начало

МВР разтури палатковите лагери, протестиращите издигнаха барикади МВР разтури палатковите лагери, протестиращите издигнаха барикади

питане относно пробация.

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


питане относно пробация.

Мнениеот urugvaec » 24 Апр 2006, 16:41

Значи,осъден съм на пробация за срок от една година и поправителен труд за 3 месеца,до колкото знам че на 1/4 от присъдата пробационния инспектор(ако имаш добро държание)трябва да те предложи на комисия която да реши дали да ти разредят времето за подпис един път в седмица,дотук добре всичко ми е ок нямал съм никакви издънки през този период с изключение на 4 неявявания(свързани с работата ми защото ме повишиха и ме пращат на командировки през седмица за 2 дни)за които съм и се обадил предварително а тя ми казва добре но трябва да напиша молба за това напускане на града дотук добре но на последващата командировка изведнъж ме отряза и ми каза че съм нямал право на повече молби и че ако само още един път не съм се явил щели да ме накажат,кажете ми аз от къде съм можел да зная че тези молби са ограничени и как да постъпя в това положение когато съм между чука и наковалнята,вече изтича четвъртия месец и не съм предложен на комисията(защо,правилно ли е това решение) нито имам право на повече неявявания и забележете това се случва след моето повишение в службата ми,нямам надежда не искам да изгубя работата си заради един подпис :(кажете какво да правя?аз ли бъркам или някой друг?
urugvaec
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 24 Апр 2006, 16:10

Мнениеот urugvaec » 25 Апр 2006, 20:16

няма ли компетентни по въпроса ми в тоя форум?
urugvaec
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 24 Апр 2006, 16:10

Мнениеот urugvaec » 26 Апр 2006, 19:20

поне някой да каже как да постъпя в това положение
urugvaec
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 24 Апр 2006, 16:10

пробация

Мнениеот paio » 27 Апр 2006, 13:03

не съм юрист но дано да съм ти от полза . значи на практика не можеш нищо да направиш всичко което ти е казал инспектора е така / за да не те изненада пак прочети З
paio
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 16 Мар 2006, 12:31

пробация

Мнениеот paio » 27 Апр 2006, 13:34

опс,. прочиташ зЗакона за изпълнение на наказанията, И все пак единствения ти вариянт според мен е да изискаш изпълнението на наказанието ти да бъде възложено на работодателя ти . за тази цел е нужно да представиш копие от трудовия договор и бележка от НОИ 4е договора е вписан. след което инспектора прави възлагане на работодателя с което го задължава да следи за изпелнението на наказанието / подписите / и да се разписва на неговото място. инспектора периодично ще минава на да провери дали се подписваш//// в общи линии е това , ако те интересува още нещо питаи.......... дано да съм ти помогнал......
paio
Младши потребител
 
Мнения: 11
Регистриран на: 16 Мар 2006, 12:31

Мнениеот urugvaec » 27 Апр 2006, 19:19

разбрах,че изпълнението на наказанието може да бъде възложено на домоуправителя по местоживеене,интересуваме дали е вярно и какво е нужно да се изпълни?
urugvaec
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 24 Апр 2006, 16:10

пробация

Мнениеот dess_74 » 27 Апр 2006, 19:55

Заради един подпис!

Пробацията си е наказателна мярка, наложена спрямо Вас, заради несъблюдаване и неспазване на законите в страната.
dess_74
Потребител
 
Мнения: 169
Регистриран на: 03 Ное 2005, 16:13

Re: пробация

Мнениеот urugvaec » 28 Апр 2006, 19:09

dess_74 написа:Заради един подпис!

Пробацията си е наказателна мярка, наложена спрямо Вас, заради несъблюдаване и неспазване на законите в страната.
да съгласен съм но ще ми кажеш ли с какво може да те промени тази пробация най-много да ме уволнят и след това сигурно ще са доволни да съм без работа но да се подписвам!
urugvaec
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 24 Апр 2006, 16:10

Мнениеот herr_richter » 29 Апр 2006, 04:50

Това е от наказателния кодекс

Чл. 42а. (Нов, ДВ, бр. 92 от 2002 г.)
(1) (Изм., ДВ, бр. 103 от 2004 г.) Пробацията е съвкупност от мерки за контрол и въздействие без лишаване от свобода, които се налагат заедно или поотделно.
(2) (Изм., ДВ, бр. 103 от 2004 г.) Пробационните мерки са: 1. задължителна регистрация по настоящ адрес;
2. задължителни периодични срещи с пробационен служител;
3. ограничения в свободното придвижване;
4. включване в курсове за професионална квалификация и/или програми за обществено въздействие;
5. поправителен труд;
6. безвъзмезден труд в полза на обществото.
(3) (Изм., ДВ, бр. 103 от 2004 г.) Пробационните мерки са с продължителност:
1. от 6 месеца до три години - за мерките по ал. 2, т. 1 - 4;
2. от три месеца до две години - за поправителния труд;
3. от 100 до 320 часа годишно за не повече от три поредни години - за безвъзмездния труд в полза на обществото.
(4) (Изм., ДВ, бр. 103 от 2004 г.) Мерките по ал. 2, т. 1 и 2 се налагат задължително на всички осъдени на пробация, а мерките по ал. 2, т. 5 и 6 не се налагат на непълнолетни лица, ненавършили 16-годишна възраст.
(5) Пробацията се изпълнява по ред, определен със закон. Чл. 42б. (Нов, ДВ, бр. 103 от 2004 г.)
(1) Пробационната мярка задължителна регистрация по настоящ адрес е явяване и подписване на осъдения пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице. (2) Пробационната мярка задължителни периодични срещи с пробационен служител се провежда в пробационната служба, на чиято територия е настоящият адрес на осъдения. По изключение те може да се проведат на друго подходящо място, определено от пробационния служител, ако важни причини налагат това. Срещите са планирани или извънредни по искане на пробационния служител или осъдения.
(3) Пробационната мярка ограничения в свободното придвижване е налагане на една или няколко от следните забрани за:
1. посещаване на точно определени в присъдата места, райони и заведения;
2. напускане на населеното място за повече от 24 часа без разрешение от пробационния служител или прокурора;
3. напускане на жилището, което обитава, за определен период от денонощието.
(4) Пробационната мярка включване в курсове за професионална квалификация и/или програми за обществено въздействие е насочена към трудова интеграция и/или изграждане на социални навици и умения за законосъобразно поведение на осъдения.
(5) Пробационната мярка безвъзмезден труд е труд, който се полага в полза на обществото без ограничаване на свободата на осъдения.
Чл. 43. (Изм., ДВ, бр. 103 от 2004 г.)
(1) Пробационната мярка поправителен труд се изпълнява по местоработата на осъдения и включва удръжки върху възнаграждението му от 10 до 25 на сто в полза на държавата. Времето, през което се изтърпява мярката, не се зачита за трудов стаж.
(2) Когато осъденият остане без работа, съдът заменя остатъка от поправителния труд с безвъзмезден труд в полза на обществото, като за един ден от остатъка се определя един час безвъзмезден труд. В този случай срокът на безвъзмездния труд може да бъде и под минимума по чл. 42а, ал. 3, т. 3.
(3) Разпоредбата на ал. 2 се прилага и когато осъденият напусне местоработата, където изтърпява наказанието, и в едномесечен срок не уведоми пробационния служител за новата си месторабота.
(4) Времето, през което не се внасят удръжките по ал. 1, не се зачита за изпълнение на пробационната мярка поправителен труд.
Чл. 43а. (Нов, ДВ, бр. 103 от 2004 г.) Ако осъденият без основателна причина не изпълнява наложената пробационна мярка, по предложение на съответния пробационен съвет съдът може да:
1. наложи друга пробационна мярка;
2. замени изцяло или отчасти пробацията с лишаване от свобода; в тези случаи срокът на лишаването от свобода може да бъде и под минимума по чл. 39, ал. 1.

А това - от Закона за изпълнение на наказанията

Чл. 141. (Изм., ДВ, бр. 103 от 2004 г.) Пробационната мярка задължителна регистрация по настоящ адрес се изпълнява по план, утвърден от пробационния служител и съгласуван със съответния началник на районното полицейско управление на Министерството на вътрешните работи.

Чл. 141к. (Нов, ДВ, бр. 103 от 2004 г.)
(1) Когато осъденият е изтърпял минимум една четвърт от определения размер на наложената пробационна мярка и е показал примерно поведение, пробационният съвет може да:
1. промени задължението на осъдения за ежедневна регистрация по настоящ адрес в задължение за регистриране веднъж седмично;
2. отмени забраната за напускане на жилището след 22,00 ч. през почивните и празничните дни;
3. отмени забраната за напускане без разрешение на населеното място по местоживеене през почивните и празничните дни.
(2) За допуснати от осъдения нарушения пробационният съвет може да възстанови първоначалното съдържание на пробационните мерки.
Чл. 141л. (Нов, ДВ, бр. 103 от 2004 г.)
(1) За допуснати нарушения на постановените пробационни мерки осъдените могат да бъдат наказвани със:
1. бележка с устно предупрежение;
2. писмено предупреждение за предложение за замяна на пробацията с наказание лишаване от свобода.
(2) Заповедта за наказанието по ал. 1, т. 2 се издава от съответния пробационен служител след изслушване на нарушителя.
(3) Заповедта за наказание може да се обжалва пред началника на областната пробационна служба. Решението, с което се потвърждава наложеното наказание, може да се обжалва в 7-дневен срок пред главния директор на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”, чието решение е окончателно.

Съвет - говори с началника да не те изпраща известно време в командировки. Говори и с пробационния служител, ако и той смята, че си показал примерно поведение, да те предложи ведната след изтичане на 4-те месеца на пробационен съвет за промяна на задължението за ежедневна регистрация в задължение за регистриране веднъж седмично. Не виждам друг изход, освен да потърсиш разбиране от страна на началника и пробационния служител.
herr_richter
Младши потребител
 
Мнения: 33
Регистриран на: 11 Апр 2006, 00:03

Мнениеот herr_richter » 29 Апр 2006, 04:59

Не съм чул някъде да се полагат подписи пред домоуправителите. То и домоуправители няма по никой закон (някогашните домоуправители са нещо различно от председателите на етажната собственост, които неправилно също наричаме домоуправители). Има пробив по селата подписите да се полагат пред кмета, защото ежедневното ходене до пробационната служба в града е свързано с разходи и така се утежнява положението на осъдените на пробация. Но и там всичко е много строго, тоест не става да отидеш един ден през седмицата и да се подпишеш за всички дни.
herr_richter
Младши потребител
 
Мнения: 33
Регистриран на: 11 Апр 2006, 00:03

Мнениеот kontrol » 29 Апр 2006, 16:28

Само да вметна за домоуправителите.
За съжаление не знам как точно е било по онова време. Сега има
- или управител
- или управителен съвет с председател на управителния съвет.
А примерно в НПК (нов) оставиха като лице, задължено да получи призовки, домоуправителя и портиера, махнаха домоначалника.
kontrol
Активен потребител
 
Мнения: 1109
Регистриран на: 05 Сеп 2005, 15:49


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron