Страница 1 от 1

реабилитация

МнениеПубликувано на: 17 Юни 2006, 20:56
от liver
казусът е следния;
Лицето е условно осъдено на 1 година лишаване от свобода с изпитателен срок от 3 години. Нямало е други присъди нито преди нито след това, както и други наказателни производства срещу него. Изтича изпитателният срок. Разпоредбите на чл.86, ал.1, т.1 от НК са ясни, но не ми е ясно как настъпва самата реабилитация. И по-точно, трябва ли лицето да подава някакви документи до Районният съд, и ако да какви?

МнениеПубликувано на: 17 Юни 2006, 21:18
от mishi_83
Ами то си пише много ясно и отчетливо - реабилитацията настъпва по право :lol: Не трябва да правите абсплютно нищо!!!

Успех!!!

МнениеПубликувано на: 17 Юни 2006, 21:21
от yugoslav
liver, щом ти е ясен чл.86, ал., т.1 НК значи ти е ясно , че словосъчетанието "по право" се тълкува в смисъл на "автоматично". Ето защо не е необходимо при тази хипотеза да се сезира, какъвто и да било държавен орган.Просто настъпва условието "изминаване на три години " от влизането в сила на присъдата и Човекът е чист и неопетнен...но само за нуждите на гражданския оборот, съответно в този вид удостоверение/свидетелство. Там ще пише "НЕ ОСЪЖДАН" и нищо повече.
За нуждите на държавната репресия-полиция, прокуратура , съд/моля ви не се изправяйте "на нож", НАЙ-ВЕЧЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА СЪДИЙСКОТО СЪСЛОВИЕ :lol:/, обаче, това осъждане няма да се заличи до ...края на отпуснатите му години на земята. :lol:
Човекът трябва да си "носи" постоянно главата на раменете поне 5 години след настъпване на реабилитацията по право. В противен случай, съгласно чл.28, ал.1 и в контекста на чл.30, ал.1 от НК, ако Човекът "настъпи котето по опашката", то квалификацията на новото "ДРУГО ТАКОВА" престъпно деяние ще бъде "в условията на повторност в немаловажен случай"...по -общо казано!

МнениеПубликувано на: 22 Юни 2006, 23:28
от liver
благодаря Ви за отговорите.