начало

Съдът не пусна предсрочно от затвора втория осъден за убийството на Мартин Борилски Съдът не пусна предсрочно от затвора втория осъден за убийството на Мартин Борилски

Как да не потънем по-надълбоко от дъното.

Дискусии на тема съдебната власт в България


Как да не потънем по-надълбоко от дъното.

Мнениеот С Т Р А Ж » 09 Мар 2002, 13:52

Уважаемите Съдии, Прокурори, Полицаи и пр. трябва да са ХОРА НА ЧЕСТА! Да изпълняват своите задължения за благото на обществото и В НЕГОВО ИМЕ. Да престанат да мислят за това колко ОБИДНО МАЛКИ са техните възнаграждения. ДА ИМ СЕ ПОЗВОЛИ ДА РАЗВИВАТ ЧАСТЕН БИЗНЕС, както в някои страни по света - Сирия. Да им се отпуснат заеми за този бизнес. Така може да се преодолее корупцията. Да се построят СПЕЦИАЛНИ силно ОХРАНЯВАНИ жилищни комплекси, където да живеят съдиите и прокурорите, със своите семейства. За да могат да спят спокойно. Да не мислят когато "подписват" нечия присъда след колко години ще трябва да се озъртат на всеки ъгъл.
С Т Р А Ж
 

RE: Как да не потънем по-надълбоко от дъното.

Мнениеот * » 09 Мар 2002, 18:17

Такива нововъведения са невъзможни у нас.
*
 

RE: RE: Как да не потънем по-надълбоко от дъното.

Мнениеот muncho » 10 Мар 2002, 12:03

Това с частните бизнеси изобщо не го разбрах - как ще бъдат хора на честа и ще съдят честно, ако по цял ден мислят как им върви бизнеса и кой го движи докато си губят времето за ниска заплата в съда? И как ще отсъдят честно по дело на конкурент (в най-общ смисъл) - ще започнат едни безкрайни отводи, обжалвания... Решението за финансовата незавимост ми се струва много по-просто - да им се вдигнат заплатите на магистратите. Някой ако знае колко е броят им в България - не вярвам да е повече от няколко хиляди. Ако всеки взема заплата колкото депутат - това прави няколко милиона лева на месец заплати за всички магистрати. За една държава, на която са на път да тръшнат вратата на Европейския съюз заради парализирана и корумпирана съдебна система тези пари трябва да могат да й се отделят от бюджета. Достатъчно ще е да увеличат съдебните такси по някои масови и предразполагащи към злоупотреби с процесуални права прозиводства (напр. налагането на обезпечения или частните жалби). Може ли един съдия (или пък трима дори) да трябва да изчете томове с материали по делото и размерът на таксата да бъде 15 лв? Друго, което много би помогнало да съдиите, е въвждането на фигурата на "асистентите" в съда. Ясно е, че от деловодителки и секретарки помощ голяма съдията не може да получи, а и те са май най-корумпираното звено в съдебната система. За много по-ниска от съдийската заплата много прясно дипломирали се юристи биха работили по няколко години в съда, където да помагат на съдиите - не става въпрос за безсмисления едногодишен стаж, нито за младшите съдии, каквито има само в окръжните съдилища, а за персонален помощник за всеки съдия. Така хем няма да се увеличава броят на несменяемите магистрати, хем няма да излиза скъпо на държавата, хем няма да се чудим къде да денем по няколко хиляди завършващи всяка година студенти по право. А за блоковете и охраната - това не вярвам самите магистрати да го поискат. На кой би му харесало цял живот да живее в бункер?
muncho
 

RE: RE: RE: Как да не потънем по-надълбоко от дъното.

Мнениеот hebigatsu » 10 Мар 2002, 15:34

Колега, това за таксите дано не гомислите сериозно, защото те и сега в редица случаи са достатъчно високи. Според мен в тази връзка просто трябва да се приложи най-накрая чл.117 ал.3 от К на РБ и тогава финансовите проблеми на съдебната власт ще се решат. Ако човек си направи труда да сметне приблизителната сума, която влиза на месец в бюджета от съдебни такси ще се хване за главата защото средната сума от районен съд възлиза на не по-малко от 50 000,00лв. на месец, акот се прибавят и минимум толкова от окръжен съд и като се умножат по броя им ще се получи сумата от 2 700 000,00лв., която е само от такси за завеждане на дела пред първа инстанция.
hebigatsu
Активен потребител
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 19 Окт 2001, 19:42

RE: RE: RE: Как да не потънем по-надълбоко от дъното.

Мнениеот Кларк Кент » 10 Мар 2002, 18:41

Съдиите в България са общо около 1800 човека. Каква държава е нашата, като не може да им даде достойни заплати? А по отношение на това да имат право да развиват бизнес- в САЩ съдиите могат да участват в бордове на различни фирми, да бъдат акционери и т.н.т. Единственото условие е да се отвеждат при наличие на т.нар. конфликт на интереси, т.е. ако са заинтересувани пряко или коствено от дадено дело във връзка със страничният им бизнес.Във Франция например магистратите могат да се кандидатират за политически изборни длъжности в рамките на местното самоуправление,както и да провеждат предизборна кампания докато работят, като такива, но при условие, че изпълняват тази длъжност в район различен от този, където упражняват съдийската си професия. В България моделът е като че ли един от най- строгите, но това не помага, както виждаме на функционирането на съдебната система.А и забраните лесно се заобикалят. Нестор Несторов нали живее охолно "благодарение на печелившият бизнес на съпругата си"!
Кларк Кент
 


Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron