начало

Иван Гешев: Политици и бизнесмени да спрат да дават акъл на прокуратурата Иван Гешев: Политици и бизнесмени да спрат да дават акъл на прокуратурата

Въпроси за новия "Търговски закон"?

В този форум можете да търсите и предоставяте лекции и др. материали


Въпроси за новия "Търговски закон"?

Мнениеот iliander » 27 Юни 2011, 14:21

Предишното издание на "търговския закон" в Р.България ,чийто авторството е на проф.Огнян Герджиков остава ли в сила ,след издаването на новия "търговски закон" които вече е по книжарниците?
iliander
Младши потребител
 
Мнения: 87
Регистриран на: 10 Май 2011, 11:40

Re: Въпроси за новия "Търговски закон"?

Мнениеот toten14 » 27 Юли 2011, 00:37

Република България в правната си система има един Търговски закон от 1991 г. С доста изменения вярно, но все пак още в сила. Предишният е действал от далечната 189 и дълбокия снег година до средата на миналия век. А Огнян Герджиков, предполагам е участвал в групата, разработила проекта, превърнал се официално в Търговски закон(убягват ми историческите факти), но на закона не пише, че е негов, тъй като Конституцията ни "фингира" авторството на законите като принадлежащо на Народното събрание. :lol: За "новия Търговски закон" лично аз не съм чувал, сигурно съм неосведомен.
Ако имате предвид литературата, която е написал Герджиков, да той има "Коментар на ТЗ" в 3 тома. Нови издания мисля, че няма, а последните са от 2007 г. Принципно при литературата няма давност, а актуалността е свързана с измененията направени в законодателството след изданието на съответния труд. Повечето промени, обаче не засягат стойността на добрата книга разбира се, защото винаги може да извлечеш нещо ценно от нея като следиш съответно за изменения. Особено полезни понякога са de lege ferenda предложенията и тяхната аргументация, защото често се оказва, че тези предложения се превръщат в реалност след време.
Извън насоката на горното, искрено се надявам, че сте студент по икономическа специалност и се подготвяте за правните дисциплини, които имате..."Търговско право", "Основи на гражданското право" и тн. или както се казва в предговорите на учебниците "обикновен гражданин с интерес" :lol: , защото, ако сте студент в юридически факултет би било леко необяснимо.
Trans penem mihi est!
toten14
Младши потребител
 
Мнения: 91
Регистриран на: 16 Окт 2009, 17:36


Назад към Лекции и материали


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron