начало

Противоречията в практиката по издаване на изпълнителен лист срещу държавата Противоречията в практиката по издаване на изпълнителен лист срещу държавата

Администриране на жалби от ЧСИ

Дискусии на тема съдебната власт в България


Администриране на жалби от ЧСИ

Мнениеот kalahan2008 » 22 Юни 2011, 17:19

Отварям тази тема, като се обръщам главно към колегите съдии, защото наистина съм се видял в чудо и моля за помощ.
Става дума за правомощията на съдебния изпълнител да администрира жалби срещу негови действия по реда на чл. 436 ГПК и правото на жалбоподателя да обжалва разпореждането за връщане на жалбата по реда на чл. 260-262 ГПК. Вече втора жалба срещу такова мое разпореждане бива отменено от СГС и вече сериозно започвам да се питам "къде сбъркахме?".
1/ Първият казус е следният:
Изп. дело, с ипотека в полза на банката-взискател, от 2000г., през 2002г. длъжникът почива, като въз основа на удостоверение за наследници са конституирани единият син и жена му, останалите му две деца се отказват от наследството. През 2004г. имотът е продаден на публична продан, а след обжалване постановлението за възлагане влиза в сила. През 2007г. делото е прехвърлено от ДСИ на ЧСИ, съответно аз искам ново удостоверение за наследници и в новото се оказва, че длъжникът е имал и още един наследник, т.е. първото удостоверение е грешно.
Конституирам новооткрития наследник като длъжник и му изпращам ПДИ той за първи път научава за изп. дело, защото майка му се е развела с баща му, още когато е бил малък. И решава да се бори, като иска от ВКС чрез СИС отмяна на влязло в сила постановление за възлагане. СИС го препраща на ЧСИ, а аз го препращам на ВКС. След няколко месеца идва определение от СГС (очевидно ВКС е препратил делото на СГС) за прекратяване на делото, тъй като съдът приема, че не било молба за отмяна на влязло в сила постановление, а жалба и следва да се администрира по реда на чл. 436 ГПК. Аз я админситрирам, като в писмените обяснения относно жалбата заявявам, че считам жалбата (молбата) за просрочена. След още няколко месеца идва определение на СГС (друг състав) за прекратяване на делото с мотиви, че ЧСИ бил длъжен да администрира жалбата и ако счита, че същата е просрочена, да я върне на длъжникът, който разполага с възможността да обжалва разпореждането за връщане на жалбата. И аз връщам жалбата с оглед разпорежданията на съда, а жалбоподателят пуска жалба срещу разпореждането за връщане на жалбата. Делото отива при трети състав на СГС, който отменя разпореждането за връщане на жалбата и казва, че не било жалба, затова молбата трябвало да се препрати на...ВКС. Аз го препратих там с отбелязване, че оригинала на молбата се намира във ВКС, вх. № еди-кой си, те ми ги върнаха, защото не бил приложен оригинала на молбата, аз пак им го пратих и сега чакам ... не знам какво ще стане, ще ми я върнат ли, ще се произнесат ли по същество...в крайна сметка 3 състава на СГС и 2 състава на ВКС отказват да се произнесат по молбата-жалба и аз през няколко месеца трябва да я администрирам заедно с копие от делото (около 700 страници). Да не говорим, че преди няколко години един състав на СГС ни беше върнал жалбата, защото копието на делото не било заверено и аз сега всекипът се чудя дали да ги заверявам тези 700 страници или не.

2/ Вторият казус е следният: Длъжникът почива и аз се снабдявам с удостоверение за наследници, единствен негов наследник е брат му, след като си получава ПДИ, той пуска жалба срещу постановлението, с което съм го конституирал като длъжник. Но не плаща таксите нито за съда, нито таксите за ЧСИ за администриране на жалбата. Оставям жалбата без движение и след изтичане на седемдневния срок за внасяне на таксите (всъщност доста повече от 7 дена ги чакам, че ако дойде по пощата, примерно), връщам жалбата, защото жалбоподателят не е изпълнил указанията ми да плати таксите. Съответно той пуска частна жалба срещу разпореждането за връщане на жалбата, прилагайки някакво измислено копие (незаверено), ч ебил платил с пощенски запис на ЧСИ (никакви пари не са идвали с пощенски запис, а още по-малко пък таксите за съда трябва да се плащат на ЧСИ). Днес ми идва решението на СГС, с което съдът в прав текст ми казва, че съставът не споделял разпространеното сред другите съдии разбиране, че ЧСИ трябвало да преценява дали да се връща жалбата или не, ако не са изпълнени условията по чл. 260-262 ГПК, затова отменя разпореждането за връщане на жалбата и САМ я връща, тъй като жалбоподатлят не е изпълнил разпорежданията на ЧСИ и не е внесъл дължимите такси.

Много Ви моля, кажете ми аз какво да правя, нямам време да се занимавам по цял ден с админситриране на жалби, само защото всеки състав на съда (на един и същи съд) имал различно мнение по тълкуване на закона.
Моля Ви кажете ми какво да правя - как да се уеднакви тази практика на съда?
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3718
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron