Страница 1 от 1

Помагало по теми за държавен изпит по гражданскоправни науки

МнениеПубликувано на: 15 Май 2018, 12:21
от hussar
На сайта на Нова Зевзда намерих помагало озаглавено "Теми за държавен изпит по гражданскоправни науки" на Георги Стефанов. Издадено е тази година и явно е актуално. Някой има ли впечатления от книгата?

http://www.novazvezda.com/details.php?id=3307

Re: Помагало по теми за държавен изпит по гражданскоправни н

МнениеПубликувано на: 19 Май 2018, 16:48
от bvoykov
За материалноправната част мисля, че е авторът е достатъчно изчерпателен. По отношение на темите с търговскоправен елемент може и да има повече подробности, защото авторът все пак е титуляр на тази дисциплина, но като цяло е по-добър вариант за подготовка за държавния изпит от останалите предлагани учебници, поне това е моето мнение, с риск да му направя "реклама". В процесуалната част обаче може да не е достатъчно изчерпателен. Така съм чувал от мои колеги, а така и констатирах и аз, допълнително си помагах с учебника на Живко Сталев и другите редовни четива за гражданско процесуално право и граждански изпълнителен процес. Все пак, винаги четете заедно с нормативната уредба, то това няма нужда и от казване, би трябвало да е като инстинкт за всеки студент по право, особено за тези, които са пред държавни изпити. Може да срещнете някои печатни грешки като "минителнично поръчителство", вместо "менителнично", "ипотекирания кредитор" вместо "ипотекарния кредитор", но това не е толкова фатално. Има по-фатални, като например, че "поръчителят остава задължен и след падежа на главното задължение, ако кредиторът предяви иск срещу поръчителя в течение на 6 месеца", а по закон е малко по-различно - чл. 147, ал. 1, изр. 1 ЗЗД - "ако кредиторът е предявил иск против длъжника в течение на шест месеца". Аз други грешки от този "по-фатален вид" не съм констатирал, когато го ползвах на времето. Отваряйте си очите все пак, ползвайте закона, подхождайте критично към написаното, така се учи най-добре според мен.
Иначе като цяло е добро четиво, има и за авторското право и сродните му права, което е полезно, ако сте учили във ВУЗ, където тази дисциплина не се преподава. Имам като цяло положителни впечатления от този учебник. По-кратък е по съдържание от онези тритомни издания на Lawstore. За тях нищо не мога да кажа, защото не съм ги ползвал.

Re: Помагало по теми за държавен изпит по гражданскоправни н

МнениеПубликувано на: 23 Май 2018, 10:42
от hussar
Благоря Ви за изчерпателния отговор, колега!

Re: Помагало по теми за държавен изпит по гражданскоправни н

МнениеПубликувано на: 07 Ное 2018, 14:19
от dadee
Благодаря! :D :D VIPCLUB888