Страница 1 от 1

Отговорност на МОЛ

МнениеПубликувано на: 15 Фев 2005, 23:49
от pis
Колеги, имам следния въпрос:
Каква ще бъде отговорността на управителя на склад, който е материално отговорно лице в случай, че бъде извършена кражба от склада, като за кражбата се води дознание срещу неизвестен извършител?

Re: Отговорност на МОЛ

МнениеПубликувано на: 16 Фев 2005, 00:10
от Ivan Mihalev
Съдебната ще е никаква, освен ако дознанието не установи съучастието му, например престъпно нехайство (оставил ключовете за склада на вратата).

Re: Отговорност на МОЛ

МнениеПубликувано на: 16 Фев 2005, 00:30
от pis
Не е ли възможно самото МОЛ да е присвоило вещите от склада и например да е инсцинирало кражба? Защо отговорността да отпада от него, след като извършителя на престъплението не е разкрит?

Re: Отговорност на МОЛ

МнениеПубликувано на: 16 Фев 2005, 00:32
от Ivan Mihalev
невинен до доказване на противното - тия римляни са големи гяволи;)))

Re: Отговорност на МОЛ

МнениеПубликувано на: 16 Фев 2005, 00:49
от pis
Но в случая МОЛ трябва да докаже, че не е причинило липсата или че не я е причинило виновно за да се освободи от пълната имуществена отговорност. Ако се води дознание срещу неизвестен извършител - какво се доказва с това?

Re: Отговорност на МОЛ

МнениеПубликувано на: 16 Фев 2005, 01:08
от Ivan Mihalev
дознание срещу неизвестен извършител означава, че се работи по различни версии, като поне една от тях е, че замесено и МОЛ. По принцип правото приема, че МОЛ е невинно (както и всеки един заподозрян), докато не се докаже по изричен начин, че то има вина (дори и непредумишлена). Ако дознанието не завърши с конкретно прокурорско обвинение срещу МОЛ, то си остава с чисто съдебно досие. Ако се стигне до някакво обвинение, е по-добре човек да има много добър адвокат, защото както ми се струва, вие сте собственик и имате проблем с МОЛ. Ако мол си намери по-добър адвокат от вашия, като нищо ще докажат, че вие сте виновен, защото сте го наели без проучване и сте го подтикнали с вашите действия или бездействия да извърши престъплението или дори, че едва ли не вие сте му сложили в ръцете откраднатото. Най-добре за вас ще е ако се съмнявате в него, да му предложите да напусне по взаимно съгласие и ако се установи вината му да го съдите. Не забравяйте, че има вариант МОЛ да е наистина невинно.