вътре :wink:

Чети, чети.... Някой ден си спомни това, което ти казах. :D

Re: Въпрос за юридически стаж

МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2010, 13:58
от kleines
Разбира се. Но все пак в трудовата ми книжка пише юрисконсулт, в трудовия ми договор, надлежно регистриран в НАП, пише пак юрисконсулт, а не съм завършила дори семестриално.

Re: Въпрос за юридически стаж

МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2010, 15:32
от Melly
Не всичко, което хвърчи се яде. :D

Re: Въпрос за юридически стаж

МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2010, 15:47
от inspectora
kleines написа:Разбира се. Но все пак в трудовата ми книжка пише юрисконсулт, в трудовия ми договор, надлежно регистриран в НАП, пише пак юрисконсулт, а не съм завършила дори семестриално.

И после какво? След диплома и практико-теоретичен /с 20г. юрид. стаж/ директно от студенстката скамейка във ВКС :lol: :lol: :lol:
Колега, много ще ми е интересно, когато кандидатсвате някой ден за магистратско място, да видя физиономиите на комисията, която обработва документите когато види /примерно/: 5г. юридически стаж, от които 3 преди датата на дипломата ... просто от сега си представям новините същия ден :D :D :D

Re: Въпрос за юридически стаж

МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2010, 02:01
от milaplamen
То по тази логика - щом е могло да се работи без диплома, чувствам се адски прецакана, че се дипломирах - направо е било излишно.

Re: Въпрос за юридически стаж

МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2010, 22:42
от dimist
Не смесвайте правото с реалноста, у нас е обичайно незавършило девойче/за юноши бледни не се сещам пример, споделете/ да заеме длъжност за която се изисква 12 години стаж. Така, че племенницата на вуйчо си да не се дава за пример, малко ми е трудно да смеля как в един момент ще има 3 години юридически стаж, след като е завършила преди два месеца?

Re: Въпрос за юридически стаж

МнениеПубликувано на: 12 Фев 2011, 10:55
от kleines
milaplamen написа:То по тази логика - щом е могло да се работи без диплома, чувствам се адски прецакана, че се дипломирах - направо е било излишно.


Не съм казала такова нещо. Никой не би ме пуснал в съда, като недипломирана, пък било то и на длъжност "юрисконсулт". Но е факт, че работих на тази длъжност, още преди да се дипломирам и то без връзки или нещо подобно, по втория начин.
А относно стажа, предполагам, че такъв въобще не тече до датата на дипломиране, макар и да съм заемала позицията "младши юрисконсулт".

Re: Въпрос за юридически стаж

МнениеПубликувано на: 12 Фев 2011, 11:01
от Melly
То и бай Киро тенекеджията се титулова "президент". Та, по брой на презденти на глава от населението май сме на едно от първите места.

Re: Въпрос за юридически стаж

МнениеПубликувано на: 12 Фев 2011, 11:45
от kleines
:? "титулувал" се бил. Аз не съм се "титулувала" самичка, нито във фирмата на майка ми, примерно, са ме титулували така. Кандидатствах си чинно по обява в lex.jobs.bg за длъжност "младши юрисконсулст" в голяма международна фирма с клон в София. Одобриха ме, заех длъжността, сключихме трудов договор и т.н. за тази длъжност. В трудовата книжка ми бе въведено, всичко както си трябва да бъде. И кода по НКПД ако искаш мога да ти кажа. А все още не бях дипломирана.
Сега дали е правилно и законно, тука може да се поспори, защото както спомена hidden очевидно правният статут на юрисконсултите не е изяснен и то в такава степен неизяснен, че се позволява не само хора, невзели правоспособност да бъдат юрисконсулти, но и хора, които все още не са си взели държавните изпити да заемат такава позиция (както аз преди година и нещо).
И не се опитвам да споря, че това е правилно, просто се опитвам да ти обясня, че това е практика и моят случай не е изключение, познавам и други колеги, които също така като мен си бачкаха юрисконсулти още като студенти 5-ти курс.

Re: Въпрос за юридически стаж

МнениеПубликувано на: 12 Фев 2011, 16:13
от Melly
Благодаря, но не се нуждая от обяснения. :D

Re: Въпрос за юридически стаж

МнениеПубликувано на: 12 Фев 2011, 18:59
от kleines
Очевидно се нуждаеш, щом не вярваш на това, което ти казвам :lol:

Re: Въпрос за юридически стаж

МнениеПубликувано на: 15 Фев 2011, 17:35
от zv.zlateva
За първи път се включвам в някаква тема :), но не намерих отговор в никоя институция. Когато завърших образованието си през 2000г., стажа беше 1 год. Тъй като бях платено обучение, според едно Постаноление на Министерски съвет трябваше да се самоосигуряваме, за което се регистрирахме в НОИ като самоосигуряващи и ни издаваха осигурителна книжка. Някъде след около 6м. въпросното Постановление беше отменено и отпадна. Знае ли някой кое е това Постановление, защото именно тази 1 година искам по някакъв начин да я впиша някъде :( . Мисля да пиша и до правната дирекция в НОИ, защото никъде в поделенията не ми казаха какво да правя с тези внесени осигуровки и къде се нанасят. Предварително Ви благодаря :)

Re: Въпрос за юридически стаж

МнениеПубликувано на: 02 Мар 2011, 08:59
от sava
Я и аз да питам .
Искам да стана пилот на изтребител , ама имам завършено СПТУ по дървообработване в Полски Тръмбеш и понеже 3 години съм правил дървени самолетчета/ някой от тях даже летяха/ .та това ще ми се броят ли за летателни часове, щото искам да стана TOP GUN в Уест Поинт?