Страница 1 от 1

пълномощно!!!

МнениеПубликувано на: 09 Яну 2005, 15:26
от Мирра
Здравейте !
Проблемът ми е следният: родителите на убит мъж искат да ме наемат за да ги представлявам в делото им срещу убиецът.Но нямам образец на подобно пълномощно.Бихте ли ми помогнали!
Искам да попитам и следното: убийството е извършено преди около половин година.До колкото съм чела(понеже не съм се занимавала с нак. право до сега) до приключване на досъдебното производство ,нямаме право да се запознаем с обстоятелствата по случая.Права ли съм наистина и как трябва да постъпя?
Благодаря ви предварително!

Re: пълномощно!!!

МнениеПубликувано на: 09 Яну 2005, 17:16
от nikilex
Колежке, на Следователя трябва да представите пълномощно-Договор за правна защита и съдействие / скл. с родителите на загиналия/ от вашия кочан.
Писмена молба до Следователя не е задължителна. Той е длъжен да ви предостави възможност да се запознаете с всички материали по делото.

Re: пълномощно!!!

МнениеПубликувано на: 10 Яну 2005, 19:49
от ne
най-вероятно няма да ти дадат да се запознаеш с материалите оп делото до предявяването им, когато имаш право да се запознаеш с тях.
а аз не съм запозната с последните промени в НПК, но май гражданския ищец може да предяви в наказателното производство иск само за претърпени имуществени вреди.
не съм въобще сигурна в горното твърдение, но все пак виж дали за неимуществени вреди няма да се наложи да изчекате изхода на наказателното дело

Re: пълномощно!!!

МнениеПубликувано на: 10 Яну 2005, 21:20
от valkova
Пострадалият от престъпление, което се преследва по общия ред може да участва в наказателното пр-во като частен обвинител. След смъртта на това лице това право преминава върху наследниците. На първо място е необходимо НОХ делото да е в преминало в съдебна фаза, но не по-късно от началото на съдебното следствие пред първоинстанционният съд. За целта се подава молба до съда, който разглежда делото. Съдът ще се произнесе с определение относно конституирането на ч.о. Няма пречки ч.о. да участва в производството и като граждански ищец , и като свидетел. Позицията на ч.о. която той поддържа в процеса може и да не съвпада с тази на прокурора.
Ч.о. може да упълномощи повереник - адвокат./чл.76, ал1 НПК/.
Преди встъпването в процеса на ч.о. и упълномощаването ви като повереник не бихте могли да направите справки по делото.

Re: пълномощно!!!

МнениеПубликувано на: 10 Яну 2005, 22:30
от Joannna
Mislq, che ima hora, koito izobchto ne pravqt razlika mejdu grajdanski ichtec i chasten obvinitel?