начало

ВКС ще тълкува дали и кога е допустимо разгласяване на материали от разследванията ВКС ще тълкува дали и кога е допустимо разгласяване на материали от разследванията

чл. 183 НК

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


чл. 183 НК

Мнениеот lena » 01 Май 2004, 08:01

Колеги, имам неприключено дело преди последното изменение на НК, т.е. заведено е като дело от частен характер. Как да процедирам сега след последното изменение на НК от 30 март. Мога ли същото това дело да го преобразувам в такова от общ характер, или трябва да го прекратя. Последното не ми се иска, защото сме платили ДТ преди отмяната на увеличените такси -100 лева.
lena
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 12 Юли 2004, 19:47

Re: чл. 183 НК

Мнениеот alexander_tonev » 02 Май 2004, 10:18

Става въпрос за промяната на чл. 193а НК /ДВ, бр. 26/2004/, нали така? Доколкото виждам, с това изменение преследването на престъпленията по чл. 183 НК са вече става по хибридния частно-публичен ред /тъжба на пострадалия, който обаче не може да прекрати делото по свое желание/. Доколкото си спомнянм, нормите относно реда за преследване на дадено престъпление се възприемат като норми с комплексен характер - материален и процесуален. Така че, делото би трябвало да продължи с участието на прокурор, като обаче при осъдителна присъда това няма да се отрази на съдебното минало /като при престъпленията от частен характер/. Обаче държа да подчертая, че нямам опит с такива дела, това са само теоретични разсъждения.
alexander_tonev
 

Re: чл. 183 НК

Мнениеот Съжалявам,но... » 10 Май 2004, 14:21

Според последните изменения на НК/виж чл.193а от НК/ вече дело за издръжка се завежда по частна тъжба подадена до прокуратурата/там където е местоизпълнието на задължението за издръжка-местожителство на праимащия/,като се завежда дело от ОБЩ характер и то вече не може да се прекрати по искане на молителя.В случая ,обаче,можете да бъдете спокойни, тъй като състава на чл.183 от НК е бил осъществен преди измененията от месец март/ не знам за кой предходен период, но явно не са били платени поне две месечни вноски/.Делото Ви ще бъде изгледано от съда ,като такова от частен характер ,няма да има прекратяване.Ако, обаче ,вече след измененията на НК /вж.чл.193а НК/ отново има поне 2 последователни неплатени месечни вноски и искате да осъдите виновното лице,ще трябва да подадете тъжба само до дежурния ПРОКУРОР,при това такси няма да Ви бъдат събирани- всичко е безплатно,тъй че да живеят новите изменения.Бъдете спокоен.
Съжалявам,но...
 

Re: чл. 183 НК

Мнениеот kukla » 10 Май 2004, 15:46

В тази връзка да попитам, тъй като не съм адвокат. Майка към, чието дете не е получавало надлежно платени месечни вноски от м. август 2002г. (откакто е присъдена издръжката). Получавала съм ги много нередовно и то най-много в размер на 1/2 от сумата (говоря за 65 лева, получавала съм максимум изпратени 35). След споменатите изменения на чл.193а, на 5 май тази година подадох тъжба по прокуратурата (дежурния прокурор), на основание чл.183 НК. А тук виждам, че въпреки измененията се разисква не само адресатът на тъжбата, но и осъществен състав на престъпление преди тези изменения. В такъв случай правилно ли съм постъпила, като съм подала до СРП, имайки предвид моя случай?
kukla
 

Re: чл. 183 НК

Мнениеот indi_AD » 13 Май 2004, 12:49

Пак се издъниха тези в НС. Добре си беше 183 да е ЧХ. Пак се започва стария ад
indi_AD
 

Re: чл. 183 НК

Мнениеот indi_AD » 15 Май 2004, 21:51

Необходимо е след влизане в сила на промяната, бившият съшруг да не изплати издръжката в два поредни месеца, чак тогава деянието по чл.183 ще е от компетенцията на СРП.

...and justice for all
indi_AD
 

Re: чл. 183 НК

Мнениеот денис белята » 15 Май 2004, 22:36

за обвиняемия се прилага винаги по-благоприятния за него закон-в с случа я преди изменението
денис белята
 


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron