начало

Затварят баровете. Стадионите – без публика. Празненствата – до 30 човека Затварят баровете. Стадионите – без публика. Празненствата – до 30 човека

назначавен в съдебната власт

Дискусии на тема съдебната власт в България


назначавен в съдебната власт

Мнениеот indi_AD » 17 Фев 2005, 18:19

До всички, които не спряха да пускат флуиди и офтопици във форума с теми от рода "Дъщеря на еди кой си станала съдия!", "Как се става магистрат", а и да не забравя "Защо и как не успях на изпитите?".
Младежи и девойки, уважаеми колеги,
Ако знаете значението на думата "връзки", просто ще спрете да пускате подобни (меко казано) глупави теми. Разбирам вашето недоволство, но така е бил устроен света, така е сега и ще бъде винаги. Моля, престанете да занимавате човечеството със своите виждания и разбирания за справедливостта, защото (най-малкото) това не е правно понятие - справка вж. метафизиката!
Благодаря за вниманието!

П.С. Нямам нищо против ВАС, но оценките, които прочетох за хора, които не познавате лично не са ми приятни и са абсолютно субективни, дадени в момент на отрицателни емоции. Не певръщайте форума в пазар!
ПИШЕТЕ НА БЪЛГАРСКИ, ТОВА Е БГ ФОРУМ!!!
indi_AD
 

Re: назначавен в съдебната власт

Мнениеот Пионерче » 17 Фев 2005, 18:28

А каква е разликата между "връзкарство" и "непотизъм"?
Пионерче
 

Re: назначавен в съдебната власт

Мнениеот Пионерче » 17 Фев 2005, 18:29

А по същество - не сте прав!
Щом има нещо съмнително, то трябва да се очисти!
Иначе създавате съмнения в това, дали и Вие не се ползвате от протекции.
Пионерче
 

Re: назначавен в съдебната власт

Мнениеот indi_AD » 17 Фев 2005, 18:34

Всеки ползва протекции! И какво значи "съмнително"????
indi_AD
 

Re: назначавен в съдебната власт

Мнениеот Иван » 17 Фев 2005, 18:46

Колега, учудвам се на разбирането Ви, че правото нямало нищо общо със справедливостта, че това било нормално, че така бил устроен света и било абсолютно нормално да е така устроен. И аз съм видял все пак как е устроен света, знам много добре какво означава думата "връзки". Тях винаги ги е имало и ще ги има, няма съмнение в това. Но когато стане въпрос лично до Вас, тази философия едва ли ще ви успокои, защото по тази логика се стига не до другаде, а до феодалния и до робовладелския строй. Не говорим за някаква голяма "справедливост" или нещо подобно, а за това, когато се нарушават интересите на някой, това поне да става горе-долу законно. Това съвсем добронамерено и без лично отношение към Вас.
Иван
 

Re: назначавен в съдебната власт

Мнениеот indi_AD » 17 Фев 2005, 19:56

еееее - ще стане дискусия тук... май :-)
Не можах да разбера връзката с феодалния строй, но няма значение! Справедливостта не е правно понятие! Тук съм категоричен - естествено, приемам други мнения. Колкото до "интереси" и "връзки", от това по-голяма връзка (между думите и в конкретния контекст) няма.
indi_AD
 

Re: назначавен в съдебната власт

Мнениеот enigma » 18 Фев 2005, 00:29

Глупости, цялото англо-саксонско и американско и немско право е основано на понятията sunstanctial justuce и Gerechtigkeit. Че и това на ЕС. Вземете решения например по възражения за обществен ред и ще се убедите. За другите мога само да предполагам, че не са по-различни.

Това се възприема като обективна справедливост - разумно балансиране на интересите на частноправните субекти, подчинени на правната уредба, плюс държавата - това не изключва накърняване на някого, ако има рационална причина - важното е крайният резултат да представлява добра пресечна точка на конкуриращите се интереси - това е справедливо. Ако не сте разбрали това е величието и самата същност на съществуването на правото и неговата метафизика, всичко друго е произвол на властимащите.

Това е съвсем различно от субективна справедливост (правда). Тя наистина няма място в една регламентация, защото отразява личното отношение към случващото се с личните интереси.

Тези две неща са понятие, описани още от Аристотел.

Жал ми е за вас, че влизате с подобна нагласа в системата, още повече ми е жал за колегите, на които ще говорите формални глупости в залата, а най-вече ми е жал за съдбите, дето ще затриете щото нямало справедливост.

