начало

ССБ с апел към международни организации да изведат стандарти и мерки срещу политически действия срещу съдии ССБ с апел към международни организации да изведат стандарти и мерки срещу политически действия срещу съдии

Помощ за казус по МЧП

В този форум можете да търсите и предоставяте лекции и др. материали


Помощ за казус по МЧП

Мнениеот jul_jul » 15 Ное 2012, 11:29

Здравейте,
Имам да реша следния казус по МЧП. Моля, ако може някой да помогне. Ще съм много благодарна. Та към казуса:

ТД Vino della Cassa има действително седалище в Италия, но решава да придобие акции и на българския пазар. За да постигне тази цел, то предприема определена рекламна кампания като започва да разпространява каталози на българския пазар. Г-н Иванов получава в пощенската си кутия един от тези каталози, който е адресиран пряко до него, като каталогът е изготвен на български език. Поласкан от това и след като е харесал едно от видовите трапезни вина, които се предлагат в каталога, включително примамливата цена, г-н Иванов решава да поръча три кашона вино за лично ползване. Той прави поръчката в началото на 1 дек 2008г. Получавайки поръчката в началото на февруари 2009г., г-н Иванов констатира, че при част от бутилките тапите не са качествени, а другата чат са истински оцет. Г-н Иванов познава качеството на този сори вино и поради обстоятелството, че на практика е бил излъган решава да търси правата си по съдебен ред.

1. Пред кой съд може г-н Иванов да предяви иска си?
2. Кое е приложимото право към правоотоношението, предмет на предявения иск?
jul_jul
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 20 Окт 2008, 16:01

Re: Помощ за казус по МЧП

Мнениеот abstract » 15 Ное 2012, 12:54

С разпространяването на каталозите на територията на българската държава италианската фирма е насочила дейността си на територията на РБългария. И тъй като г-н. Иванов е физическо лице, той се явява потребител и по-слаба страна по договора, поради което и може да избере къде да заведе делото - по своето меостоживеене или по адреса на ответника. Приложим към този казус е Регламент 44/01г. не ЕО, т.нар. Брюксел І.
abstract
Потребител
 
Мнения: 131
Регистриран на: 11 Май 2008, 08:21


Назад към Лекции и материали


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron