начало

Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1 Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1

Наркоказус

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Наркоказус

Мнениеот Чадел » 16 Ное 2005, 06:11

Kолеги, интересува ме вашето мнение по един интересен казус, във връзка с чл. 354 от НК. Там, а също и в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и неговите приложения, изрично са изброени растенията квалифицирани като наркотични - опиев мак, кокаинов храст или растения от рода на конопа и т.н. Халюциногенните гъби от семейство Strophariaceae, род Psilocybe, които както знаем се срещат и в българските планини есенно време, съдържат в големи количества веществата псилоцибин и псилоцин, които изрично са включени в Приложение № 1 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите като "вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина". След като самите гъби като биологичен организъм не са включени в Закона, нито в НК, а самите те съдържат тези вещества, възможно ли е квалифициране на даден юридически факт, напр. производство, употреба и т.н., под чл. 354 от НК? Въпросът ми е конкретно за тези гъби понеже един български сайт продава спори и материали за домашно култивиране.
Чадел
 

Мнениеот Гост » 16 Ное 2005, 13:26

Това,което сте написали е е мн.интересно и си заслужава да се помисли върху това.Смятам,че може да се приеме по аналогия ,че при хероина например се изследва непременно процентното съдържание на активния компонент в него-диацетилморфинът,както е и при амфетамините.Спрямо това процентно съдържание се определя и стойността на предмета на престъплението.Фактът,че тези гъби съдържат високорисково наркотично вещество е според мен достатъчен,за да обоснове и съответния престъпен състав-производство,придобиване,държане,съхраняване ,превозване или пренасяне...
Гост
 


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта


cron