Направете си поне тази бележка - за съдията не е толкова важно да е перфектен юрист, важното е да е справедлива личност - защото определя човешки взаимоотношения, макар и регулирани властнически.
enigma
 

Re: назначавен в съдебната власт

Мнениеот emigrant » 18 Фев 2005, 01:17

Ej, indi_AD li si kyv li si, nedej da govori6 za sveta!!! Ti si se sblyskal s dejstvitelnostta v BG i mozhe6 da govori6 za BG! Ne mozhe6 da govori6 za sveta, sled kato si zhivql i rabotil samo v BG! Stoj si na BalkanO i si govori za BG. Bih se syglasil s teb, ako be6e napisal: "така е бил[a] устроен[a] [BG], така е сега и ще бъде винаги." No za sveta ne moga da se syglasq.
Ponezhe si mnogo nagal i otvoren, 6e ti kazha, 4e dokato ima nekydarnici, koito polzvat protekcii ili vryzki (kakto iska6 go nari4aj) i dokato po tozi na4in se podbirat kadrite v BG, nqma da ima prosperitet v BG. A vie, koito se ostanali v BG, si izberete dali tova 6e prodylzhi ve4no. Az 6e izpolzvam slu4aq, 4e otvori taq tema, za da ti fokusiram vnimanieto v/u slednite vyprosi: Nali znae6, koq e naj-zle rabote6tata syd. sistema v Evropa? Znae6, kyde sa naj-niskite zaplati? Znae6, ot koq dyrzhava mladi hora emigrirat, za6to ikonomikata ne e sposobna da im syzdade rabota? Sy6to taka znae6 koq e dyrzhavata v Evropa, v koqto 400-500 evro e hubava zaplata? Znae6 koq e dyrzhava v BG, v koqto trqbvat vryzki da zapo4ne6 rabota, dazhe i kato dyrzhaven sluzhitel, za da polu4ava6 150 evra?
Sled kato si otgovori6 sam na vsi4ki tiq vyprosi, mozhe6 da prodylzhi6 da misli6 v/u opredeleniqta na "vryzki", "symnitelno" i "spravedlivost".
Ajde sys zdrave!!!
emigrant
 

Re: назначавен в съдебната власт

Мнениеот Пионерче » 18 Фев 2005, 03:22

Връзката с феодалния строй не беше толкова трудна за откриване, дори и за мен.
Идеята, че през феодализма няма равноправие и всеки по веригата зависи от "отношенията" си с този отгоре.

Не искам да кажа клишето, че правото е наука за справедливостта.
Всъщност проблемът за "справедливостта" ме е болял много (главно философския му аспект отразен в литературата: една е справедливостта за Смирненски, друга за съвременниците му).
Да е справедлив не е качество на който и да е човек, тъй като той винаги изхожда от субективни позиции, предизвикани от ограничените му познания, от емоции и желания. Въпреки това исторически основно са съществували три подхода към постигането на справедливост – на равенството между броя хора и делимото/ полагаемото (уравнивиловка); на отчитането на особености от рода на интелектуални способности, участие в действията (носещ стимул за работа, но не е съвсем социално приемлив) и на “всекиго според потребностите” (икономически утопичен).
Заглавоболи ме и наскоро, когато на упражненията трябваше да разделим едно съкровище м/у трима, така че да не ни клъцнат главата. Все някой от тях нямаше да се задоволи с нашата, обективна за нас, но неправилна за него преценка.

Докарано до тук, че правото търси справедливостта и че справедливост няма, а пък процедурата за разделение на съкровището е трудно приложимо в едно многочленно и многоправоотношенно общество, думите на enigma идват точно на мястото си.
"обективна справедливост - разумно балансиране на интересите на частноправните субекти, подчинени на правната уредба"
Това разумно (значи не истинско) балансиране (т.е. не перфектно) е кълчене на езика да се нарече "справедливост", а още по-голямо "обективна", но правото явно си вярва и придава свое значение на някои термини, защо пък да не му го позволим с едно наум.
Може би не съм ясно. Имам предвид, че "разумно балансиране на интересите на частноправните субекти, подчинени на правната уредба" е висша цел, а дали това всъщост е "обективна справедливост" е друг въпрос.


@ indi_AD
"съмнително" означава "което предизвиква/изразява съмнение, което не е безспорно, което е тъмно, неясно, непроверено, непочтено, нечестно" а в нашия случай - че изродщината е толкова видна, че някой си мисли да се оплаче от нея.
Аз лично не ползвам протекции (засега).
Пионерче
 

Re: назначавен в съдебната власт

Мнениеот enigma » 18 Фев 2005, 04:30

Напълно разумното е точно "перфектно" и не зависи дали всички ще са доволни (правото е изкуство на разрешаване на конфликти, не е приложимо в идеална среда ). Дали е напълно разумно е въпрос вече на качества на много хора и на конкретен момент, важното е обективната справедливост да е някаква цел поне на юристите и разрешението в нормите и тяхното приложение да е приемливо.

