начало

МВР описа 31 индикатора за психични проблеми на полицаите МВР описа 31 индикатора за психични проблеми на полицаите

Дисциплинарната отговорност по Закона за съдебната власт

Дискусии на тема съдебната власт в България


Дисциплинарната отговорност по Закона за съдебната власт

Мнениеот antwort » 11 Фев 2011, 15:45

Уважаеми приятели във форума,
темата, която искам да поставя на Вашето внимание е свързана с дисциплинарната отговорност на магистратите, уредена в Закона за съдебната власт.
Лично моето мнение е, че е налице празнота в закона по много въпроси, като например:
1. Липсва законодателна уредба кога е налице уронване престижа на съдебната система. Наличният Етичен кодекс на магистратите не е достатъчен като регламентация, защото практиката показва, че крайната преценка е на ВСС.
2. Липсва законодателна уредба , когато ВСС прецени, че е налице уронване престижа на съдебната система какво наказание да бъде наложено.Вярно е, че в ЗСВл. е регламентирано, че за всеки случай се преценява тежестта на извършеното нарушение, мотивите за това, поведението на съответния магистрат и т.н., но на практика отново нещата не стоят така.
3.Ако даден магистрат има наложено дисциплинарно наказание от ВСС и реши да го обжалва пред ВАС няма никакви шансове, защото преценката е за законосъобразност.Т.е., дори и да е предвиден способ за обжалване, на практика той се явава формален и винаги се чете в мотивите на решението, че преценката е за законосъобразност и след като така е преценил ВСС, то съдът не би могъл нищо да промени.
4.В самия Закон за съдебната власт за всички видове дисцплинарни наказания е указано, че същите се заличават след една година, а по преценка на прекия ръководител и по-рано, с изключение на наказанието "дисциплинарно освобождаване от длъжност", или уволнение. И какво излиза, че такъв вид наказание следва да се носи до края не само на професионалния ти път, но и физическото ти съществуване. Това означава, че на практика повече никога не можеш, дори и след определен период от време / години/ да бъдеш съдия, прокурор, следовател, съдия по вписванията, съдия-изпълнител и съдебен помощник. Приемате ли, че това е правилно, законосъобразно, нормално и естествено? Не излиза ли на практика, че правоспособността на наказаното лице остава частична до края на професионалния му път?
Нормално ли е и едно такова наказание да се отнася и до длъжностите съдия по вписванията, съдия-изпълнител/ държавен/ и съдебен помощник, когато тези длъжности не са магистратски, но са включени, уредени в Закона за съдебната власт?
antwort
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 10 Фев 2011, 16:35

Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron