Страница 1 от 1

Процедура по връщане на откраднати вещи?

МнениеПубликувано на: 30 Авг 2005, 13:32
от abvto
Здравейте,
може ли да ме насочите към информация, в която е описана процедурата по връщане на откраднати вещи. От полицията вече 7 месеца ми връщат откраднати лични вещи, които съм описал и разпознал. Има ли срок, за който трябва да бъдат върнати? Към кого да се обърна? И всякаква информация в този аспект ще ми бъде от полза. Искам да науча колкото се може повече.
Предварително Ви благодаря!

П.С. Тъкмо човек си възвърне надеждата в нашата Полиция и после бързо е загубва ......

МнениеПубликувано на: 30 Авг 2005, 15:19
от Жана
Вашите откраднати вещи са веществено доказателство и процедурата по тяхното изземване, съхранение и предоставяне е уредена в НПК - чл.106 и сл. Тъй като в момента се води дознание за кражба /предполагам/ до приключване на наказателното производство веществените доказателства се съхраняват, но е уредена възможност да Ви бъдат върнати, но само ако това няма да затрудни разследването.
Това, което трябва да направите е да подадете молба до прокурора да Ви бъдат върнати вещите и ако той прецени, че това няма да попречи на разследването ще Ви разреши.

откраднати вещи

МнениеПубликувано на: 30 Авг 2005, 15:26
от прокурор
Обясненията на Жана са точни. След изготвянето на експертиза,с помощта на която да се установи стойността на инкриминираните вещи, мисля,че колегата ще разреши връщането на последните.

МнениеПубликувано на: 30 Авг 2005, 21:10
от друг прокурор
А ако колегата откаже връщане може да обжалвате отказа пред съответния съд. Важно уточнение - вещите подлежат на връщане на собственика.

МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2005, 16:14
от abvto_
Благодаря много за информацията

МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2005, 19:35
от адвокат
Жана е изключително права. просто искам да направя едно малко езиково лексикологично уточнение. не става въпрос за жалба, а за молба.