Има разлика като представи за социална справедливост и за справедливост на правната система. Социалната се грижи за разпределянето на благата (посочените исторически подходи), а правото - за разрешаване на властнически регулирани конфликти и конфликтни ситуации, макар и представите за общество да влияят неминуемо на правната справедливост.

Ползвам "обективна" и "субективна справедливост" , защото това наистина са понятия въведени още от Аристотел. Но български следва да е "справедливост" и "правда", като последната май е русизъм, не знам. Но това, както Пионерче правилно отбеляза е въпрос на избран термин в края на краищата. Важна е какво разбираме под това.

Проблемът със смесването на тези понятия в БГ идва от много страни. Не искам да ги коментирам, на при нас правда и справедливост се бъркат ужасно често при лоши юридически преводи.

Справедливост на английски е justice и прилагателните са fair и just , което значи: 1) acceptable/appropriate/reasonale in particulare situation (аз го наричам разумен баланс на интересите - затова се казва, че дадена цена на стока е например fair enough или че има fair deal това значи, че не ти отърва 100 % на представата за извлечена полза, на разбираш, че и другия има право да печели и затова приемаш договорката), както и 1) just значи и treating people equally, което вече има отношение към понятието правова държава (rule of law). justice е синоним и на правната система и на съдия освен това - дотолкова, това да действаш разумно и да комбинираш правилно интересите на спорещите, се асоциира със правото изобщо.

Та хората по common law нямат и грам идея за субективно отношение относно справедливост - въпрос на еволюция. "Правда" се асоциира с right (като прилагателно) и това значи нещо да е morally good, true, correct - все субективни понятия. А правото е just, не right и правораздаване се нарича to administer justice или dispensation of justice.

Тук все пак имам предвид правните термини, които следват основното житейско значение, а литературно думите доста се смесват, което е нормално.

Извинявам се за ползването на английски. Просто реших, че така е най-лесно да се илюстрира разликата межде понятията.
enigma
 

Re: назначаване в съдебната власт

Мнениеот de jure » 18 Фев 2005, 11:20

Отскоро следя в Интернет протоколите от заседанията на ВСС и наблюдавам как средните й етажи оказват силна съпротива на конкурсното начало, предлагайки за назначаване външни за системата хора директно за районни и окръжни магистрати, а не за младши. И тук въобще не става въпрос за изтърканото "Не се оправдавайте за неуспеха си в конкурсите". Иде реч за бъдещето именно на УСПЕЛИТЕ в тези конкурси - като изтекат две години, те какво ще правят? Да не говорим, че някои от номинациите за районни са за хора, неуспели в конкурса за младши.
de jure
 

Re: назначавен в съдебната власт

Мнениеот ... » 18 Фев 2005, 11:31

Просто хората неуспели на конкурса за младши са "се ориентирали правилно в обстановката", по лесно е да "пребориш" 25 души ВСС, отколкото първо 5 души комисия и после 25 ВСС...
...
 

Re: назначавен в съдебната власт

Мнениеот начинаещ » 18 Фев 2005, 12:21

Колеги,как се търсят в интернет протоколите от заседанията на ВСС ?
начинаещ
 

Re: назначавен в съдебната власт

Мнениеот pamelanb » 18 Фев 2005, 12:30

enigma, pozdravlenia!!!
pamelanb
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 15 Юли 2004, 13:32


Re: назначавен в съдебната власт

Мнениеот bateto » 18 Фев 2005, 14:15

Ето това е.......такова изказване може да се направи само след добър стаж в социалистическия реализъм!!
bateto
 

Re: назначавен в съдебната власт

Мнениеот dyody » 18 Фев 2005, 15:10

Ius est ars equi et boni. Май има връзка между правото и справедливостта.
dyody
 

Re: назначавен в съдебната власт

Мнениеот 777 » 18 Фев 2005, 15:39

443,нищо не става
777
 

Re: назначавен в съдебната власт

Мнениеот ... » 18 Фев 2005, 16:11

колега:
1. идете на http://www.vss.justice.bg
2. после натиснете българското знаменце
3. от ляво си изберете "заседания на ВСС"
4. след това съответно "Дневен ред" или "Протоколи от заседанията"
...
 

Re: назначавен в съдебната власт

Мнениеот ... » 18 Фев 2005, 16:13

извинявай те, не се казва "натиснете", имах предвид "кликнете с мишката"
...
 

Следваща

Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron