начало

Прокурори и следователи ще вдигат паметник на американски президент в София Прокурори и следователи ще вдигат паметник на американски президент в София

За е-достъп до дела и адвокатите

Дискусии на тема съдебната власт в България


За е-достъп до дела и адвокатите

Мнениеот danslesbalkan » 19 Мар 2019, 15:34

Адвокатите пак надигнаха глас за улеснен и широк достъп до дела по електронен път. Първо искат осигуряване на дистанционен достъп до електронните дела, предявяване на волеизявления и доказателства по електронен път чрез Единната информационна система на съдилищата.

Второ искат осигуряване на достъп на Електронния портал за електронно правосъдие до Единния регистър на адвокатите. Освен това държат да се въведат единни правила за електронен достъп до делата.

Оплакват се и че отделни съдилища отказват да им изпращат по имейл протоколи от съдебни заседания.
Да не говорим за §152 АПК, съгласно който в срок до 10 октомври 2019 г. ВСС трябва да създаде техническа възможност адвокатите да изпълнят задължението си по чл. 137, ал. 2 АПК за известяване на електронните им адреси със съобщения, подписани с е-подпис.

За всичко това Боян Магдалинчев е обещал на 26 март да бъде проведена среща между IT специалистите на ВСС и адвокатурата.
Има ли нещо друго, за което адвокатите да искат, но да не са си казали? Нима никой не съзнава колко е амортизиран сградният фонд и колко са претрупани с дела в съдилищата? Обаче искат да си седят в лъскавите кантори и да си цъкат на компютъра информацията, която им трябва. Не става така - трябва да се ходи до съда, хора. Утре ще поискате и дистанционно явяване по дела, за да не излизате по цял ден от офиса!
danslesbalkan
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 07 Мар 2019, 14:57

Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron