начало

Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1 Прокурорската колегия ще подбира европейските делегирани прокурори, а те ще са независими от обвинител №1

НПК и чл. 282 от НК

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


НПК и чл. 282 от НК

Мнениеот kamen2 » 14 Мар 2005, 09:45

Колеги, за първи път ми е. Може ли нарушение на НПК, по-конкретно ненавреме извършен обиск и изземване, да обоснове наказателна отговорност за следователя по чл. 282 от НК, ако в резултат на тази несвоевременност пострадалият е претърпял вреди?
kamen2
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 27 Ное 2003, 15:33

Re: НПК и чл. 282 от НК

Мнениеот 131313 » 14 Мар 2005, 09:53

А как ще се докаже субективната страна на престъплението? Чл. 282 изисква пряк умисъл и специална користна цел?
131313
 

Re: НПК и чл. 282 от НК

Мнениеот ralitsarbg » 14 Мар 2005, 11:48

Мисля, че може да обоснове дисциплинарна отговорност за следователя. Що се отнася до гражданина, който е претърпял вреди предполагам, че трябва да се приложи Законът за отговорността на държавата за вреди причинени на гражданите, тъй като следователят е действал в това си качество. Ако си практикуващ юрист, предполагам, че трябва да знаеш такива подробности. Наказателна отговорност можеш да търсиш, само ако деянието, за което говориш съставлява престъпление : Чл. 9. (1) Престъпление е това общественоопасно деяние (действие или бездействие), което е извършено виновно и е обявено от закона за наказуемо.
(2) Не е престъпно деянието, което макар формално и да осъществява признаците на предвидено в закона престъпление, поради своята малозначителност не е общественоопасно или неговата обществена опасност е явно незначителна. НК
Друг е въпросът, че не изясняваш нищо конкретно по казуса. Какви вреди е причинил. Виж дали не става въпрос за унищожаване и повреждане, дали няма идеална разнородна съвкупност от престъпления.
Ако искаш отговор на въпроса си, дай повече информация. В противен случай никой не може да ти даде съвет.
УСПЕХ. ЩЕ ТИ Е НУЖЕН!!!
ralitsarbg
Потребител
 
Мнения: 189
Регистриран на: 18 Фев 2005, 17:06
Местоположение: гр. София

Re: НПК и чл. 282 от НК

Мнениеот галина » 14 Мар 2005, 20:57

Какво имаш предвид от "ненавреме извършен обиск и изземване"?
галина
 

Re: НПК и чл. 282 от НК

Мнениеот miss pravo » 14 Мар 2005, 22:11

mnogo sldovateli i dori prokurori pravyat prozesualni narusheniya, no 4esto ostavat "nenakazani".....
miss pravo
 


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron