Страница 1 от 1

свидетел по Н.Д.

МнениеПубликувано на: 31 Май 2004, 10:12
от glk
Уважаеми, господа юристи ,имам призовка да се явя като свидетел по дело-наказателно от общ характер.Не съм добре със здравето имам диабет с доста високи стойности и др.болести и едно явяване на делото ,още повече че то е заведено срещу мой роднина , би ми се отразило много лошо върху здравето.Изпитвала съм го вече.Питам -мога ли да упълномощя някои да се яви вместо мен и да говори от мое име , макар че моите показания са много важни за това дело аз чувствам че не бих могла да издържа.Моля Ви посъветвайте ме!

Re: свидетел по Н.Д.

МнениеПубликувано на: 01 Юни 2004, 19:54
от net
Vigte 4l.94 i 95, al.2 ot NPK. Ako njamate teksta utre 6te vi gi napi6a. Sega njamam pove4e wreme.

Re: свидетел по Н.Д.

МнениеПубликувано на: 01 Юни 2004, 21:01
от miss pravo
gospojo, ako poradi invalidnost ili bolest ne mojete da prisystvate v syda, shte vi razpitat kato svidetel, tam kydeto se namirate- 4len 95, al.2 NPK.....

Re: свидетел по Н.Д.

МнениеПубликувано на: 02 Юни 2004, 21:22
от net
Ако сте родственик на обвиняемия - съпруг, възходящ, низходящ, брат, сестра можете да откажете да свидетелствате - чл.95 НПК.
Друга възможност - чл.95, ал.2 : "Свидетел, който не може да се яви поради болест или инвалидност, може да бъде разпитан там, където се намира". Пуснете една молба до съда / добре е да я придружите с медицински документ - например епикриза/ и да поискате да Ви разпитат да речем у дома Ви.
Не забравяйте обаче и чл.95, ал.3 : "Свидетел, който не се яви на определеното място и време да даде показания, се наказва с глоба до сто лева и се довежда принудително за разпит. Ако в седемдневен срок от съобщението за наложената глоба свидетелят посочи уважителни причини за неявяването си, глобата и принудителното довеждане се отменят".

Re: свидетел по Н.Д.

МнениеПубликувано на: 03 Юни 2004, 14:33
от glk
Сърдечно благодаря за съветите!Желая успех на всички!

Re: свидетел по Н.Д.

МнениеПубликувано на: 04 Юни 2004, 13:04
от richter
Общо взето - няма спасение.

Re: свидетел по Н.Д.

МнениеПубликувано на: 12 Юни 2004, 17:14
от АЗ
За съжаление не може да упълномощите друг да говори от Ваше име. Ако сте призована като свидетел от следовател /дознател/ има някаква възможност да бъдете разпитана у дома Ви. Но съда са тежкари: ако не се явите ще изпратят полицаи да Ви заведат, независимо че могат да Ви разпитат на място. В общи линии може да пуснете молба, придружена със съответните мед.документи, удостоверяващи Вашето здр.състояние. Ако призовката Ви е от следовател /дознател/ Ви съветвам да дадете показания пред съдия. Това ще спести по-нататъшното Ви разкарване, включително и когато делото стигне до съда.