начало

Изходът от извънредното положение – време да реставрираме правовата държава Изходът от извънредното положение – време да реставрираме правовата държава

За имунитета на магистратите

Дискусии на тема съдебната власт в България


За имунитета на магистратите

Мнениеот Ники » 24 Дек 2001, 17:00

Отскоро упорито се говори за промени в Закона за съдебната власт. Как мислите, трябва ли да се премахне имунитета на магистратите или следва да се запази, макар и във видоизменен вариант? Изобщо полезен ли е имунитета или е вреден ?
Ники
 

RE: За имунитета на магистратите

Мнениеот Mb}|{bT » 05 Яну 2002, 20:10

Не виждам защо да е вреден. Имунитетът означава спокойствие. Спокойствие, че някой ненормален прокурор няма да разпореди задържането ти само защото си му обяснил някои неща в съдебна зала например. Или че няма да станеш жертва на още по-ненормалните местни лидери на политически партии, които смятат, че са местните владетели и трябва непременно да се случва това, което на тях им се иска. Повярвай ми, виждал съм как се случват тези неща на хора без имунитет.
Mb}|{bT
 

RE: RE: За имунитета на магистратите

Мнениеот Ники » 12 Яну 2002, 12:55

Благодаря за отговора, колега. На едно мнение по въпроса сме, ще се радвам да прочета и други мнения!
Ники
 

RE: За имунитета на магистратите

Мнениеот remo » 13 Яну 2002, 00:01

Уважаеми колега Ники, По отношение имунитета на магистрата и неговата полезност, за мен няма две мнения - определено е полезен! Във времената в които живеем, наличието на имунитет не само дава на магистрата спокойствие в работата му, но и нещо повече. Той пряко предпазва неговото психично здраве. Нямам представа, какво е виждал в практиката си колегата, който преди мен е взел отношение, но ако започна аз да Ви разказвам, веднага ще бъда прекъснат с модното напоследък "Много американски екшъни гледаш!". Липсата на имунитет в тези поръчкови времена веднага би довела до образуване на предварителни проверки срещу неудобния магистрат за какво ли не! Предполагам сте наясно колко елементарно един магистрат може да бъде въвлечен умишлено в кръчмарска ситуация,след която чл.325 НК да му се усмихне приветливо! Проблема е другаде! На практика липсва ефикасен начин за търсене на елементарна дисциплинарна отговорност от провинил се магистрат, да не говорим за наказателно преследване срещу магистрат - особено ако вече е станал и несменяем! Свидетел съм как една прокурорка има заведено дисциплинарно производство пред ВСС за десетки изчезнали прокурорски преписки и дела, и как за повече от половин година никой не може да я накара по никакъв начин да се яви пред ВСС, при все, че има насрочени до момента не по-малко от 5 дати за изслушването и! И най-странното, е че тя просължава за ходи на работа, с идключение на дните, когато трябва да е в София, и когато ту тя, ту децата и са болни, ту е налице някаква друга причина! И това не е единичен случай! С две думи - абсолютно съм "за" имунитета на магистрата! Но във всички случаи следва да бъде намерена адекватна процедура за търсене на отговорност от провинилите се! В крайна сметка, колкото и високопарно да звучи, става на въпрос за СЪДБИТЕ НА ЖИВИ ХОРА! С това НИКОЙ не трябва да може да се гаври безнаказано!
remo
 

RE: RE: За имунитета на магистратите

Мнениеот Ники » 14 Яну 2002, 20:07

И с вас съм съгласен. Вие очертавате другата страна на магистратският имунитет и необходимостта от по- ефективен механизъм за снемането му. В случая, обаче ми се струва, че повдигнатата от Вас тема касае ефективността и бързината на дисциплинарните производства, водени от ВСС. В сега действащият Закон за съдебната власт няма изчерпателно уредена процедура за въпросното производство. Глава 14 от закона отделя прекалено много внимание на това кой може да възбуди такова и какви са видовете наказания, но липсват процесуалните норми, по които да се води производството. Мисля, че е уместно ако съответният магистрат, против когото е възбудена "дисциплинарка", е редовно призован, да не се чака явяването му. Той би могъл да даде и писменни обяснения, без да участва пряко в производството.В края на краищата решенията на ВСС са атакуеми пред ВАС ! В сайта на Министерство на правосъдието има проектозакон за изм. на ЗСВ и тече дискусия по предложените промени. Потърсете и изразете и там Вашето мнение, дано някои го прочете !
Ники
 

RE: RE: RE: За имунитета на магистратите

Мнениеот _|_ » 15 Яну 2002, 00:39

Be kolega ti s vsichko si saglasen. Pokaji malko harakter nay posle!!!!!
_|_
 

RE: RE: RE: RE: За имунитета на магистратите

Мнениеот Ники » 15 Яну 2002, 18:34

Че те мненията и на двамата колеги съвпадат, как няма да съм съгласен? Какъв характер да покажа, трябва ли напук да споря за неща, в които съм убеден и аз!? Междодпугото защо не напишете и Вашето мнение, току виж с него може и да не се съглася...
Ники
 

RE: RE: RE: RE: За имунитета на магистратите

Мнениеот remo » 19 Яну 2002, 13:36

Уважаеми колега _|_ ! Проявата на характер се състои и в това, да се съгласиш с доводите на противника. Не мисля, че излишното въвличане в спорове и противопоставянето на другите само заради спорта е удачно. В крайна сметка всеки има право да защити становището си, но така също и да се съгласи, ако отсрещната страна успее да надделее с аргументите. За да се признаеш за победен обаче се иска кураж и доблест. Колцина са тези, които го правят днес? На днешно време мнозина са тези,които предпочитат да посочат проблемите и да се показват големи умници, като дискутират върху това - колко значим е този проблем за обществото. Но това с нищо не помага. Виж да предложиш на обсъждане евентуалното решение на проблема - това вече е нещо съвсем друго. А за това вече изискванията към характера и личността са други. Посочването на проблемите е работа повече на журналистите, а намирането на адекватни решения - е това вече е добро предизвикателство за юристите!
remo
 


Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron